Yin Yang – kotač koji pokreće svijet

Svima dobro poznat znak Yina i Yanga nije slučajno toliko omiljen i rasprostranjen u cijelom svijetu. U čemu se krije njegova privlačnost? Većina ljudi ne poznaje univerzalnost i genijalnost ovoga znaka, koliko zakonitosti se može iz njega iščitati!

Simbol čini krug u kojem su smješteni Yin (tamni dio) i Yang (svijetli dio). Sam krug simbolizira cjelinu, izvor beskrajnih mogućnosti i čistog znanja.

Kružnica simbolizira kontinuiranost i cikličnost svake promjene. Znakovi Yin i Yang, koji podsjećaju na punoglavce, dodiruju se po jednoj krivulji i izgleda kao da se stalno ganjaju. To možemo gledati kao naš život koji je jedan čaroban ples koji se nikada ne odvija po strogim pravilima, već krivuda kao potočić u prirodi. Važno je istaknuti pravilan položaj Yanga (aktivni) na gornjoj strani i Yina (mirni) na donjoj strani i njihovo kretanje s lijeva na desno, u smjeru kretanja sunca na nebu.

 

Yin Yang – kotač koji pokreće svijet

Kada je sunce u najvišoj točki tada je i Yang u svom gornjem položaju, svom maksimumu. U istom momentu Yin je u svom minimumu.
Gledajući iz donje točke, gdje je Yin u svojoj punoj snazi, možemo pratiti kako se on smanjuje a istovremeno raste Yang koji dostigne svoj vrhunac u gornjoj točki. I onda opet smjena – raste Yin a opada Yang. Fantastična igra dana i noći, radosti i tuge, mira i zabave, hladnog i toplog…

Same kontrastne boje – bijela i crna – naglašavaju njihove suprotnosti, a krug koji ih drži – njihovu uvjetovanost. Jedan bez drugoga nema smisla. Ovo je upravo onaj izvorni zakon jedinstva suprotnosti kao jedno od temeljnih tumačenja funkcioniranja našeg svijeta.

Točke u Yinu i Yangu su klice razvoja njihovih suprotnosti. Svaki proces kada dođe do svog vrhunca, prelazi u svoju suprotnost. Ujedno govori da ništa nije apsolutno.

Yin i Yang vam hoće reći da u svakoj tami možete pronaći zvijezdu, a u svakoj tuzi – zračak sreće…

Odnos površina Yina i Yanga simbolizira zakon ravnoteže, to je ujedno i težnja svake promjene, a istovremeno kotač koji pokreće cijeli univerzum.

Posebna vrijednost ovog simbola je u tome što se može u svakoj fazi promjene vidjeti odnos Yina i Yanga. Ako povučete polumjer vidjet ćete na njemu odnos crne i bijele dužine, odnosno Yina i Yanga.

Sve ove zakonitosti se kristalno jasno mogu gledati kroz sjenovitu i osunčanu stranu brda, upravo kako su to radili i naši oštroumni preci.

Samo gledajmo tu igru sunca i sjene od jutra do večeri, prateći kretanje sunca na nebu od izlaska, pa preko najviše točke, do njegovog zalaska.

Lako ćemo prepoznati sve spomenute zakonitosti u ovom plesu Yina i Yanga.

Neminovnost smjenjivanja Yina i Yanga najbolje se danas vidi u smjeni gospodarskih i duhovni procesa koji se odvijaju u Istočnom i Zapadnom svijetu. Na Istoku raste materijalistički segment a opada duhovni, dok je na Zapadu proces obrnut.

Zapadnom čovjeku, koji se u prosuđivanju vodi racionalnim, nije lako shvatiti ovaj kozmički sklad gledajući iz perspektive svakodnevnog života.

Ali, kada se um otvori za prihvaćanje ovih zakonitosti, mijenja se naš pogled, počinjemo drugačije i jasnije sagledavati svijet koji nas okružuje.

Znanje da ništa nije u potpunosti crno ili u potpunost bijelo, da se sve odvija u fazama i ciklično ponavlja, pomaže nam da predvidimo buduće promjene i olakšamo donošenje odluka.

“Onaj tko poznaje prirodne promjene poznaje i akcije bogova.”

Izvor: Alternativa za vas

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.