Sloboda ili strah?

Kako stvari funkcioniraju?

Da li ti je jasno kako stvari u svijetu funkcioniraju?

Možeš poći od pretpostavke da je sve u svijetu uređeno baš onako kako treba. Da svatko od nas zauzima odgovarajuće mjesto i da smo svi u svakom trenutku okruženi baš onim ljudima od kojih možemo nešto naučiti. Ako tako shvatimo život, kao školu koja nam je potrebna, tako će i biti. Svaki dan ćemo saznati nešto novo. Nećemo izostajati sa satova zbog glavobolje ili menstruacije… Prihvatimo li još i to da u svakom trenutku možemo promijeniti  svoj smjer i da je škola otvorena i pristupačna za sve smjerove učenja, onda ćemo se osjećati slobodno.

Ali svijet možemo shvatiti i na drugi način, kao mjesto patnje, ugnjetavanja i zla. Mjesto gdje je sve naopako, gdje obični ljudi zavise od moćnih ljudi, gdje svi imaju skrivene namjere i nitko nije iskren. Ako tako percipiramo, biti ćemo preplavljeni strahom, naša će se sloboda ograničiti našim strahovima.

Ova dva oprečna pogleda prepliću se u svakom od nas. Nije sve crno bijelo. Jedan dan možeš misliti na jedan, sutra na drugi način. Ali ono što te čini ovakvim ili onakvim, jest odluka. Tvoja odluka je ono što određuje tvoj život. To možda izgleda previše jednostavno da bi bilo istinito, ali tako je. Htio to prihvatiti ili ne, ti u svakom trenutku možeš birati između slobode ili straha. Jer upravo si ti taj koji određuje pravac svog kretanja, osim ako ga neko za tebe već nije odredio.

Možda ti ovo što sad čitaš izgleda banalno, možda si već donosio neke odluke, pokušao živjeti slobodno i nije ti uspjelo… možda si umoran od svega? Ali  ne odustaj, ta presudna odluka ne donosi se jednom, ili dvaput. Ona se donosi svakodnevno, čitav život. I to nije tako teško kad jednom stekneš naviku, kad počneš slušati svoj unutrašnji glas… Taj glas, tvoja intuicija, je ono što te može učiniti slobodnim, ono što tvoj um i tvoje biće može dovesti u stanje smirenosti.

Peđa Vujović

https://www.pjphototherapy.com/sr/fototerapija/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.