RADIONICA INDIJANSKOG BUBNJANJA

RADIONICA INDIJANSKOG BUBNJANJA, 18.03.2018
od 18,00-20,00 sati, gostuje i vodi Marko Borić iz Zagreba

“U trajanju od dva sata, prvi dio učili bi pravilnu tehniku sviranja uz zabavne vježbe na bubnju i tradicionalne ritmove. Prilagođeno je za apsolutne početnike i sve koji bi htjeli probati grupno bubnjanje.
Dok bi drugi dio bio rezerviran za Indijansko bubnjanje u krugu uz ritmičke vježbe i grupnu meditaciju kroz duboke zvukove Indijanskih bubnjeva.
U svakom slučaju bit će opušteno i veselo, bez prevelikih komplikacija 🙂

Bubanj za radionicu vam je osiguran, ako imate svoj također ga možete ponjeti.
Cijena radionice je 150 kn
Prijave na mail markoboric@yahoo.com

Mirakul – adresa: Buzdehanj 18, Čavle

O bubnjanju u krugu
Indijansko bubnjanje u krugu je bubnjanje kojemu nije cilj savršenstvo glazbenog izričaja, već povezivanje s grupom, povezivanje s planetom Zemljom i energijama prirode.
Kroz indijanske ritmove na njihovim tradicionalnim bubnjevima dolazimo u stanje opuštenosti i promijenjenog stanja svijesti koje je idealno za osvještavanje i spajanje sa sobom na svim razinama.
Dok grupa bubnja i drži osnovni ritam, s vremenom taj ritam oživi i počinje pomalo mijenjati formu.Dok na kraju ne postane savršen spoj svih sudionika grupe i povezanosti jedni s drugima na dubljoj i intuitivnoj razini.
To je meditacija u pokretu kroz zvuk koja svoje korijene vuče iz prapovijesti ljudi. Indijanski bubanj je oduvijek služio kao sredstvo i alat za podizanje razine svijesti i spajanje s prirodom na jednoj dubljoj razini. Osim sviranja ritmova radi se i otvaranje Medicine Wheel-a. Medicine Wheel je jedan stari ritual i simbol Sjeverno -Američkih Indijanaca koji je sami temelj njihove duhovnosti. To je osvještavanje svetih smjerova (Jug, Zapad, Sjever, Istok) i njihovih pripadajućih energija koje djeluju konstantno na nas i naš život. Rad s Medicine Wheel-om je jednostavno prepoznavanje i osvještavanje tih energija i njihovo svjesno korištenje u svakodnevnom životu što iz mog osobnog iskustva dovodi do jednog lijepog usklađivanja s planetom zemljom, prirodom i njezinim ciklusima te samim sobom. Medicine Wheel služi kao baza nakon koje dolazi bubnjanje u grupi i intuitivno istraživanje ritmova na Indijanskim bubnjevima.

O učitelju
Radionicu Vodi Marko Borić koji se izradom bubnjeva i vođenjem tečajeva bavi preko deset godina. Od 2002 godine je krenuo na svoj put bubnja i druženja s tim instrumentom. Svoju je vještinu godinama izučavao i usavršavao kod mnogih Afričkih majstora bubnja, a i polaznike tečajeva vidi kao dobre učitelje. 2006 godine je krenuo na Djembe tečajeve kod Kreše Oreškog kod kojega je učio o Zapadno Afričkim ritmovima te pohađao radionice kod raznih majstora djembe bubnja kao što su Adama Drame, Seckou Keita, Ton Ton Syla, Aly Keita. Jamajkansko bubnjanje je kroz 3 mjeseca privatnih instrukcija izučavao u Frankfurtu uz učitelja Geronima Dehlera. Uz grupno bubnjanje bavi se i izradom Afričkih i Indijanskih bubnjeva te nastupima s grupom. Posljednjih sedam godina aktivno prakticira Japansku tehniku iscjeljivanja energijom i meditaciju. Završio je razne tečajeve Core šamanizma i Inka šamanizma što i praktično primjenjuje. Sudjelovao je predavanjima i radionicama kod Lakota duhovnog učitelja Vernona Fostera i učitelja duhovnosti Sjeverno Američkih Indijanaca Ojibway tradicije Johna Somosija. U sklopu Britanskog Colledge of sound healing završava jednogodišnji program Sacred Drumming, uz učitelja Stevena Ash-a s kojim se susreće i na privatnim instrukcijama gdje se trenutno osposobljava za učitelja te tehnike. Sacred Drumming je tehnika koju je Stevena naučio Wallace Black Elk, Lakota duhovni učitelj i iscjelitelj. Tom tehnikom nastavlja lozu učitelja Sjeverno Američkih Lakota Indijanaca.
Do sada je surađivao s mnogim školama, vrtićima i sveučilištima. U Zagrebačkom zoološkom vrtu vodio edukativne radionice. Također, surađuje s Ladom kao serviser njihovih bubnjeva. Iza sebe ima jako uspješne suradnje s mnogim dragim ljudima i udrugama.”