Superhrana

Jeste li već čuli za superhranu?

“Super” hrana ne leti po zraku i ne spašava ljude poput supermena.

Ali ona vas itekako može spasiti ako je u pitanju liječenje ili prevencija bolesti, zato što pruža organizmu vrhunsku nutritivnu potporu.

Pojam “superhrana” odnosi se na namirnice, koje imaju izuzetno visoki nivo fitonutrijenata.

Fitonutrijenti imaju ogroman pozitivan utjecaj na naše zdravlje.

Fitonutrijenti su članovi obitelji antioksidansa, čelnici borbe protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti.

Najviše fitonutrijenata sadrži voće, povrće i cjelovite žitarice.

Neke namirnice sadrže tako visoki nivo antioksidanata, vitamina i minerala, da posjeduju posebna ljekovita i detoksikacijska svojstva.

Zbog toga su zaista “super”.

Zelena superhrana

Sve zeleno je zdravo, ali zelena superhrana je još bolja! Zelena superhrana ima najveće količine lako probavljivih nutrijenata, vitamina i minerala, koji štite i liječe naše tijelo.

Zelene namirnice su iznimno bogate klorofilom – pigmentom, koji daje biljkama njihovu zelenu boju.

Molekularna struktura klorofila je vrlo slična strukturi ljudske krvi. Istraživanja su potvrdila, da klorofil povećava proizvodnju crvenih krvnih stanica i opskrbu krvi kisikom.

 

1. Pšenična trava

Pšenična trava se dobiva klijanjem sjemenki pšenice. Za razliku od pšenice, ne sadrži gluten, poznati alergen.

Pšenična trava je odlična za alkalizaciju organizma i izgradnju stanica krvi.

Normalizira rad štitnjače, stimulira metabolizam, poboljšava probavu i potiče mršavljenje.

Pšenična trava sadrži puno enzima i ima detoksikacijski učinak.

 

2. Ječmena trava

Ječmena trava sadrži 11 puta više kalcija, nego kravlje mlijeko, 5 puta više željeza nego špinat i 7 puta više vitamina C nego sok naranče.

Sadrži značajne količine vitamina B12, što je vrlo bitno za vegane.

Sok ječmene trave ima anti-virusna svojstva i neutralizira djelovanje toksičnih metala poput žive u krvi..

 

3. Spirulina

Spirulina je mikro-alga, koja se već odavno uzgaja zbog svojih posebnih svojstava. Narodi Meksika i Afrike konzumiraju spirulinu već nekoliko tisuća godina.

Spirulina je jedan od najboljih izvora proteina na zemlji – sadrži čak 70% bjelančevina.

Istraživanja potvrđuju da spirulina pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi, tjelesnu težinu i ovisnost o slatkome, zbog čega je hrana broj jedan za dijabetičare i osobe, koje žele smršavjeti.

 

4. Klorela

Klorela, kao spirulina i afa alga, je bogata proteinima, vitaminima B, C i E i važnim mineralima.

Posebice je poznata zbog svog detoksikacijskog učinka –  naime klorela je najbolji izbor za čišćenje organizma od teških metala i toksina.

Osim toga klorela jača imunitet, smanjuje kolesterol i sprečava bolesti krvnih žila.

 

Voće i orašasti plodovi

Svo voće i orašasti plodovi su zdravi. Puni su vitamina, minerala i antioksidanata. Ali i među njima postoje “super-heroji”, koji pružaju posebne dobrobiti za zdravlje.

Antioksidanti, koje sadrži supervoće, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Slobodni radikali su poput malenih terorista, koji napadaju naše zdravlje. U stvari, oni su uobičajeno prisutni u našem organizmu, ali nema ih previše.

Na žalost, kada smo izloženi radijaciji, onečišćenju, stresu, cigaretnom dimu, nezdravoj prehrani, broj slobodnih radikala se naglo povećava i napada naš imunitet. Zato su tu antioksidanti iz supervoća, koji nas štite od utjecaja slobodnih radikala.

