Moj Vodič za Survival

Osjećam potrebu da ovo podijelim sa vama. Naravno svatko će postupati po svom izboru i na vlastitu odgovornost. Pravila sam izvukao iz iskustva svog „kriznog” perioda, a uzgred pravila su tu da se mijenjaju i prilagode situaciji, ali da budu nit vodilja.

Kad ostanem kući iskoristiti ću to vrijeme za sebe, a ne za gledanje zaglupljujućih serija, i raznih pucačina, ako nešto gledam gledati ću edukativne filmove, jednako tako neću pratiti vijesti po cijeli dan, a ako baš moram dovoljno je dvaput dnevno po nekoliko minuta, da shvatim -ako uopće mogu shvatiti – odakle vjetar puše, i osmatrati sebe da me se “ne primi” bedara. Kao i kad sam bio u žestokoj „krizi” a to znaju svi koji su bolovali od nečega, do tebe dolazi tisuću kontradiktornih informacija, a kad si u panici ne možeš ih razlikovati, de facto istina ne postoji, ništa te neće izliječiti ni pomoći ti, dok se ne smiriš.

Izbjegavati ću mass medije koji skupljaju klikove na senzacionalizmu štancajući neprovjerene vijesti i poluvijesti iz nesvjesti, te stvaraju psihozu koja je najveći neprijatelj. Dnevno izbacuju deset kontradiktornih vijesti. Jedina šansa osim zabrane okupljanja u javnosti, bila bi zabrana okupljanja na portalima. Eh da, maknuti se s društvenih mreža i ne čitati što ljudi šeraju, ili izbaciti iz svoje liste sve koji šeraju s mass portala. Uzalud se čistim tjelesno ako ne očistim misli. Uzalud sam izbjegavao okupljanje, ak me truju mentalno. Ako je naredba da se osamim, super, učinit ću to kak spada.

Radije ću pronaći savjete i koristiti tehnike koje smiruju, raditi fizičke i psihičke vježbe, meditirati, piti puno vode, i smanjiti unos hrane na minimum, koristeći što zdraviju koncepciju. Ionako je vrijeme posta;-) ukoliko je moguće prošetati ću negdje gdje ima stabala, mora i prirode, izbjegavajući grupiranja, a ukoliko to nije moguće disati ću na prozoru svježi zrak i raditi vježbe disanja.

Odbijam živjeti u strahu, svjestan sam da je smrt dio života, naravno da želim još dugo provesti na ovom lijepom svijetu, ali da bi on bio i dalje lijep moram i ja biti lijep, strah me sprečava da ga uživam, stoga biram ljubav i mir. Ovo NIKAKO ne znači neodgovornost, naprotiv, moja je odgovornost moja sloboda, i zadatak mi je da smanjim na minimum smeće koje pravim, fizički i mentalno, ispuštanje otpadnih voda zagađenih deterdžentima koji nisu ekološki i druge akcije kojima ću planeti olakšati „imanje ljudi”. Sve druge mjere su kozmetičke i krpanje rupa na brodu koji je odavno potonuo. Plivati u oluji je nemoguće i iscrpljujuće, moram u sebi pronaći svoj mir, pratiti valove i držati glavu iznad vode i disati je jedina opcija.

Daljnje preinake ovog plana donosim slušajući sebe i svijet oko sebe, pravila nisu teška, kad se smirim mi je bolje, kad se svijet smirio je zagađenost pala, zrak je čišći, i sve ukrug. Čak su i ratni sukobi stali jer su se i oni uplašili ;-))) Ne znaš dal bi se smijao ili plakao kad to čuješ. Lekcija je jasna, ne mahati bjesomučno rukama i jezikom nego plutati i sačekati kopno.

Dok sam „bolovao” mučio sam se dok nisam shvatio krizu kao učitelja i shvatio sve što mi daje kao korist i na što me upućuje, kako sam mijenjao neke stvari u sebi i uvjerenja i uspijevao ju “zavoljeti”  tako je kriza bivala manja, od ovih ili onih razloga, ali onda kad nisam poštivao nalaženje svog mira i kad sam ju percipirao kao napadača – vraćala se.

Ne postoji neprijatelj, bio sam to sam sebi, i kad sam se počeo voljeti, ali sa punim značenjem te riječi, situacija se smirivala. Trebao sam vremena da shvatim riječ voljeti. Ona nema ništa s ovisnošću niti o grčevitom držanju za išta, pogotovo materijalno, uključujući novac, ljude i tijelo.

If you love somebody set ’em free, reče pjesnik jednom.

I tek tad možda dobiješ ono za čim žudiš.

Ova nas kriza može pročistiti, koliko god to sad izgledalo opako i teško. Teško je onoliko koliko nam je teško otpustiti neke stare paradigme koje odavno više ionako ne rade. Pazeći na druge i naročito pazeći na planetu i okolinu pazimo sebe. Grčeviti trzaji odvode i utopljenika i spasitelja na dno. Upravo zato koristim disanje, i tražim svoj mir.

Sretno plutanje.

Autopillot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.