VIDEO o Lubenicama

Nakon uspješne proslave 20 godišnjice utemeljenja Centra za održivi razvoj Gerbin, čiju aktivnost nastavlja ROG, Ruralna otočna grupa, a koja je održana proteklog vikenda u muzeju Ovčarstva i na još nekoliko lokacija u Lubenicama na Cresu, javno je objavljen i prigodni kratki film koji je kao jedna od točaka proslave izazvao pozornost skoro stotinjak okupljenih uzvanika.
Video uradak osmislili su članovi i članice Udruge Spirit, a kao i druge svoje uratke izveli su to neobično. Filmić možete pogledati u prilogu, a nekoliko riječi o tome smo upitali organizatore i autore…
Mario Šlosar (Gerbin-ROG): naša suradnja sa Spiritom je dugogodišnja i raznolika. Željeli smo neki prigodni filmić, pomalo nešto drugačije, željeli smo da se uklope arhivske fotografije kojih je veliki broj, a da ne bude običan slajd-show. Spiritovci su logičan izbor jer su u nekoliko navrata prošlih godina i volontirali u Muzeju i znaju sve o tome, i zanima ih priča, što je jako bitno za suradnju. Nisam znao kako će oni to izvesti, dao sam im pun hard disk fotografija i nekakav okvirni prijedlog scenarija, kojeg su se držali, srećom tek u tragovima. kažem srećom, jer je ovo što je dobiveno ugodno iznenađenje. Implementirali su čakavski na jedan originalni način što nije bilo zamišljeno u startu, dodali neke zanimljive originalne kadrove, izbacili nabrajanje događaja po godinama, ubacili ponešto o Lubenicama općenito izlazeći time iz konteksta Muzeja i stvorili su filmić šireg značaja. U svakom slučaju prisutnima se jako svidjelo.
Pille (realizator projekta): bilo je pitanje kako izaći iz forme slajd-showa, a zadržati tu hrpu slika različite kvalitete, kako ne nabrajati “kad smo što napravili” kao TV kalendar, a pokazati napredak radova. Pokušali smo dati miris autentičnosti, a tko je tamo autentičniji nego ovce… i Macmalići (patuljak s crvenom kapicom, lokalna legenda) pa su eto one progovorile čakavski. Dobili smo instrukcije od domaćih stanovnika, jer naš riječki, krčki ili ovaj čakavski nije ni najmanje isti. Helga i Ana odradile su odličan posao, a teta Krista dala je i svoj dodatni doprinos, ne samo instrukcijama nego i čitanjem “knjige pijažance” (knjiga utisaka). Pomoć smo dobili s mnogih strana, u savjetima, fotkama, snimkama, čitanju teksta, ustupanju glavnih glumica -ovce i lutkice, pa se ujedno zahvaljujem svima na dobroj volji i nadam se da smo ih obradovali ovim materijalom. Želimo da se zabavite uz naše ovčice i lutkice, i kad ste blizu posjetite ovo lijepo mjesto Lubenice, i muzej Ovčarstva koji je izuzetan projekt koji služi na čast našoj Županiji i lijepom otoku Cresu. Ponosni smo što smo bili dio ovoga i zahvaljujemo na povjerenju.
U nešto više od desetak minuta možete vidjeti autentične fotke radova na raznim oblikovanjima Lubenica i Muzeja, ali i fotografije stanovnika mjesta, razne detalje, zalaske sunca po kojima su Lubenice poznate, kao i vragolastog divljeg jarca koji prkosi litici. Možete se i zajedno sa nama nadati da ovo neće biti prva Lubenička zima koju će dočekati samo hladni zidovi, prvi puta bez stanovnika, kao što to narator kaže. Pogledajte KONTINUITET PROMJENA 1999-2019.
(više informacija o udruzi Spirit www.spirit-ri.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.