Uz pravilno disanje mogli bismo živjeti 140 godina

Još je 1860. Louis Pasteur konstatirao kako je disanje najmoćnije sredstvo jačanja otpornosti organizma, te je smatrao iznimno važnim brinuti o zdravlju dišnog sustava, ali i pravilnom disanju.

Nažalost, u Hrvatskoj, 150 godina nakon ovog upozorenja, bolesti vezane uz disanje na prvom su mjestu po broju pretraga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, svaka treća registrirana bolest jedna je od bolesti dišnog sustava, a rak pluća na 3. je mjestu rang-liste smrtnosti muškaraca.

Daleko od prirode

Očito je, Hrvati plaćaju danak ne samo pušenju ili zagađenom zraku, nego i manjku svijesti o važnosti zdravlja dišnih putova, a malo mislimo i na pravilno disanje. Naš davni predak, živeći u prirodnim uvjetima, u lovu, ribolovu i stalnom kretanju na čistom zraku te borbi s prirodom i vremenskim nepogodama imao je idealne uvjete zdravog disanja.

Čovjek današnjice, nema ništa od toga, a uz sjedeći način života, koristi samo desetinu kapaciteta pluća konstatira jogi Selvarajan Yesudian u knjizi „Joga i sport“. Fiziolozi i pulmolozi vezu zdravlja i disanja objasnit će nam više ili manje komplicirano, govoreći o 5 bilijuna crvenih krvnih stanica koje stupaju na scenu kod svakog našeg udisaja, a dodat će i vezu disanja s jačanjem prirodnog imuniteta što se pripisuje ionskoj ravnoteži u krvi itd.

Stari jogiji rekli su jednostavno: „Dišite mirno, brinite o zdravlju svojih pluća i živjet ćete 140 godina.“ Tome možemo i ne moramo vjerovati, ali joga nam daje na tisuće vježbi koje na ovaj ili onaj način pridonose boljem disanju i zdravlju dišnog sustava.

Bočno istezanje u klečećem stavu

Iz početnog položaja klečući na jednom koljenu dok je druga noga ispružena postrance, a ruke prirodno opuštene, uz mirni potpuni udisaj podižemo lijevu ruku okomito uvis i malo zadržimo dah.

Uz izdisaj, polako se savijamo na suprotnu stranu i u krajnjem položaju ponovo malo zadržimo dah. Novi udisaj, ruka se podiže, a uz mirni izdisaj spušta do početnog položaja. Nakon nekoliko ponavljanja, uzeti mali predah sjedeći na petama, a zatim sve izvesti na drugu stranu.

Kolekciju video vježbi za disanje pogledajte ovdje.

Izvor: Medical Yoga Centar Zagreb