U EU se zabranjuje upotreba plastičnih tanjura i slamki!

Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor oko drastičnog smanjenja plastičnog onečišćenja okoliša

Postignut je okvirni dogovor kojim se u Europskoj uniji od 2021. godine zabranjuje upotreba plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjura ili slamki.

 • Jednokratni pribor za jelo, slamke, štapići za uši i štapići za miješanje napitaka u potpunosti se zabranjuju od 2021. godine 

 • Zabranjuje se oksoplastika i pojedini polistireni

 • Uvodi se pojačana primjena načela „onečišćivač plaća“

 

Postignut je okvirni dogovor kojim se u Europskoj uniji od 2021. godine zabranjuje upotreba plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjura ili slamki, a vijest o tome objavljena je u srijedu ujutro.

„Građanke i građani su od Europske unije očekivali samo jednu stvar, a to je da usvoji ambicioznu direktivu protiv jednokratne plastike koja je odgovorna za gušenje mora i oceana. Dogovor je postignut ovog jutra u 6:30 sati, a zahvaljujući tome smanjit će se okolišna šteta i to za 22 milijardi eura – koliko iznosi procijenjeni trošak plastičnog onečišćenja u Europi do 2030. godine“, rekla je izvjestiteljica Frédérique Ries (ALDE, Belgija).

„Europa sada konačno ima zakonodavni model za obranu i promicanje na međunarodnoj razini, s obzirom na to da je onečišćenje mora i oceana plastičnim otpadom globalni problem. Naš dogovor je od suštinskog značaja za planet i to je ono što su milijuni zabrinutih Europljana tražili da učinimo“, dodala je Ries.

U Europskoj uniji zabranit će se sljedeći proizvodi:

 • Plastični pribor za jelo (vilice, noževi, žlice i štapići)
 • Plastični tanjuri
 • Plastične slamke
 • Plastični štapići za uši
 • Plastični držači balona
 • Oksoplastika, posude za hranu i čaše/šalice od polistirena

Okvirni dogovor također predviđa:

 • Pojačanu primjenu načela „onečišćivač plaća“, posebno za duhanske proizvode, uvođenjem proširene odgovornosti proizvođača (EPR)
 • EPR režim za ribolovnu opremu kako bi se osiguralo da proizvođači, a ne ribari, snose troškove prikupljanja mreža izgubljenih u moru
 • Cilj 90 % prikupljanja plastičnih bočica do 2029. godine
 • Cilj 25 % za reciklirani sadržaj plastičnih boca do 2025. godine i 30 % do 2030. godine
 • Obvezno označavanje sljedećih proizvoda zbog njihovog štetnog utjecaja na okoliš: cigareta s plastičnim filtrima, plastičnih čaša, vlažnih maramica i higijenskih uložaka

Zabrana stupa na snagu za dvije godine

Okvirni dogovor trebaju službeno potvrditi sve zemlje članice EU-a, kao i Europski parlament i Vijeće te se očekuje da će stupiti na snagu za dvije godine. Odbor za zaštitu okoliša glasat će o tekstu u siječnju 2019.

Više od 80 posto otpada u morima čini plastika

Prema Europskoj komisiji, više od 80 % otpada u morima čini plastika, dok proizvodi navedeni u okvirnom dogovoru čine čak 70 % ukupnog plastičnog otpada u morima. Zbog svoje spore razgradnje, plastični se otpad akumulira u morima, oceanima i na plažama u EU i širom svijeta, a njegovi se tragovi često pronalaze u životinjskim vrstama kao što su kornjače, tuljani, kitovi i ptice te ribe i školjke čime prodiru u lancu ljudske prehrane.

Iako je plastika prikladan, prilagodljiv, koristan i ekonomično vrijedan materijal, potrebno je osigurati bolje gospodarenje, recikliranje i ponovno korištenje. Kada se nalazi u otpadu, ekonomski utjecaj plastičnih masa ne obuhvaća samo izgubljenu ekonomsku vrijednost materijala nego i troškove čišćenja i gubitak za turizam, ribarstvo i transport.

Europski parlament / S.F. / Ekovjesnik

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.