Vatreno iskustvo

Prije desetak i više dana imao sam priliku i čast isprobati Iscjeljenje vatrom, hodanje po žeravici. Već duže vrijeme sliježem dojmove i odgađam pisanje ovog teksta, pokušavajući sagledati sve što se tada, tog dana na radionici i potom, danima, dešavalo u meni i oko mene. Možda je najbolje i najiskrenije da vam preporučim da i sami isprobate, da i ne opisujem svoje procese i dojmove pa vas time navodim na neko očekivanje nečeg što će vama biti vjerojatno drugačije. I meni i mojim kolegama iz udruge, jer smo bili „kolektivno”, svidjelo se i dajemo toplu preporuku. Mjesto gdje se sve događa je lijepa livadica sa par stabala uz maleno jezerce, ili bolje reći oveću lokvu iz koje se čuju glasne žabe. Uz ptičice i miris cvijeća i ljekovitog bilja, velika logorska vatra koju je Majstor Neven zapalio uz našu pomoć, dala je predivnu kulisu za dugotrajnu radionicu, koja je završila bliskim susretom sa žeravicom. Jesmo li se povrijedili? Naravno da nismo. Kako bi inače ljudi dolazili ponovno (a, doći ćemo i mi). Prohodao sam 4 puta stazu, a, kolege i više od toliko puta, čini mi se.

Oni koji propitkuju temperaturu žeravice, ili traže trik u svemu ovome – ili nisu bili na programu ili su sve krivo shvatili. Nebitno je da li je vatra prava (a, prava je) jer naši strahovi jesu pravi. Sam čin prolaska po žaru je efektan, ali tek simboličan čin, matura, kraj jednog duže jake radionice koja će te odvesti onoliko daleko koliko se prepustiš. Pohodio sam i suorganizirao jako veliki broj radionica zadnjih desetak godina, pa mogu sa sigurnošću potvrditi da majstor Neven u svakom trenutku živi ovaj svoj program, intuitivno odgovara na dešavanja na njemu, smireno i strpljivo vodi goste kud trebaju doći, drži pažnju i koncentraciju na procesu koji traje nekoliko sati, bez obzira na brojnost grupe i česta ponavljanja pitanja, strpljivo prisutan i ugodan.

Finalno, svakog bi pozvao da proba ovaj program na način da se okanete velikih očekivanja, što ne znači odreći se želja, ipak uputio bih vas da prije svega uživate u trenutku, u predivnom danu u prirodi i u programu uz ovaj neobičan proces – upravo kao što trebamo uživati u životu, ne tražeći način da shvatimo da li je neki od životnih trenutaka „pravi” gubeći minute života na to, dok život ide mimo nas.

Tehnički gledano prohodao sam žar 4 puta, bez ozljeda, iako umoran od jednog teškog zdravstvenog oporavka od stanja u kojem sam bio nekoliko mjeseci, a tijekom seanse svjedočio sam iznimno zanimljivom procesu koji se odvijao u meni, koji ću vjerojatno shvaćati u detalje još neko duže vrijeme, pa ga ne bih odmah prepričavao. Možda vam ništa ne bi ni značilo.

Da li je ovaj program za vas? Ma, za svih je, a istovremeno nije za svakoga. Ako vam je naletio ovaj tekst, možda najbolje da se ne mislite i ne gubite vrijeme na objašnjenja i rezervirate mjesto (klik OVDJE). Probali ste toliko toga u životu pa si dozvolite i ovo. Vjerojatno ćete se ugodno iznenaditi. Za Majstora Nevena i program čista desetka i apsolutna preporuka. Hvala Ti na divnom iskustvu…

Ostale nastavke ovog bloga pratite na linku:

AutoPillot