Svjesno i nesvjesno u psihi

Psiha je totalitet, kao što je tijelo totalitet i skup svih fizičkih elemenata, tako je psiha skup svih psihičkih elemenata i procesa od svjesnih pa do nesvjesnih. Dominantni dio naše psihe je nesvjesni dio koji sadrži sve dijelove psihe koje svijest ne poznaje, jednostavno ti dijelovi su svijesti strani i što se nje tiče oni ne postoje. I ako ih svijest ne evidentira i ne priznaje nemoguće je negirati da komunikacija između ova dva entiteta ne postoji. Ta komunikacija se odvija preko linije dodira gdje nesvjesni sadržaji konstantno prelaze granicu svijesti i vanjski svjesni sadržaji se neminovno rastapaju i polako tonu u nesvjesni bezdan naše psihe.

Ovaj svjesni dio, taj samoproglašeni kralj bez prijestolja, smatra da je jedan jedini, Bogom dan i jako moćan dokle god su okolnosti dovoljno blagonaklone i krotke. Centar svijesti se zove JA, ta funkcija je centar ili fokus predstava koje nam ona sama daje i osigurava doživljaj jedinstva, kontinuiteta i doslijednosti. Nitko se nije probudio i da jednostavno nema doživljaj da nema veze s jučerašnjim danom.

Ja funkcija je nastala kroz cijepanje od Jastva – jedan od glavnih arhetipova koji je nosilac našeg potencijala, to je naš pravi centar psihe. Ali s obzirom da samoproglašeni kralj zvani JA ne dozvoljava da se njegova uloga obezvrijedi, ne priznaje JASTVO i ima vlastiti doživljaj da je centar svega. Odatle dolazi vrlo česta greška kada kažemo: ja sam siguran da nikada neću… to i to. Dok mi pravimo obećanja i tvrdimo (to radi JA funkcija) Bog sjedi i smije se ( Bog je ovdje JASTVO). Naš potencijal koji zapravo zna, dok je JA u zabludi.

 

Zbog čega smo spomenuli arhetip Jastva?

Da bi podjela psihe bila jasnija i kompletnija, imamo svjesno i njegov centar JA. To Ja, je centar psihe koliko je i ova naša Zemlja centar Mliječnog puta. Zatim postoji nesvjesno koje se dijeli na osobno nesvjesno, to su naša potisnuta i zaboravljena sjećanja, emocije, predstave i sve drugo nedostupno svijesti. Drugi element nesvjesnog je kolektivno nesvjesno kao akumulacija univerzalnog ljudskog iskustva koje je po Jungu ispunjeno arhetipskim elementima. Neki od najbitnijih arhetipskih žarišta su Sjena, Anima, Animus, Jastvo, Mudra starica ili starac itd.

Napisao: Žarko Petrović, psihoterapeut
psiholosko-savetovaliste.com
YouTube kanal

Ako vam se sviđa infografija ispod teksta i sam tekst molim Vas da podijelite s drugima.

Preuzeto u suradnji sa ATMA.hr