Svjesna prehrana – Sjedite li i uživate u hrani, zalogaj po zalogaj, bez ometanja?

Za Jessicu Jones, tvrde da može promijeniti način na koji promatrate zdrav način prehrane. Ona je dijetetičar, suosnivač portala o prehrani „Food Heaven Made Easy“, a sada objašnjava što je svjesna prehrana.

 

Ona tvrdi da je izbjegavala namirnice koje je željela jer je mislila da su „loše”. Imala je periode kada je jela mnogo i okretala se hrani da se utješi kad joj je bilo dosadno, kada je bila tužna ili usamljena.

Zamislite da sjedite i uživate u hrani, zalogaj po zalogaj, bez ometanja. To se zove “svjesna prehrana”. „Svjesna prehrana podrazumijeva potpunu prisutnost sa svim čulima tijekom procesa jedenja i potiče ljude da koriste unutrašnje signale, kao što su glad i sitost, kao vodič za to što i kada jesti”, ističe Jones.

Prema njenim riječima, ključni elementi svjesne prehrane su povećana svjesna pažnja tijekom obroka (ne obrok na brzinu ili dok istovremeno radite još nešto), obraćanje pažnje na to kako hrana izgleda, miriše i kakav joj je okus u ustima i usvajanje fleksibilnijeg pristupa bez osuđivanja kad je jelo u pitanju (ne postoje „dobre” i „loše” namirnice).

“Cilj je da promijenite svoj odnos prema hrani, što može dovesti do zdravijeg ponašanja općenito”, kaže Jones.

Mijenjanje definicije zdrave prehrane

Kada ljudi počnu biti svjesniji dok jedu, često kažu da se rjeđe prejedaju i grickaju nešto kada im je dosadno, piše Self.

Rebecca Scritchfield, dijetetičar i nutricionista i autor knjige „Body Kindness“, uočava to kod svojih klijenata. „Svaki put kada primijenite vještine prilagođavanja i želite izbjeći osjećaj da ste se prejeli, bolje uočavate kada je dobro da prestanete jesti – ne da morate prestati, već to željeti”, kaže ona.

To kod nekoga može dovesti do mršavljenja, ali je bitno da se razumije da svjesna prehrana ne vodi ka smanjenju tjelesne težine kod svakoga. Oni koji kontroliraju svoju težinu smanjenjem broja kalorija koje unose, mogu se udebljati kada počnu slušati svoje tijelo i ispunjavati njegove potrebe”, kaže Scritchfield.

Svjesna prehrana je postala popularna među mnogim stručnjacima i dijetetičarima baš zato što cilj nije mršavljenje.

„Kod dijeta morate biti strogi: nema šećera!” kaže dr. Susan Albers, klinički psiholog i autor knjige Eating Mindfully. „Ali vam svjesna prehrana pomaže da budete fleksibilni”, dodaje ona. „I pojedete komad torte i svjesno uživate u tome tako da vam nije potrebno tražiti još.”

U tom smislu, svjesna prehrana poboljšava sliku o tijelu i obrnuto, smatra Scritchfield. U izvjesnom smislu je po tome potpuno suprotna dijetama za mršavljenje.

„Povezanost i komunikacija s tijelom su glavni razlog zašto treba svjesno jesti”, kaže ona. „Uspostavljate pozitivnu vezu između jela i uživanja u hrani kada ste gladni ili kad ste zainteresirani da jedete. Potpuno ste posvećeni brizi o svom tijelu i ispunjavanju njegovih potreba.”

Što raditi u realnim životnim situacijama

Kad smo već kod posvećenosti, svjesna prehrana nije samo prepoznavanje reskog okusa jabuke na jeziku ili uviđanje da ste siti prije nego što ste pojeli cijelu kesicu čipsa. „Svjesna prehrana se događa se prije, tokom i nakon što jedete”, kaže dr. Lynn Rossy, psiholog i autor knjige „The Mindfulness-Based Eating Solution“.

Naravno, ona se mora uklopiti u stvaran život i sasvim je u redu ako za vrijeme obiteljske večere ili poslovnog ručka niste u mogućnosti obratiti svjesnu pažnju kao za vrijeme opuštenog obroka ili kada vam manje toga odvlači pažnju.

Rossy kaže da svjesna prehrana može biti i oslobađajuća i zastrašujuća, ali navodi da se to putovanje isplati. I Jones joj vjeruje.

“Toliko vremena, truda i novca dajemo za hranu koju jedemo da je svakako vrijeme i da obratimo više pažnje. Slično joga vježbama, možda je potrebno malo vremena da ih naučite, ali se baš dobro osjećate što ste probali”, navela je Jones.

bizlife

Atma.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.