Prijave za LegendFest

Nakon vrlo uspješno održanih festivala LegendFest u godini 2016. u tri hrvatske županije,  nastavlja se s organizacijom festivala LegendFest.

Posjetitelji LegendFest-a mogu očekivati odličnu zabavu, saznati i naučiti ponešto o običajima, legendama, pričama ovih županija te ponijeti sa sobom prekrasne uspomene, dijelove običaja, mistike, vjerovanja iz baštine Istre i Šibensko-kninskog kraja.

Za odličnu zabavu i mnogo informacija o hrvatskim legendama, običajima i pučkim vjerovanjima pobrinut će se, kao i svake godine, izvođači umjetnici čije prijave upravo prikupljamo.

Stoga pozivamo izvođače iz bilo kojeg područja umjetnosti da svoje projekte za ovogodišnje festivale prijave na slijedećim linkovima :

* Napominjemo da se od ove godine više neće održavati LegendFest u starom gradu Lukavcu kraj Velike Gorice

 

Središnje teme ovogodišnjih LegendFest-a jesu:

Vile i vilinska bića – NP KRKA – ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA  – 07. 08. i 09. srpnja 2017.

Priče, legende, mitovi o njima, prvenstveno vezani uz NP Krka i Šibensko-kninsku županiju imaju prednost pri odabiru, ali prihvaćaju se i programi koji mogu sadržavati slične teme :

  • ostale legende i mitovi Krke, Šibensko-kninske županije
  • štrige/vještice, krsnici/čarobnjaci, mistična bića, duhovi, mòre, malici
  • alkemičari, plemići, vojskovođe
  • povijesne osobe/ličnosti
  • stare priče, običaji, navade, izričaji ….
Mòra i snovi – PIĆAN – ISTARSKA ŽUPANIJA – 28. 29. i 30. srpnja 2017.

Priče, legende, mitovi o njima, prvenstveno vezani uz Istru i istarsku županiju imaju prednost pri odabiru, ali prihvaćaju se i programi koji mogu sadržavati slične teme :

  • legende i mitovi Pićanštine, istarske županije
  • štrige/vještice, krsnici/čarobnjaci, mistična bića, duhovi, malici
  • alkemičari, plemići, vojskovođe
  • povijesne osobe/ličnosti
  • stare priče, običaji, navade, izričaji ….

Uspješno provedeni natječaji LegendArt u tri hrvatske županije u proteklim godinama pokazuju da je interes škola za čuvanjem nematerijalne hrvatske kulturne baštine sve veći. Zato i ove godine otvaramo prijave za natječaj LegendArt putem kojeg i naši najmlađi mogu doprinijeti oživljavanju legendi, mitova i priča svojega kraja.

Škole samostalno provode selekciju i odabir razreda koji želi/e sudjelovati na natječaju. Nakon što se škola prijavi na natječaj, učenici istražuju priče, legende i mitove svoga kraja te stvaraju svoja likovna, literarna, glazbena i druga djela. Učitelji/ce potom izabiru najbolje radove, a zatim ih dostavljaju na zadane adrese.

Stručni žiri natječaja LegendArt i festivala LegendFest izabrati će najbolje radove i izložiti ih na festivalima LegendFest u svakoj od navedenih županija, te objaviti na web stranicama. Najbolji autori bit će nagrađeni nagradama iznenađenja koje će pronaći na LegendFestu, gdje će i saznati jesu li izabrani.

Pozivamo Vas da prijavite Vašu školu na natječaj pod nazivom LegendArt, dođete na LegendFest i tako podržite vrijedne humanitarne projekte, te maštu i kreativnost svojih učenika.

Više o propozicijama natječaja pronađite na Prijave na LegendArt 2017.