Transformacija i produhovljenje seksualne energije

Čim spomenemo riječ ‘seks’  – oči se šire i uši se napinju. Jaka reakcija koju subjekt doživljava odražava pikantnu prirodu seksualne energije.

Možda se u teretani osjećamo umorno i iscrpljeno, ali ako netko koga smatramo atraktivnim počne vježbati pored nas, naša razina energije iznenada se povećava.

To energetsko pojačanje predstavlja aktivaciju našeg donjeg Dantiana (energetski centar ispod pupka) koji sadrži našu rezervu seksualne energije.

Čista seksualna energija jednako je nestabilna kao i dinamit i jednako eksplozivna. Može nas dovesti do uzvišenih stanja blaženstva i užitka ili nas baciti u najmračnije jame tuge, straha i izopačenosti, prenosi Mind body green.

Nestabilna i divlja priroda seksualne energije uvjerila je neke vjerske tradicije kako je ona zapreka na putu duhovnog razvoja, a do nekog stupnja ta se vjera nastavlja ponavljati u popularnoj mašti zbog konfuzije, slomljenog srca i boli koju seksualna intimnost može uzrokovati.

Da to demonstriramo, poredajte sljedeće tri riječi od najviše do najmanje duhovne: mudrost, ljubav, seks.

Kada bismo napravili anketu, najviša pozicija mogla bi biti izjednačenje između mudrosti i ljubavi, ali bez sumnje seks bi bio posljednji na popisu. Nitko ne postavlja pitanje veze između duhovnosti i ljubavi, ili duhovnosti i mudrosti. Ali vezu između duhovnosti i seksualnosti je teže prodati.

Međutim, iz perspektive Qigonga, ideja da je seksualnost i duhovnost antitetična pogrešna je, jer je seksualna energija jedno od temelja sreće. Ako se nadamo da ćemo osigurati dugotrajnu sreću u ljubavnoj vezi, moramo iscijeliti naše socijalno uvjetovane izobličene ideje o seksualnosti. U suštini moramo produhoviti seks.

Ali kako ćemo popraviti seksualnost i podići je na duhovnu razinu koju zaslužuje? Kako uskladiti seks s duhom, kad je seksualni užitak često odgovoran za toliko srama, traume i boli?

Odgovor na to pitanje leži u utvrđivanju temeljnih, naizgled nepomirljivih razlika između muške i ženske seksualnosti. Te razlike brzo postaju očite u spavaćoj sobi.

Stereotipno, muška seksualna energija brzo se iscrpljuje, dok se ženska seksualna energija polako zagrijava i zatim dugo ostaje vruća, poput lonca kipuće vode. Ova različita dinamika je izvor srama za muškarce koji su previše brzi i frustracija za žene koje uopće ne mogu postići vrhunac.

Taj se problem nadovezuje na zloglasnu činjenicu da kad se muška seksualna energija aktivira, muškarci često postaju emocionalno nedostupni, a druga zloglasna činjenica – da je ženski seksualni doživljaj često prepun sentimentalizma s kojim se muškarci normalno ne mogu povezati.

Očito, ne možemo mijenjati naše seksualne instinkte. Međutim, ono što možemo učiniti jest prakticirati duhovne prakse da nadvladamo ograničenja koja nam je nametnula priroda naše seksualnosti. Zapravo, možemo transformirati inherentnu neusklađenost između muške i ženske seksualnosti u nevjerojatnu priliku za duhovni rast.

Počnimo s razmatranjem načina na koji Qigong može pomoći čovjeku da iskoristi svoju seksualnu energiju.

Kada se muška seksualna energija pobudi, ona se pojačava lokalno oko genitalija i brzo istječe iz tijela. To je prirodni obrazac ponašanja muške seksualne energije. Ali ljudi mogu naučiti preokrenuti taj tok i usmjeriti svoju seksualnu energiju prema gore, prema srednjem Dantianu (energetski centar na razini srca). Na taj način čovjek postiže dva cilja.

Prvo, on smanjuje potrebu za ejakulacijom, a drugo, kako se seksualna energija diže do srca, strast se miješa s ljubavlju i nježnošću. Čovjek koji zagospodari ovom vještinom je u stanju produžiti seks bez prekida i produbiti emocionalnu vezu tijekom ljubavnog čina.

Kada se ženska seksualna energija pobudi, prirodno teče prema gore od genitalija prema srcu. Poticanje grudi dodatno aktivira srednji Dantian (energetski centar smješten na razini srca) i pojačava emocionalni odgovor.

Za razliku od muškaraca, žene ne trebaju prakticirati Qigong da svoju ljubavnu seksualnu integraciju integriraju. Ove se osobine prirodno miješaju, a u tom je smislu ženska seksualnost inherentno integrirana.

Ali kroz duhovnu praksu i žene i muškarci mogu naučiti integrirati svoju seksualnu energiju na još višu razinu. Seksualna vitalnost može biti usmjerena prema gore od srca do vrha glave, gdje uranja u blaženu kvalitetu svetosti.

I odatle, seksualna vitalnost može cirkulirati kroz Središnji meridijan (energetski kanal koji ujedinjuje tri glavna energetska centra – Dantian) u nebo, gdje se doživljava kao nebeska ekstaza.

Seksualnost koja se usredotočuje na genitalije i donji Dantian (energetski centar ispod pupka) odgovara strastvenom seksu.

Seksualnost koja integrira seksualnu vitalnost Donjeg Dantiana s energijom usmjerenom na srce – srednji Dantian, odgovara intenzivnoj ljubavi.

Seksualnost koja integrira sva tri Dantiana odgovara blaženoj svetoj ljubavi.

A seksualnost koja integrira sva tri Dantiana i Središnji meridijan odgovara kozmičkoj ekstazi.

Kozmička ekstaza je znatno intenzivnija, ugodnija i smislenija čak i od najstrastvenijeg seksa.

Uspoređivanje jednog i drugog je kao da usporedimo kupku s oceanom.

Nema sigurnijeg načina da dugoročnu sreću dovedemo u intimnu vezu nego da je temeljimo na trajnom blaženstvu.

Robert Peng

Iz knjige: The Master Key: Qigong Secrets for Vitality, Love, and Wisdom

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.