Predavanje i radionica – KRIVNJA, naš unutarnji saboter

Tema: KRIVNJA, naš unutarnji saboter
RIJEKA: utorak, 28.01.2020.
Predavanje: od 17.00 – 18:15
Radionica: od 18:30 – 21.00
Lokacija: Hotel Bonavia, Dolac 4
Voditeljica: Marija Meter, terapeut integralne tjelesne terapije

Da li se stalno osjećamo krivi za nešto? Dijete nam ima poteškoće, a mi se gušimo u krivnji i osjećaju nemoći? Mama nas gnjavi, a ja ne mogu reći ne jer se ne želim osjećati kriva? Partner je došao kući, užasno loše volje, a ja se pitam – što sam sad skrivila? Odbila sam prijatelja, jer nisam mogla ili imala vremena za njega, i sad me danima pere krivnja? Netko je podigao glas na nas i optužuje nas neopravdano, a mi se povučemo, jer duboki osjećaj krivnje ne dozvoljava da se izborimo za sebe i zaustavimo osobu, bez obzira što nismo ništa pogriješili?

Ili nam je toliko zastrašujuća „ta krivnja“ da ne preuzimamo odgovornost niti tamo gdje bi trebali, već uvijek pokušavamo naći krivca u drugome i stalno se nešto pravdamo kako ne bi ispali krivi? Pa se pravdamo šefu, mužu, prijatelju kako ne bi ispali krivi za nešto, jer nismo dostupni, savršeni, uvijek na raspolaganju?
Da li krivimo sve oko sebe za nezadovoljstvo u našem životu i naše probleme? Bude nam malo lakše, ali zadovoljstvo izostaje jer su problemi i dalje tu. Da je muž drugačiji, sve bi bilo lakše. Da bar šef nije takav, ja bi onda….

Možda smo vrhunski manipulatori pa nabacujući krivnju mužu, kolegi, djetetu… pokušavamo napokon popraviti stvari i dobiti ono što želimo? I onda zadovoljstvo što je napokon po mome nije potpuno, jer nešto i dalje nedostaje.
Zašto je tako? Zašto je krivnja toliko prožela skoro sve dijelove našeg života

Svi imamo potrebu za zadovoljstvom i za užitkom. Osjećaj nezadovoljstva i nedostatka uživanja u životu postaje sve češći. Koliko puta čujete: Imam sve, obitelj, zdravlje, posao, ali nešto fali. Ili – još samo da završim faks, nađem posao, udam se… pa ću biti zadovoljna. Problem je što zadovoljstvo i užitak nikako da dođu. Jedan od najčešćih uzroka da ne možemo uživati u životu je krivnja.
Osjećaj krivnje koji nas prati kroz život ili konstantno okrivljavanje drugih za situacije u kojima se nalazimo su vrlo česte pojave, i ne postoji jednostavna formula da razriješimo takve probleme u svom životu.

Ono što je potrebno je u stvari početi negdje.
Ima stara poslovica: „Upoznaj neprijatelja da bi ga lakše pobijedio“.
Ja bi je prevela :“Upoznaj sebe da bi se lakše sprijateljio (prestao boriti) sa sobom“.
Pa ćemo za početak na predavanju razotkriti krivnju, njenu stvarnu funkciju i iskrivljenja koja dovode do toga da nam svjesno ili nesvjesno otežava život i udaljava nas od onoga što svi želimo i trebamo – unutarnjeg mira i zadovoljstva.

Gdje nastaje problem, zašto, i kako poboljšati kvalitetu svog života – sve to možete čuti na besplatnom predavanju, nakon kojeg ćemo imati iskustvenu radionicu na kojoj ćemo sve što smo čuli na predavanju moći istražiti u praksi.
Na radionici ćemo naučiti kako prestati tražiti krivca vani i kako se suočiti sa svakodnevnim osjećajem krivnje, što leži dublje ispod njih, te koje sve alate imamo i možemo upotrijebiti da život ne bude muka. Radionica nas vodi kroz osvještavanje nesvjesnih uvjerenja, rad na nivou tijela i emocionalnu proradu. Naš um opterećen krivim uvjerenjima, je često naš najgori neprijatelj. Osvještavanje obrazaca i uvjerenja koji stoje iza našeg osjećaja krivnje, donosi nam uvide i spoznaje o nama samima, koje su nam potrebne kako bi krenuli korak dalje. Koristit ćemo povezanost uma, tijela i emocija, kako bi kroz prisutnost u pokretu i kontaktu, osvijestili i proradili emocionalni dio naše priče, kako bi sagledali gdje smo zapeli i prošli dalje.

Ulaz na predavanje je slobodan, a cijena radionice je 250 kn.
Prijave su obavezne (za oboje) na marija@ipd-center.eu

Dobrodošli!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.