POSLOVNI PROSTOR KOJI DONOSI OBILJE

VASTU-NAUKA O STANOVANJU I GRADNJI

Kako odabrati i urediti poslovni prostor koji će nam donijeti ono čemu težimo, dati podršku u poslu, donijeti dobar protok energije te u konačnosti donijeti profit?

Odabrati mjesto za poslovni prostor prvi je korak

Odabrati područje, naselje ili grad koji nam odgovara prema djelatnosti kojom se mislimo baviti te obratiti pažnju na okolne djelatnosti, kao i što se na tom mjestu događalo u prošlosti. Često je bitan dio grada ili naselja koji znamo da ima potrebnu fluktuaciju ljudi koji će biti potencijalni korisnici te i sama pozicija prostora u odnosu na sam grad ili centar ako se radi o prigrađu ili naselju izvan grada.. Poslovni prostor sa cestom sa istočne ili sjeverne strane pojačava energiju podrške zbog toga što prometne ceste i putevi podižu pranu odnosno životnu energiju, u ovom slučaju sa strane odakle nam dolazi životna energija i podrška. Nagib terena na kojem je poslovni prostor dobro je da je ravan, ili blaga padina ka istoku ili sjeveru. Uzvišenje, brdo ili drugi veći objekti dobro je da su sa jugozapadne strane dok istok, sjeveroistok i sjever jako poželjno je da su otvoreni bez većih prepreka te da sa te strane ima više mjesta i eventualno prilaz na zemljište. Voda bilo u obliku rijeke, jezera, bazena, fontane je izvrsna sa sjeveroistočne strane. Poslovni prostori na visini cca iznad četvrtog kata u neboderima daju manjak elementa zemlje, a višak elementa zraka tako da nisu najpovoljniji za svjetovne i prizemljene aktivnosti dok su dobri za metafizičke stvari te razna istraživanja. Također sam poslovni prostor treba biti optimalne veličine s obzirom na djelatnost. Premali prostori smanjuju produktivnost, smanjuju entuzijazam zaposlenih te se gomila stres i ljutnja kod njih, dok preveliki prostori mogu raspršiti vizije i ciljeve.

Ulazna vrata i otvori u prostor povezuju nas sa okolinom

Gledano iz središta prostora ponajbitniji element na koji trebamo obratiti pozornost jesu ulazna vrata zbog toga što preko njih generirano u prostor kvalitetu energije sa strane svijeta na kojoj su ona. Gledano iz središta prostora, generalno najbolji ulazi su na istoku koji donosi ime, snagu, podršku, moć, kvalitetu, poznatost te sjever koji donosi obilje, dobre financije, energiju biznisa, komunikaciju i razmjenu. Vrlo dobar ulaz je i sjeveroistok koji daje lakoću, sreću, ekspanziju, znanje te duhovnost. Ostali ulazi su znatno lošiji ali također mogu biti dobri za neke određene aktivnosti kojima se želimo baviti. Npr. jugoistok je dobar ulaz za poslovne prostore koji nude bilo kakvu vrstu užitka, igara, može biti za slastičarnice ili sl. Ovaj ulaz može omogućiti snažan protok novca i dobit, ali također može donesti i nagli gubitak istog, te zato treba biti oprezan. Južni ulaz je dobar za npr. fitnes studia, teretane, sportske dvorane i sl. Snažna energija juga će nam dati podršku u ovom slučaju. Jugozapadni ulaz može biti dobar za posebne djelatnosti kao kockarnice, kladionice i poslovi koji su povezani sa specifičnom klijentelom. Zapadni ulaz nosi stabilniju i mirniju energiju te je dobar za urede ili prostore koji traže manje ljudi, mirnoću i dubinu u poslovanju sa manje ometanja. Sjeverozapadni ulaz je dobar za aktivnosti koje trebaju fluktuaciju više ljudi, razni šalteri te slični uredi. Glavna ulazna vrata trebaju biti velika i moćna te ispred njih nije dobro da postoji bilo kakva vrsta prepreke kao grm, reklamni stup, zid ili slično, a isto tako trebaju se otvarati minimalno pod 90°. Reklama se može postaviti uz sam ulaz lijevo ili desno od njega. Tu je dobra i tenda sa reklamom koja zaokuplja pažnju prolaznika. Ono što se vidi kada se uđe u prostor to oslikava unutarnju situaciju firme. Ako je to npr. wc, firma može očekivati česte teškoće i negativnosti, ako je to poprečni zid firma će često dolaziti do situacija bez rješenja gdje neće vidjeti izlaz. Također vrlo bitno je osvjetljenje ispred ulaza te osvjetljenje kad se ulazi u prostor, a koje treba biti dovoljno jako i dobro pozicionirano. Slabo osvjetljenje stvara zastoj energije, nezadovoljstvo i novčane probleme.

