Upotreba Mokse-seminar

Dvodnevni seminar “Liječenje moksom”, koji će voditi Mauro Stabellini, naturopat i instruktor Ohashiatsu metode iz Bologne, bit će održan tijekom subote i nedjelje, 5. i 6. OŽUJKA, od 10 do 17 sati u Centru Essentia u Rijeci, a program predviđa učenje porijekla moksibustije, teoriju, terapiju zagrijavanjem, zašto i kada se koristi moksa, načela i dobrobiti moksibustije, neizravnu moksibustiju, točke i dijelove tijela, posebne kombinacije, osobnu moksu i moksu za dom, upotrebu magneta i terapije po određenim točkama, moksibustiju i shiatsu, tonifikaciju i sedacija, korištenje Mu i Shu točaka, moksibustiju i simptome, direktnu moksibustiju.

Ovaj seminar uz teoriju nudi i praktično iskustvo primjene moksibustije u svakodnevnom životu, s naglaskom na prevenciju te kao nadopunu ostalim metodama očuvanja zdravlja, kao što su shiatsu, tuina i druge masaže, joga, borilačke vještine, fizioterapija, naturopatija.

Svi sudionici po završetku tečaja dobit će potvrdu o pohađanju seminara “Liječenje moksom”, a za sudjelovanje je poželjno poznavanje tradicionalnih meridijana, ali nije i nužno.

Zainteresirani za edukaciju mogu se prijaviti mailom na marina@essentia.hr ili telefonom na 091/14-04-081. Prijave su u tijeku.

Moksibustija je jedna od metoda pomoći nastalih u sklopu tradicionalne kineske medicine. Zagrijavaju se akupunkturne točke sa zapaljenim štapićem (moksom). Štapići mokse su napravljeni od sušenog i mljevenog divljeg pelina. Pelin (Artemisia vulgaris) se pokazao kao najbolja trava, čije jednakomjerno sagorijevanje oslobađa toplinu, te na taj način omogućava terapijsko djelovanje. Koristi se već više tisuća godina. U kombinaciji s ostalim tehnikama rada na tijelu poput shiatsua, masaža i ventuze (cupping terapija) postižu se izuzetni terapijski učinci, a može se koristiti i kao samostalna terapija ovisno o pojedinim tegobama.

Zadatak i krajnji efekt moksibustije je da, u prvom redu, zagrije akupunkturne točke na meridijanima i iz njih eliminira “hladnoću”, zatim da uspostavi kretanje vitalne energije (qi) i krvi, podigne Yang iz kolapsa i da prevenira mnoga stanja i bolesti. Čak se navodi u literaturi o tradicionalnoj kineskoj medicini da povremeno tretiranje akupunkturnih točaka moksom na zdravom čovjeku prevenira različite vrste bolesti i podiže vitalne energije u tijelu.

Kako izgleda tretman? Moksa štapići su dugački 20-ak centimetara i promjera su oko 1,5 centimetar. Sa zapaljenim štapićem zagrijavaju se točke s razmakom od nekoliko centimetara. Za vrijeme tretmana klijent osjeća ugodnu toplinu na dijelovima koji se zagrijavaju i automatski se tijelo počinje opuštati. Moksa se radi kod reume, loše cirkulacije (hladni ekstremiteti), kroničnog umora, bolesti bubrega i mokraćnoga mjehura…

Zainteresirani za edukaciju mogu se prijaviti mailom na marina@essentia.hr ili telefonom na 091/14-04-081. Prijave su u tijeku