1. Goji bobice


Goji bobice
 rastu u zaštićenim  dolinama Mongolije i Tibeta. Ove bobice specifičnog slatko-kiselkastog okusa sadrže  500 puta više vitamina C nego naranča.

U stvari, goji bobice sadrže više vitamina C nego bilo koja druga namirnica. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B6, sadrže 18 aminokiselina i 21 mineral u tragovima. Goji bobice su jedan od najboljih antioksidanata, zbog čega su idealna hrana za prevenciju starenja i sprečavanje mnogih bolesti.

2. kakao

Mogli bismo posvetiti cijeli članak, ako ne i cijelu knjigu ovoj namirnici. Međutim, riječ upozorenja – većina kakaa i komercijalne čokolade su proizvedeni prema “Nizozemskoj metodi”, na temperaturi 150 C uz pomoć otapala.

Ovaj proces uništava većinu antioksidanata i nutrijenata u kakau.

Pokušajte pronaći sirovi kakao u prahu ili zrnu iz certificiranog organskog uzgoja. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidanti.

Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidanata u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova.

To je 14 puta više antioksidanata nego u crvenom vinu i 21 puta više nego u zelenom čaju.

Kakao sadrži visoke količine magnezija – minerala, koji često fali čak i osobama sa uravnoteženom prehranom. Ako patite od manjka željeza u organizmu, sigurno će Vam se svidjeti činjenica, da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314% preporučene dnevne količine željeza.

 

3. Maca

Maca prah dobiva se iz korijena biljke Maca, aromatične superhrane podrijetlom iz Perua.

U Peruu macu uzgajaju najmanje 2000 godina. Konzumirali su ju vojnici Inka, da bi povećali svoju snagu i izdržljivost.

Maca je vrlo hranjiva namirnica, koja se tradicionalno koristila za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti. Još i dan danas maca je važna ljekovita i prehrambena namirnica za Peruance. A sada je dostupna u cijelom svijetu kao dodatak prehrani.

 

4. Acai

Acai bobice su već odavno dio dijete naseljenika Amazone. Izgledaju poput ljubičastog grožđa i imaju okus tropskih bobica.

Zahvaljujući visokom sadržaju anthocyanina (pigmenata, koji također možemo pronaći u crvenom vinu), acai bobice su jedan od najjačih antioksidanata u svijetu (102,700 bodova prema ORAC ljestvici).

Najbolje je koristiti  acai bobice, koje su spremljene procesom smrznutog sušenja (sušenje proizvoda u smrznutom stanju).

One sadrže najviše hranjivih sastojaka. Ako kupujete sok acai bobica, birajte sok koji nije pasteriziran ili zagrijavan na bilo koji način.

5. Kokos

Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita.

Elektroliti su ionizirane soli u našim stanicama, koje prenose energiju po cijelom tijelu.

Kokosovo mlijeko je puno bolje piće od komercijalnih sportskih napitaka, koji su puni umjetnog šećera i boja.

Molekularna struktura kokosovog mlijeka je identična ljudskoj krvnoj plazmi. Konzumiranje kokosovog mlijeka je poput mini-transfuzije krvi.

Naime, tokom drugog svjetskog rata davanje kokosovog mlijeka ranjenim vojnicima je bilo uobičajenom praksom.

Ulje kokosa je najbolje ulje koje možete pronaći u prirodi. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje direktno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju.

Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje.

Ulje kokosa posjeduje anti-bakterijska, anti-virusna i anti-gljivična svojstva. Stanovnici tihooceanskih otoka smatraju ovo ulje darom prirode i lijekom za sve bolesti.

 

6. Noni

Ljekovita svojstva ovog voća poznata su stanovnicima Polinezije već preko 1500 godina.

Nedavna istraživanja potvrđuju, da ovo voće ima zaprepašćujuća anti-bakterijska svojstva.

Osim toga, Noni posjeduje anti-tumorska i anti-upalna svojstva, učinkovito smanjuje bol, regenerira stanice i jača imunitet.