Dalje je bitno odakle dolazi najviše energije a to je povezano sa otvorima, stijenama, sporednim vratima, prozorima. Generalno dobro je da su istok, sjever i sjeveroistok otvoreniji, prozračniji i lakši dok su jugozapad, jug i zapad bolji zatvoreniji i teži. Na sjeverozapadu i jugoistoku su načelno najbolji osrednji otvori te osrednje ili manje opterećeni prostori. Ovo su sve generalne postavke a ovisno o vrsti djelatnosti to može u manjoj mjeri varirati. Kroz prozore radnog prostora idealno je da imamo poticajan pogled. Mračne, prljave ulice ili ruševne zgrade stvaraju tamastičnu i destruktivnu energiju koja se uvlači u prostor. Prozorska stakla bi dobro da su čista jer ako su prljava ili zamućena, takav nam je i pogled na svijet.

Ostale pozicije su također vrlo bitne

Dalje obraćamo pažnju na položaj wc-a koji spada u najviše degradirajuću energiju u prostoru. Nikako nije dobro da se on nađe na sjeveroistoku, istoku ili sjeveru. Ponajbolje pozicije za njega jesu između zapada i sjeverozapada te jugozapada.

Slično iako lakša situacija je sa stubištima koje također imaju ometajuću energiju. Teža i veća stubišta i stepenice dobro da su sa jugozapadne, južne ili zapadne strane.

Vatreni elementi kao kamini, grijaća tijela, štednjaci, električni aparati i dr. su najbolje pozicionirani na jugoistoku. To je njihova prirodna pozicija.

Vodena tijela kao fontane, akvariji, tuševi, sudoperi, umivaonici i dr. najbolje da zauzimaju područje sjeveroistoka.

Središte prostora treba biti slobodno i otvoreno jer to je najjači energetski centar koji napaja prostor i povezuje nas sa izvorom. Idealno bi bilo da je taj centar otvoren ka nebu bilo prozorom ili u obliku nadvišenja na krovu sa prozorima ili možda kao središnji otvoreni atrij. Ali ovo su vrlo rijetke situacije kod postojećih prostora tako da je već velika stvar da je sredina prostora slobodna i otvorena bez zidova ili ormara te da se na njoj ne obavljaju nikakve veće ili dugotrajnije aktivnosti.

Ovisno o djelatnosti poslovnog prostora smještamo urede, sjedeća mjesta, računala, ostala radna mjesta, pozicije voditelja i direktora, priručne prostorije, skladišta te sve ostalo a prema prirodnoj poziciji te djelatnosti. Npr. ured direktora je najbolji na jugozapadu koje područje direktoru daje stabilnost i moć dok su priručna ili prodajna skladišta najbolja na sjeverozapadu koje područje daje dobar protok.

Ako imamo proizvodnju tada se proizvodni proces treba kretati u smjeru kazaljke na satu čime je potpomognuta prirodna spiralna dinamika energetskog polja koja se okreće udesno od centra prostora. Sjever, sjeveroistok i istok su dobri za intelektualne, planske i kreativne funkcije te za početak procesa. Jugoistok, jug i jugozapad su dobri za glavni tijek proizvodnog procesa gdje su jug i jugozapad posebno pogodni za teške poslove proizvodnog procesa te jugozapad za najteže strojeve ili eventualno skladište za teške materijale.. Onda je zapad za dovršavanje proizvoda te kontrolu kvalitete odakle se šalje na sjeverozapad koji je mjesto za skladištenje pred prodaju.

Uređenje prostora nosi energiju koja će se manifestirati kroz rad i profit

Prostorije je najbolje da su pravokutnih dimenzija do odnosa 1:2. Pultovi za prodaju trebaju biti usmjereni ka istoku tako da onaj koji nudi gleda u smjeru istoka. Sva radna mjesta sa računalima i drugom opremom dobro je da su usmjerena ka istoku ili sjeveru ili eventualno sjeveroistoku. Istok je izlazak sunca i solarna energija dok je sjever magnetna energija zemlje i podrška u tom smjeru. Naš mozak savršeno raspoznaje ta usmjerenja što su i ispitivanja pokazala. Ispitivanjima je utvrđeno da usmjerenje ka istoku i sjeveru povećava učinkovitost posla i do 30%. Kasa za novac, sef ili trezor najbolje da su na čistom sjeveru. Pitka voda je dobro da je na sjeveroistoku ali blizu razine poda. Teži ormari i police se smještaju na jugozapad, eventualno jug i zapad. Najbolja pozicija za sve veće električne aparate je na jugoistoku. Rad na njima treba da je u smjeru istoka, sjevera ili sjeveroistoka. Ogledala su povoljna u smjeru istoka, sjeveroistoka i sjevera, a pogotovo ako na toj strani nemamo otvore. Ona „otvaraju“ prostor i rade virtualne prozore.

