Zdravo,zdravije,najzdravije

Jeste li primjetili da je sve odjednom zdravo. Police u dućanima pršte pozivima na zdravu hranu nudeći često koješta pod tom krinkom. Katalozi velikih centara nam objašnjavaju što je u svakom voću, mlijeku, koječemu i koliko vrijedno…(ne kažu doduše je li to istoznačno u “pravom” i u ovom mlijeku što ga zbučkaju iz praha). Uglavnom, zdrava hrana je toliko postala mainstream (točnije furka zdrave hrane, ne toliko sama hrana!), da kao “pravi alternativac” (i vegetarijanac) prosto poželim baciti se na hamburger-slaninu iz centara i najesti čipsa i najgorih kolača, kako bi ponovno postao alter, jer ovako kao vege i na mrkvi sam totalno mainstream i komercijala 😉

Živjeti u prirodi, da, san svih nas, muči nas grad, smog, stres, ajme svašta, ali….
Bube i mravi, zmije, kukci, svašta nešto što nas vreba iza svakoga ugla…ne valja to…

Beton, beton, samo beton! Beton nama treba,
Jer iz trave opasno nas ljuta zmija vreba! (Rambo amadeus)

I stoga dovoljno je da nam iz našeg “matrixa” serviraju dvije poveće vaze cvijeća ispred marketa, da nam naprave šetnicu, ali što više betoniranu (po mogućnosti sa 3 trake) da nam napišu da je jabuka zdrava (pa makar bila i prskana varikinom) pa da budemo zadovoljni, makar toliko da im kupujemo još i još… jer finalno, kome se znoji po brdu, kome se priča sa zmijama (uh, jedva čekamo da ih istrijebe, jel!) a da ne govorimo o tome da 99% nas iz grada nebi preživili 24 sata da nas puste negdje na osami, zaista u prirodi. Ne razlikujemo kamen od salate.

I dok je tako, dajte nam šaku zelenog, makar i na ekranu, dajte nam fine uredne police, pomidore sve jedan isti ko drugi, ljubičaste sjajne paprike, zaleđene, zapakirane sadržaje koji odišu čistom sterilnom “prirodom”, sa veselim kravama koje nacrtane na omotu govore kako smo zdravi do pucanja. I pucat ćemo kao topovska divizija.

A alternativa? Ah, ona kad god je postala mainstream nikad nije više bila “ono isto” što i nekad.
Ljudi koji se naljepe na nju nešto kasnije od njenog starta “zaborave” poantu i “kupe” samo furku, nešto po čemu će bit IN, nešto o čemu će se pričat ujutro na kavi…nebitno koliko je to vjerodostojno. Tako je u glazbi, tako je u umjetnosti, finalno i u ovome… Alternativa je nešto sasvim drugo, i tu je potrebno razumijevanje one priče oko sukoba na liniji ”komercijala “ – “alternativa”.

No, o tome priča moja slijedeća radionica.
Alternativa – Kome, čemu !?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.