Noni sadrži cijelu paletu vitamina, minerala, enzima i fitonutrijenata. Mnogi vjeruju, da upravo oni daju Noniju njegovu ljekovitu moć.

Potvrđeno je da Noni pomaže kod prehlade, gripe, probavnih tegoba, kožnih problema, bolova, migrene, infekcija itd. Najbolji je nepasterizirani sok Nonija.

 

Pčelinji proizvodi

Indijci ih koriste već tisućljećima, Egipćani – najmanje 7500 godina, Babilonci su poznavali njihova ljekovita svojstva…

U zapadnom svijetu o dobrobitima pčelinjih proizvoda su saznali “slučajno”, proučavajući život pčelara-domorodaca u Rusiji. Njihov životni vijek je bio preko 100 godina, a svi su oni svakodnevno konzumirali pčelinje proizvode.

 


Matična mliječ

Matična mliječ, poznata kao kraljica pčelinjih proizvoda, je kompleksna prirodna supstanca koja se stvara u žlijezdama pčela-radilica. Pčele-matice se hrane skoro samo ovom hranom i žive 40 puta duže, nego ostale pčele.

Matična mliječ je riznica nutrijenata koja sadrži sve, što je potrebno za život. Ova namirnica je najbolji izvor pantotenske kiseline (koja je isto poznata kao vitamin B5). Pantotenska kiselina učinkovito sprečava stres, umor i nesanicu i neophodna je za zdravlje kože i kose.

Matična mliječ je poznati imunostimulans za sve uzraste, jača živčani sustav, obnavlja životnu energiju i daje vitalnost.

 


Pelud

Pelud – ili cvjetni prah – skupljaju pčele sa biljaka tokom cvjetanja. Zatim se pelud pohranjuje u saće kao izvor proteina, važnih vitamina i minerala.

Pelud je najsavršenija hrana, koju možete pronaći u prirodi. Sadrži 5-7 puta više proteina, nego meso. Savršen je izvor vitamina (A,B,C,D,E,K), minerala (sadrži 28 minerala) te minerala u tragovima. Od 22 poznate aminokiseline, sve su pronađene u peludi.

Cvjetni prah također sadrži brojne enzime i koenzime, važne za probavu. Takvo bogatstvo hranjivih tvari nije pronađeno ni u jednom drugom proizvodu.

Cvjetni prah je prirodan protulijek alergijama, posebice peludnoj groznici i sinusitisu. Istraživanja pokazuju, da pelud sprečava starenje i povećava mentalne i fizičke sposobnosti organizma.

 


Propolis

Propolis je smolasta tvar, koja nastaje preradom biljnih sokova, koje pčele sakupljaju sa različitih biljaka. Pčele koriste propolis za higijenu košnice – da bi ju obranili od napada uljeza, uključujući infekcije.

Inače, pčelinje košnice su poznate kao najsterilniji prostor u prirodi – i sve to zahvaljujući propolisu!

Ljudi već odavno koriste propolis kao prirodni antibiotik, koji štiti od bakterija i jača imunitet. Za razliku od običnih antibiotika, propolis djeluje i na viruse.

Istraživanja pokazuju, da uzimanje propolisa u sezoni gripe i prehlade smanjuje rizik od oboljenja od ovih bolesti čak za 53%. Propolis je učinkovit i u liječenju kašlja, upale grla, sinusa i krajnika.

Krema od propolisa je odlično sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože.

 

Morska trava

Morska trava (makroskopska, višestanična morska alga) je puna hranjivih tvari, jer ima pristup svim nutrijentima u moru. Na primjer, morska trava sadrži 10 puta više kalcija nego mlijeko.

Kemijski sastav morske trave je vrlo sličan ljudskoj krvnoj plazmi. Zbog toga jedna od najvećih dobrobiti morske trave je njezino djelovanje na zdravlje našeg krvnog sustava.

Morska trava čisti i alkalizira krv, neutralizira djelovanje kisele hrane, štiti od širokog spektra toksičnih tvari, uključujući teške metale i radijaciju, pretvarajući ih u bezazlene soli, koje organizam može lako eliminirati.

