Zdravstveni sustav

Može li zdravstveni sustav biti ljudskiji, humaniji, efikasniji? Ne može! Gotov članak.

Sustav kojem je polazište bol, bolest i čekanje na patnju ne može biti bolji. Promjena zahtjeva korjenitu promjenu društva, a ne samo tajming čekanja u nepreglednom redu (iako malo organizacije ne bi škodilo). Graditi sustav preventive i PRAVO zdravstvo (ovo koje se bavi bolešču ne smatram zdravstvom), trenutno ne odgovara skoro nikome. Ne odgovara babcima koji ne bi mogli plakati kako su jadni i bolesni, ne odgovara trgovcima koji im ne bi mogli prodavati nepregledne vrećice ljekova, ne odgovara cijeloj sviti radnika, dizajnera, prijevoznika, novina, oglašivača, …i inih, koji žive od te trgovine smrću, jer ne znaju drugačije.

Promjena paradigme značila bi pokrenuti sustav koji se bavi životom, koji živi od života.

Zamislite novinare koji se nadmeću pišući o lijepim stvarima (nasuprot današnjih naslovnica koje kriješte: koliko je mrtvih u …), zamislite babce koji pričaju o ptičicama i proljeću dok čekaju dva čaja i šaku meda koji će im otjerati proljetnu prehladu, zamislite mir koji vlada u duši u harmoničnom svijetu bez stresa u kojem se NE trči za VIŠE, BOLJE, JAČE i LJEPŠE – virtualnim stepenicama postavljenih u dogovoru onih koji organiziraju takve utrke štakora i na njima zarađuju, i onih koji se trkaju. Ne zanemarujete ove druge! Da nitko ne želi trčati utrke nebi bilo!

Kad ne dajete otkaz u firmi gdje vas slabo plaćaju i maltretiraju “jer će doći netko drugi” a ja ću bit jadan i gladan….kakvu vibru odašiljete? Jadnu i gladnu… Pa kakve želite onda da vas vidimo?

Nego takve. Sami ste prizvali sve slabe plaće i sve maltrataže, jer poručujete da niste vrijedni boljeg. Pa šta ako i dođe netko drugi? Kako bi on došao tu- zašto mislite da vi ne možete doći na nečije mjesto? Niste vrijedni toliko? Pa provrijedite se, naučite nešto, uložite u sebe. Prestanite biti samo potrošni vijak koji se jedva okreće u stroju, dok 333 ista takva (i bolja) čekaju na policama u redu da ga zamjene. Ili bar budite jako dobar vijak. Svatko od nas ima neki talenat, neki san, neko znanje. Ako i nema može da imati. Ako hoće…

Priroda vas je stvorila unikatog i vrijednog, samo VI sebi možete objasniti da to niste (ili jeste).

Ima li veze ovaj zadnji pasus sa zdravstvenim sustavom od kojeg smo počeli? Ooo, ima i te kako. Mislite li da onaj koji vrijedi želi čekati u redu mjesecima i kukati od boli? Ne, on će zakukati i dobiti pomoć ODMAH, ako uopće dođe do toga da pomoć zatreba.