UHVATI FILM u Zagrebu /video/

Ovih je dana riječka udruga SPIRIT održala prezentaciju međunarodnog filmskog Festivala UHVATI FILM i u Zagrebu. U Tiflološkom muzeju sakupilo se podosta zainteresiranih znatiželjnika, ali i djelatnika Ministarstva kulture, Grada zagreba, raznih udruga i drugih institucija. Nakon dvosatnog putovanja različitim filmskim formama i temama koje se pojavljuju kroz Festival, uzvanici su se dugo raspitivali o detaljima, družeći se u ugodnom ambijentu ovog neobičnog i korisnog muzeja, kojeg vrijedi posjetiti.

Program je održan u sklopu manifestacije Dani europske baštine s temom Umjetnost i zabava. Umjetnost i zabava sveobuhvatna je tema koja uz kulturnu baštinu obuhvaća i vizualne umjetnosti, kino, ples, film, festivale, glazbu i drugo. Manifestacija se kontinuirano dešava više od mjesec dana na raznim lokacijama.
Dani europske baštine u Hrvatskoj se tradicionalno obilježavaju već više od dvadeset godina. Ovogodišnja manifestacija nudi široku lepezu raznovrsnih događanja organiziranih u više od 40 mjesta diljem Hrvatske, od Vukovara, preko Slavonskog Broda, Zagreba, Pule, Zadra do samog juga Hrvatske: Dubrovnika i Konavala.

Čast nam je što nas je Tiflološki muzej s kojim imamo suradnju već nekoliko godina pozvao da zajedno osmislimo ovo gostovanje, izuzetno mi je zadovoljstvo što sam vidio da su prisutni uživali u izboru koji smo pripremili, interes je bio velik i reakcije odlične. (Denis Pilepić, koordinator UHVATI FILM Hrvatska i predsjednik Udruge Spirit)
Ovo definitivno nisu filmovi samo za osobe sa invaliditetom, to su filmovi koje bi svaki čovjek trebao pogledati. FIlmovi koje se lako može pustiti djeci i time ih preodgajati jer kroz njih mogu puno naučiti o svakodnevnom životu na jedan lak, pitak i zabavan način. Uživala sam u svakom trenu priredbe kao i svaki puta sam iznenađena i oduševljena filmovima koji nam se pripreme, filmovi su jako emotivni i kvalitetni.(Nina Sivec, viša kustosica i viša Tiflološkog muzeja u Zagrebu)
Filmovi su jako različiti jer svaki autor svaka osoba donosi specifičnu temu, meni je pasala ta različitost. Netko govori o kulturi, netko pokazuje svoj kapacitet i svoje jake strane, kroz umjetnički izražaj i kreativnost. Ovi filmovi baš zato što ih donose osobe sa invaliditetom trebaju biti raznovrsni. Svim ljubitelji filma kao medija i filmske umjetnosti biti će izuzetno zadovoljni kad vide ovu priredbu. Ako još niste- UHVATITE FILM, sigurno ćete biti oduševljeni. (doc.dr.sc. Natalija Lisak, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu)
Nakon Novog Sada i Banja Luke koji su upravo održani, UHVATI FILM ima i svoju centralnu Hrvatsku smotru 29. i 30. listopada u Rijeci, u HKD, pokrovitelji su Grad Rijeka odjel za kulturu i HAVC, a više o svemu možete saznati na www.spirit-ri.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.