Povratak istinskom sebi

            Milijune godina, iz života u život, u potrazi si za onim nečim i iako ga riječima ne možeš opisati, ipak je u tebi živo, stvarno i uvijek prisutno. Tražiš ga u drugim ljudima, u stvarima koje posjeduješ, u svijetu koji te okružuje, u prirodi…

             Tražiš mir, ljubav, radost i pokušavaš to ostvariti tako što se trudiš imati bolje odnose sa obitelji i drugim ljudima u svom životu, biti bolji i uspješniji u poslu kojeg obavljaš, imati materijalno obilje kako bi osigurao egzistenciju i kao posljedicu toga mogao biti u miru.

Ali događa se suprotno. Što se više trudiš zahtjevi svijeta postaju veći i jedva da uspijevaš držati korak sa svime što se od tebe traži. Život ti postaje trka od jednog cilja do drugog i kao da tome nema kraja. Iako, možda, nisi svjestan u početku, ali osjećaj velike praznine je prisutan u tebi i sve što činiš je pokušaj da tu prazninu nečim napuniš. Ili se prejedaš, ili imaš potrebu biti stalno okružen ljudima ili pak imati dan ispunjen raznim aktivnostima. Od osoba koje voliš tražiš da se ponašaju na određen način…da te vole, poštuju, da ti daju sve ono što misliš da ti fali. Trudiš se biti bolja osoba, ispravno se ponašati, a pritom ti život postaje opterećenje i stres, a kad vidiš da tvoji pokušaji ne uspijevaju, toneš u moru grižnje savjesti ili samosažaljenja. Sve više dolaziš u situacije u kojima dokazuješ svoje pravo ili tuđu krivnju, boriš se protiv vanjskog neprijatelja bilo da je to neka druga osoba, životna situacija ili bolest i pokušavaš se održati na životu. Na kraju svakog dana jedva čekaš da te svi puste na miru, da uzmeš svojih pet minuta.

U konačnici pitaš samoga sebe: „ Gdje sam tu ja? „. Od šume više ne vidiš stablo. Izgubio si sebe. Jedini izlaz vidiš u bijegu i izolaciji od svijeta jer ti treba mir i tišina da povratiš sebe. I sve za čim si nekad jurio možda sad već gubi na važnosti…nemaš više snage pridavati svemu tome pažnju.

Ako si došao do ove točke svog putovanja, postoji samo jedno pitanje čiji odgovor nosi potpuni preokret u tvom životu. To pitanje je: „ Tko sam ja? „

 

/Hermina Grbac/

 

nastavlja se…