ŠKOLA ZVUKA OPET JAŠE!

POZVANI STE na prvu u novoj seriji ŠKOLE ZVUKA, radionicu zanimljivu za DJ-e, producente, tehničke znatiželjnike, zvukoljupce, eksperimentatore, radiofoničare… Kreće već ove nedjelje u SUMA klubu, u Barčićevoj 11, a prva tematika biti će RADIO POSTAJE, sve o njima saznajte i internet radio osmislite! REZERVIRAJTE svoje mjesto već danas! www.spirit-ri.hr

radio

U Rijeci, pri Spiritu je punih desetak godina djelovala prilično uspješna škola za D.J.-e iz koje su potekli mnogi, danas viđeni, entuzijasti ovakvog dijela današnje glazbene scene naše županije, ali i nekoliko pojedinaca iz drugih gradova, jer je česti slučaj bio da Spiritovu školu pohode mladi koji trenutno bivaju i studiraju u Rijeci.

Škola je rasla idejno i kvalitativno te se samom DJ-ingu i učenju tehničkih zahvata potrebnih za rad sa glazbom uskoro ostvarila nadogradnja u obliku prezentacija proizvoda i uređaja koji se tiču rada (plejeri, konzole…), a u suradnji sa nekoliko tvrtki koje zastupaju takvu opremu. Osim nove opreme prezentirala se i oprema koju pojedini riječki DJ-i sami koriste kako bi polaznici predavanja mogli usporediti što misle njihovi budući kolege o opremi, iskustveno, a što može biti različito od marketinškog pristupa samih tvrtki koje prodaju opremu (svaki Mujo svog konja hvali 😉

Slijedeća nadogradnja sustava škole dovela je do preimenovanja  DJ škole u Školu zvuka, nakon što je pokrenuta serija predavanja koja je analizirala i glazbu i zvuk na više načina koji nadilaze pojam samog DJ-inga, i ulaze u domen opće tehničke kulture. Pričalo se tu o uticaju zvuka na naš svakodnevni život, u radnim prostorima, gradu, na ulicama, u školama, pričalo se o eksperimentiranju zvukom, i mnogim drugim zanimljivim temama, koje su članovi Spirita uspjevali postaviti uz brojne goste ovog programa, većinom volonterskim pristupom.

Odaziv publike je bio jako dobar, no u trenu kad je program dostigao svojevrsnu kulminaciju, problem adekvatnog prostora, ali i skoro dvogodišnjeg kašnjenja obećanog supporta od strane Grada Rijeke, prekinuo je niz programa Škole zvuka, te su Spiritovci odlučili uzeti stanku i presložiti priču. Stanka je, nažalost i uprkos brojnim upitima zainteresiranih, potrajala više od godine dana.

U susret 20toj obljetnici same udruge Spirit, članovi su poželjeli postaviti nekoliko programa u praksu kako ne bi isticali stare plakate, mahali prošlošću i bavili se onim što je bilo, već radno proslavili sve ono čim su se bavili trenutni ali i prijašnji članovi, koji su sad doslovno razasuti po cijelom svijetu. U to ime, upravo kako bi Spiritova dijaspora mogla pratiti događanja, većina programa gdje to bude tehnički moguće, biti će streamana, prenošena putem interneta. Ovo je još jedan podsjetnik da su Spirovci 1998/9. na svojim stranicama ostvarili prvi riječki, a vjerojatno i hrvatski besplatni download pjesama riječkih mladih autora sa Spiritovih CD izdanja. jednako tako na eksperiment “Free radio Spirita”, internet radija iz 2004-2007. kasnije dijela mreže Stanica MIR u kojoj su se izmjenjivale sa programom nekoliko udruga iz drugih hrvatskih gradova.

Ono što je pred nama, a što počinje već nedjelju 16.10. u prostoru SUMA, Barčićeva 11 je serija predavanja o radio postajama koju će uz Spiritovog voditelja programa Denisa Pilepića, voditi gost Edvin Rožić. Predavanja će biti koncipirana tako da i znatiželjnici ali i oni koji žele stručnije informacije mogu dobiti uvid u rad radio stanice, zemaljske ali i internetske, pa program preporučujemo vrlo širokoj publici, ljubiteljima zvuka, Dj-ima, producentima. A ovakve programe Spirita su svojevremeno pohodile i organizirane grupe srednjoškolaca.

Bez obzira što program nije podržan od neke institucije, voditelji nisu željeli insistirati na nekim visokim kotizacijama, već će sva tri predavanja zajedno biti dostupna za samo 100kn (ili po 50 za pojedino) što je minimalna cifra da se programu pokriju troškovi, ujedno i mogućnost da se on nastavi ukoliko se pokaže interes za slične teme, a, vjerujemo da hoće, s obzirom na dosadašnja iskustva i upite. Uz malenu kotizaciju postoji i mogućnost da ukoliko netko zaista ne može izdvojiti ni tu sumu – zatraži JOKER-a, kao i na svim Spiritovim programima, i odradi volonterski dio posla oko prireme programa. Druge potencijalne teme neće biti vezane za sam radio, već produkciju, DJ-ing, i sam zvuk općenito, a o tome je namjera raspraviti direktno s publikom koja će biti prisutna. Ovakav rad omogućuje da sami biramo-birate što nas zanima, a da to ne radi nekakva institucija i komisije. Ovim putem Spirit poziva sve riječke znalce koji misle da imaju što podjeliti s publikom da se jave za eventualno gostovanje u slijedećim ciklusima. Sigurni smo da Rijeka ima snage za kvalitetnu razmjenu znanja i da ima svjesti da samo na ovaj način naš grad može napredovati, a nikakvim hiper turbo fensi forama. Razmjena znanja ne mora se ticati samog zvuka, ovaj program je samo primjer. Spirit je svojevremeno imao i Linuks, Blender, Ableton i druge prezentacije. Svi prijedlozi su dobrodošli.

1. Radijske postaje – opcenito i tehnologija procesa (16.10)
2. Radijska produkcija – glazba, jinglovi i reklame (23.10)
3. Radijsko novinarstvo – novinarski prilozi i emisije, radio DJ – one man program (30.10) sve od 19.30h

Uvodnu riječ održat će i moderirati program Denis Pilepić

Trajanje 60 – 75 minuta po epizodi, prijave emailom su obavezne zbog rezervacije mjesta u dvorani. I za kraj nekoliko riječi o gostu ovog bloka predavanja Edvinu Rožiću

U svojoj karijeri bio je urednik DJ, voditelj, tehničar, copywriter, direktor, menager. Sudjelovao je  na Radio Svid – Rijeka, Radio Maximum – Kastav, Radio Riva – Split, Televizija Dalmacija – Split, Soundset Kvarner, Domaći Radio – Viškovo, a trenutno radi kao glavni i odgovorni na Prvom Kvarnerskom Internet Radiju 051. www.radio051.com