Pekmen tržnica

Nekako nam dođe da zapjevamo “vidi šta su mi uradili od place, mama…” Prvi dojam je da podsjeća na staru igru PacMan-a, samo da čuvar koji trči za nama ima veće zube i da svira ona poznata glazba iz igrice. No, šalu na stranu, idemo vidjeti kako je izgledalo danas na riječkoj tržnici!

Zaista, neodiljivo podsjeća na ovu gornju mapu koju smo improvizirali na osnovu igrice, ulazi se doduše na nekoliko strana, a ne na jednoj, iz više ulica, a svaka cestica labirinta vodi ka nekoj određenoj destinaciji, koju valjda poznaje samo onaj koji je to smislio.

Da bih dobio burek, stajao sam iza ogradice tri metra od kioska i mahao, “naručio dostavu”, draga prodavačica mi je donela predmet želja do ograde. Jer da bih prešao ta tri metra i došao do kioska, morao bih zaobići dva bloka kuća i to nejasno kojih (ili samo preskočiti ogradu).

Osim paviljona radi tek dvadesetak štandova, dovoljno da se dobije nekakav izbor, i ako izuzmemo malu konfuziju prilikom ovih putešestvija, čini se korisno da je tržnica otvorena.

Za tu tvrdnju dovoljno je pogledati kako svaki trgovac pazi na svoj štand i sve je na zraku, čak su neki štandovi “ograđeni” improviziranom zaštitom (kućanskom prozirnom folijom), što je miljama bolje od previše izloženih polica s povrćem i voćem u marketima, gdje svatko visi (i slini) nad njima, a plastična kolica koja se vuku po podu u većini marketa nakon toga urone u – druga kolica, u kojima potom ostavljate hranu. Genijalno, nakon čega se pitaš zašto uopće prskamo ruke na ulazu dezinficijensom, ako s poda kupimo prašinu u kolica za hranu? Više podsjeća na ulaz u crkvu i svetu vodicu, pa da se pomolimo konzumerizmu?:-) Ko preživi pričat će.

Za one koji ne poznaju riječku placu, da kažemo da je riječ o prilično velikom području koje zahvaća nekoliko blokova, križaju se 4×3 povelike ulice i između njih su ovi štandovi.

U svakom slučaju, bez obzira na čudnovate labirinte, otvaranje place je dobra stvar. Labirinti su još jedan od “mi smo se potrudili” izgovora, koji su razumljivi, jer da se “nešto desi” odgovorni bi bili prozvani, ali kao i mnogi ovakvi zahvati, stvaraju više kaosa nego koristi i lako je naći argument za to. Labirinti su da se ne stvara kontakt i gužva? OK, ali u uskim “uličicama” labirinta kontakt se upravo – stvara, jer se jedva mimoilazimo. Štoviše sve se dodatno usporava… Ali finalno, nema veze, kako rekoh razumljivo je da je potrebno da “izgleda” da se promišlja obrana i da je sve pod kontrolom. Ta je iluzija u marketima još gora, pa je ovo super.

Ono što me brine je da u ovakvim uvjetima prodaja, promet zasigurno nije prevelik, i nadam se da će ovi entuzijastični “zelenaši” izdržati i da će im se isplatiti trud.

Osobno mislim da je bolje rješenje iskombinirati “skladišno-dostavni” punkt sa web stranicom za narudžbu. U zadnje vrijeme pojavile su se stranice sa popisima “malih” OPGova, neke nude i dostavu, ali činjenica je da je za malu količinu robe na taj način relativno neisplativa. Neki gradovi su otišli u drugim smjerovima sa idejama.

Organiziranjem u grupe i osmišljavanjem zajedničkog djelovanja ta bi se slika mogla promijeniti na bolje. Ono što je problem da “mali” kažu da nemaju “vremena” sjesti i osmišljavati sve na način kako to rade “veliki”, a upravo to je potrebno. Još jedna od kontroverzi trenutne situacije, veliki trebaju razmišljati kao mali, a mali kao veliki. Globalno, lokalno, …šizofreno…;-)

U svakom slučaju, dobar potez, dok nema boljega. Pa pozdravljamo otvaranje Pekmen- tržnice s velikim ZDRAVO!

Kad jednom prođe sva ova frka, sigurno je da će ovo biti jedan od glavnih oslonaca sportskog turizma grada na rječini:-) Već vidim kako turisti u redu čekaju da uđu u labirinte i trče za limunima i salatom, sakupljaju bodove dok ih čuvari jure:-)

 

 

One thought on “Pekmen tržnica

  1. Pingback: KOMENTAR: Pekmen tržnica! - Rijeka Danas - riječki internetski dnevnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.