Najvažnije životno pitanje – Tko sam ja?

Budući da čitaš ovaj tekst, pretpostavljam da si na svom životnom putu došao do faze gdje uviđaš da ti svjetovne stvari, situacije pa čak i ljudi ne pružaju potpunu sreću kao ni osjećaj ispunjenosti. Vjerojatno si isprobao sve kako bi pronašao svoje mjesto pod suncem, ali imaš osjećaj da uvijek nešto fali. Na kraju si sebe često znao uhvatiti kako se pitaš: „Čemu sve ovo?“. No tek kad su uloge koje igraš (sin, kćer, brat, sestra, muž, žena, poslovni suradnik…) postale odveć naporne, možda ti je na trenutak došlo pitanje: „Tko sam ja?“ i „Zašto mi se to događa?“.

Tekstovi koji slijede nude poprilično radikalnu promjenu percepcije i dovode u pitanje sve što si ikada mislio o sebi i o svijetu koji te okružuje. Putokazi su na putu spoznaje i ostvarenja sebe i svog punog potencijala. Daju ti mogućnost da, promatrajući svoje iskustvo, u potpunosti ovladaš svojim životom i ostvariš potpunu slobodu, mir i sreću.

Kada bi te netko upitao „Tko si ti“, što bi u odgovorio? Vjerojatno bi najprije rekao svoje ime, potom prezime. Zatim bi možda rekao gdje živiš, čim se baviš, itd. međutim, pogledaš li malo bolje, sve što trenutno možeš reći o sebi nije nešto s čime si se rodio nego si putem uvrstio u svoju životnu priču. To se odnosi i na ime i prezime…dobio si ih od roditelja. Do odgovora na najvažnije životno pitanje je vrlo lako doći jer je taj odgovor prisutan u svakom trenutku našeg postojanja, u svim situacijama i toliko je očit i dobro poznat da ga jednostavno zanemarujemo.

Putokaz prema odgovoru glasi: Sve ono što percipiraš ne možeš biti TI.

Sve misli koje imaš budući si ti taj koji si ih svjestan ne mogu biti TI. Dakle ti nisi tvoje misli. Emocije koje osjećaš se stalno izmjenjuju pa tako u jednom trenutku možeš biti sretan, a već u drugom nervozan, ljut, tužan. Budući ih primjećuješ, ti si onaj koji si stalno prisutan dok se emocije mijenjaju. Ti ne možeš stoga biti niti jedna od tih emocija. Isto vrijedi i za razne percepcije i senzacije u tijelu. Ukratko, ti si onaj koji je stalan u bilo kojoj situaciji. Ti si onaj koji je svjestan i promatra ili doživljava okus, miris, dodir, sliku (gledanje), zvuk (slušanje), misao emociju, percepciju i senzaciju. Postoji naziv koji koristiš kad govoriš u svoje ime, a koji ti je zajednički sa drugim ljudima – to je JA. Roditelji te nisu učili da za sebe kažeš Ja, to ti je uvijek bilo prirodno. JA u sebi, za razliku od imena, nosi osjećaj postojanja, tj. osjećaj pravog identiteta. I tu mi ne moraš vjerovati na riječ već provjeri svoje vlastito iskustvo i što ti ono govori. Zastani na trenutak i u mislima reci JA. Usredotoči se na osjećaj koji je prisutan kad to kažeš. I? Kakav je? Da li osjećaš intimnu povezanost, bliskost sa tim stanjem? Osjećaj (stanje) JA je intimniji od bilo čega na ovom svijetu. JA je osjećaj čistog postojanja i za sebe govori: Ja Jesam; Ja postojim; Ja jesam ovdje i sada. Zadržiš li se na trenutak u tom osjećaju (stanju) JA, vidjet ćeš da u tom stanju ne nalaziš nikakvu formu, oblik, nemaš određeni spol već je prisutan osjećaj neutralnosti (niti muško niti žensko), nemaš ni ograničenja. Možeš uvidjeti da u tom stanju ne postoje vrijeme i prostor. JA, koje je tvoja istinska priroda,  je stalno, nepromjenjivo, vječno, neograničeno, nikad rođeno i ne može umrijeti. JA je čista Svijest u kojoj se pojavljuju misli, emocije, percepcije i senzacije. Dakle sve ono što je promjenjivo. Ti si to JA. to je tvoj istinski identitet, a ne osoba sa imenom i prezimenom, prošlošću, brigama za budućnost i cijelom životnom pričom. Sve što je prolazno i možeš tome svjedočiti ne može biti tvoj pravi identitet.

Kako u svakodnevnom životu biti više svjestan Sebe? Jednostavno. Na par sekundi zaustavi svoje misli i osjeti da jednostavno postojiš ovdje i sada. Ponovi to desetak puta tijekom dana kako bi sve više postajao svjestan potpunog unutarnjeg mira koji je cijelo vrijeme u tebi.

Što ta spoznaja donosi?

Sve veći mir bez obzira na vanjske okolnosti i spoznaju da ti niti jedna situacija, misao, emocija i senzacija ne mogu naškoditi. Jednom kad se prisjetiš svoga pravog JA sve iluzije, negativne misli, i uvjerenja padaju kao kula od karata. Učvršćivanje sebe u tom stanju svijesti nosi potpuno i trajno iscjeljenje na svim razinama.