Kulminacija učenja joge

Javno predavanje: Meditacija – kulminacija učenja joge
Rijeka, srijeda 13.01.2016. od 19.00 do 21.00 sat
Udruga Balans, Milutina Barača 16/1.kat
Predavač: Zoran Krneta
Riječ Joga sve je prisutnija oko nas i postala je dijelom opće kulture, pa većina ljudi netočno misli da je Joga isto što i joga asane – vježbe tijela. No Joga je zapravo jedan puno širi i veći sustav koji u sebi sadrži više dijelova – udova. O svim tim udovima Joge kao i onom najvažnijem – meditaciji, pričat će Vam Zoran Krneta, dugogodišnji učitelj Joge i Vedante.

Znanstveni svjetonazori zapada promijenili su razumijevanje duhovnosti što je zahvatilo i Jogu, pa su tako brojni noviji učitelji Joge prilagodili tradicionalna učenja onim modernijim i iz nje izostavli njene najvažnije izvorne dijelove kako se ne bi kompromitirali u kontekstu današnjeg materijalističkog svjetonazora i potrošačkih životnih vrijednosti. Rezultat toga je da se danas Joga podučava ogoljeno, a prakticira najčešće površno i uz napor.
Joga nas uči kako sve vidove života možemo uskladiti u jedinstvenu i skladnu cjelinu. Ona je najstariji i najpoznatiji sustav znanja samorazvoja, te zbirka praktičnih tehnika koje pojedincu pružaju iskustva onih viših stanja svijesti. Sa samom srži i osnovom svih ostalih dijelova Joge – meditacijom, osoba vrlo brzo može podići kvalitetu svog života na jedan viši, ljepši te samosvjesniji nivo.

Ta nas jednostavna mentalna tehnika potpuno te bez napora vodi kroz iskustva sve smirenijih i budnijih stanja svijesti, čineći naš um i tijelo opuštenijima sve do stanja duboke relaksacije u kojem se oslobađaju i stresovi, pa se na taj način i naše tijelo obnavlja i ojačava, dajeći nam više energije i samopouzdanja u životu.

Oživljavajući cjelokupan živčani sustav meditacija razvija mentalni potencijal: veću sposobnost usvajanja novih znanja i vještina, bolje prosuđivanje, bolju koordinaciju duha i tijela, intelekta i emocija te općenito veći stvaralački potencijal koji nam je prijeko potreban u svakidašnjem djelovanju, profesiji, školovanju, društvenim odnosima, postizanju dobrog psihofizičkog zdravlja i vlastitom pozitivnom doprinosu u sve stresnijoj sredini u kojoj živimo. Nakon samo dvadeset minuta prakse meditacije izlazimo u aktivnost potpuno osvježeni, budni, opušteni i osnaženi, kako u duhu, tako i u tijelu, lakše se noseći sa svim dnevnim izazovima.
Meditacija također u nama razvija mir, toleranciju i zadovoljstvo okolnostima, bez obzira kakve one bile, jer sve na koncu ovisi o našem pogledu na stvari, odnosno perspektivi kroz koju odabiremo gledati na životne okolnosti. Meditacijom ulazimo u mir, onaj duboki koji je nigdje drugdje nego li unutar nas samih, pa nam se taj divan unutarnji mir postepeno manifestira i u situacijama oko nas.
Zoran Krneta će kroz predavanje otkriti način kojim pomoću meditacije možete lakše, presperitetnije i ispunjenije živjeti; jer život je na kraju krajeva tu da kroz njega napredujemo, učimo i i radom na sebi rastemo.

Zoran Krneta, udruga Nara
Tel: 098 970 9474
krneta.zoran@gmail.com
www.nara.hr/blog
www.facebook.com/pages/Nara/340380636217?ref=hl#