Odlični rezultati su postignuti i kod mršavljenja. Morska trava sadrži visoku koncentraciju joda, koji stimulira rad štitnjače i potiče sagorijevanje masnoća. Konzumiranje morske trave i kupke sa njom pomažu smanjiti celulit i očistiti limfni sustav.

 

Nori – najviše je poznata po tome, da se koristi u sushi-roladama. Rolade možete napraviti i sami kod kuće, najbolje je koristiti nepečene listove nori alge.

 

 

Kelp – ovo je najpopularnija vrsta morske trave, pronaći ju možete skoro u svakog trgovini zdrave hrane. Ako Vam se ne sviđa ideja konzumiranja trave, čak i morske, ne brinite – kelp je dostupan u kapsulama i prahu. Od lišća kelpa možete napraviti toplu kupku za opuštanje, poboljšanje izgleda kože i čišćenje organizma.

 

Dulse – ovu crvenu morsku travu možete pronaći u obliku pahuljica. Dulse se ne mora kuhati, samo ju dodajte u salatu, juhu ili jelo od kuhanog povrća. Ako pijete zelene kašaste sokove, odlična je ideja u njega dodati malo alge dulse.

 

 

Arame – smeđa morska trava. Ostavite ju 5 minuta u vrućoj vodi i ona je spremna za korištenje!

 


Wakame
 – zbog svog posebnog slatkastog okusa odličan je dodatak sendvičima. Kao i arame, namočite ju 5 minuta u vrućoj vodi i ona je spremna za konzumiranje.

 


Kombu
 – koristi se u Japanu stotinama godina kao bogat izvor minerala i prirodni pojačivač okusa. Dodajte malo kombu u grah ili drugu tešku hranu, da bi ju učinili lakšom za probavu.

 

Super-biljke

 

Ljekovite biljke se koriste stotinama godina za liječenje, čišćenje i jačanje organizma. Snabdijevaju tijelo mnogim važnim nutrijentima, reguliraju i uravnotežuju rad organizma. Najbolje je koristiti ne takozvane izolirane “aktivne” sastojke, nego biljke u njihovom izvornom obliku.

 


Kopriva
 – čudesna biljka, koju mnogi travari smatraju lijekom skoro za sve bolesti. „Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive.” Njoj smo posvetili poseban članak, koji možete pročitati ovdje.

Aloe Vera – poznata od vremena kralja Akkada (2100 p.n.e), aloe vera se smatrala “eliksirom života”, i to nije bez razloga. Aloe Vera sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka. Poznato je njezino djelovanje na kožu: aloe liječi ranice, ogrebotine, opekline, akne, alergijski osip i ekcem. Kod unutrašnje primjene, aloe vera čisti organizam, smanjuje upale, štiti od virusa i bakterija.

Echinacea – njezino ime najčešće se čuje u sezoni prehlade i gripe. I zaista, ehinaceja je prirodni antibiotik i imuno-stimulator, koji pomaže u borbi protiv virusa i bakterija. Echinacea se može uzimati u kapsulama ili čaju. Čaj ehinaceje je poznat po tome, da sprečava infekcije, a djelotvoran je i kod nekih vrsta raka, na primjer, raka kože.

 

 


Ginseng
 – nezamjenjiva biljka, kada je riječ o stresu i kroničnom umoru. U Aziji je odavno poznata kao energetik i tonik za svaku životnu dob. Posebice je korisna kod oporavka od bolesti i operacija zbog svojih regeneracijskih i anti-upalnih svojstava.

 

Hrana je bitna

Kada se radi o zdravlju, neke stvari – na primjer, genetski faktor – ne možemo promijeniti. Ali postoje stvari, koje možemo promijeniti. Hrana je jedna od njih.

Koristite zdravu hranu, posebice superhranu, da bi osnažili duh i tijelo i zaštitili se od mnogih bolesti.

alternativa-za-vas