Viši plafon je u korelaciji sa moći razmišljanja tako da rad u prostorijama sa višim plafonima pruža puno bolji napredak i ekspanziju, dok niski plafon ograničava i sputava. Lijek za niske plafone je jača rasvjeta. Nisu povoljni niti kosi plafoni. U prostoru je bitna optimalna temperatura te svjetlost koja ne bi trebala dolaziti iza osobe i radnog mjesta te točno iznad osobe jer to stvara mentalni pritisak i umor. Slike na zidovima dobro je da predstavljaju ciljeve budućih projekata firme, a najpovoljniji smjer za to je sjeveroistok. Poželjna su i priznanja i diplome vezane uz poslovanje, a koje treba da su istaknute u smjeru istoka. Boje zidova dobro je da su blage i manje upadljive sa kontrastom jačih boja koje služe za balans između aktivnosti i pasivnosti. To se može postići i kombinacijom toplih i hladnih boja. Plafon je uvijek poželjan bijele boje.

Vanjski pokazatelji unutarnjeg stanja u firmi su bitni ako ih zapažamo

Neispravne stvari i kvarove bi trebalo na vrijeme popravljati pa tako slavine koje kaplju u prostoru ukazuju na gubitak novaca, začepljeni odvodi ukazuju na kašnjenje isplata ali i na neispoljene emocije, rasklimane kvake ukazuju na rasklimano ili nestabilno poslovanje, sijalice koje često pregaraju ukazuju na ogromnu energiju ili ljutnju koja se ne ispoljava. Sve što vidimo oko nas oslikava naše unutarnje stanje te nam može pomoći osvještavanju i rješavanju istog.

Korekcijom prostora mijenjamo energiju a time i samo poslovanje

Važno je naglasiti da vastu analizom te korekcijom poslovnih prostora možemo poboljšati poslovanje kroz određene korekcije prethodno navedene, kroz razmještaj, pomake, dodavanje ogledala, biljki, fontana, akvarija, svijeća i sl., te aktivacijom jantri, vastu piramide, sa bojama, slikama, kipovima, pojačavanjem i smanjenjem određene energije smjerova a sa zastorima ili roletama, te mirisima, rasvjetom, drugim raznim materijalima. Sve ovo učinkovito djeluje jer je naša unutarnja svijest u uskoj vezi sa prostorom u kojem boravimo ili radimo i svaki pomak na vanjskoj razini reflektira se na unutarnju suptilnu razinu, a preko nje na samo poslovanje i profit.

Uređenje radnog mjesta na kraju

Sve ove prirodne vastu principe možemo upotrijebiti i za uređenje svakog pojedinačnog radnog mjesta. Uzmimo primjer radi stol sa računarom. Smjer gledanja na istok ili sjever. Sjeveroistok stola i radnog mjesta slobodan i otvoren te čist od suvišnih stvari. Tu je odlično mjesto npr. za vodu za piće. Jugoistok stola računar i eventualno neka druga električna naprava kao printer ili sl. Na tom dijelu stola ok je i telefon, a koji je dobar i na sjeverozapadu. Sjeverozapad stola može biti odlagalište sitnijih stvari koje nam često trebaju kao set olovaka, gumica, markera ili slične opreme. Jugozapad stola je mjesto za odlaganje težih spisa, knjiga i materijala koji nisu u ladicama, a potrebni su nam na stolu.. Sredina stola je poželjno da je slobodna. Vrlo bitno je i održavati stol čistim i urednim bez suvišnih stvari jer to stvara energetsku konfuziju i daje teškoću pri završavanju započetih poslova. Koš za smeće je na jugozapadnom dijelu radnog mjesta. Ispred samog stola je dobro da ima slobodnog prostora te da se ne sjedi ispod kakve grede. Također vrata nisu povoljna iza leđa, a gdje je najbolji zid koji pruža sigurnost i stabilnost u poslovanju. Stolica na kojoj se sjedi treba biti čvrsta i stabilna, nikako rasklimana jer tada i posao koji se radi može biti takav. Stol isto tako treba biti optimalne veličine jer preveliki radni stol daje osjećaj izgubljenosti dok premali daje osjećaj zarobljenosti. Oko radnog mjesta nisu povoljne otvorene police koje odašilju oštru energiju konfuzije.

Piše: Margito Jušić ing. građ., đotiš te vastu savjetnik i projektant

Tvrtka MALI GANEŠ (www.maliganes.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.