Od Perpignana do Barcelone, 14. prosinac 2019.

Najpoznatiji Twingo na svijetu – želiš reklamu na mom privatnom jetu, slobodno me kontaktiraj!

Konačno sam stiskao gas mog Twinga – pokretnoj EPK ambasadi, umjetničkoj razglednici s Liburnije i Kvarnera – u pravcu Barcelone. Čak i prije same granice s Katalonijom (Španjolskom), francuski teritorij više je nalikovao na Kataloniju i Španjolsku nego na Francusku. Svuda naokolo prostirala su se plodna polja, a širio se smrad umjetnih gnojiva i pesticida. Već tu su se uz cestu mogle vidjeti dame noći koje su čekale nekog napaljenog, usamljenog, umornog kamiondžiju željnog malko ženske nježnosti ili možda nekog slobodnog jahača poput mene, ali ja sam si još davno obećao da neću plaćati za seks, a ni najstarije zanatlije na svijetu koje sam tu viđao ionako mi nisu bile zgodne…

Što sam bio bliže Španjolskoj, to je sve više kurvi radilo uz cestu, ali i benzin je bio jeftiniji i prometna signalizacija puno bolja! Benzin je bio još i jeftiniji na crpkama koje su bile samoposlužne, automatizirane – kao kad kupuješ kavu na automatu – tako se ovdje mogao kupiti i benzin.

Nakon što sam prošao franc.-španj. granicu pokušavao sam izaći na more jer sam znao da ukoliko vozim uzduž obale, da svakako, prije ili kasnije moram stići do Barcelone. Tako sam i učinio. Prolazio sam opet kroz male turističke gradiće i ono što su nekad bila ribarska naselja. Danas su to blokovi apartmana koji su potpuno prazni izvan sezone tako da su sva ta mjesta bivala pusta i djelovala napušteno, kao gradovi duhova. Grozno. Potpuno uništena mjesta. Zbog prekomjerne izgradnje, ti su se gradići spojili u jedan izduženi grad i uopće nemaš doživljaj kako izlaziš iz jednog i ulaziš u drugi. Odvratni neoliberalni kapitalizam! Fuj!

Sličan scenarij se već odvio i u nekim hrvatskim mjestima poput Makarske, Novalje, Vodica, Vira i slično… Prestrašno! Kolika malodušnost mora biti prisutna u ljudima da čine takve zločine?! Kakva seljačina moraš bit da uradiš takve rabote?! I to zašto – samo radi para?!?!? Misliš da ćeš biti sretan ili sretna ako imaš 10 apartmana i brdo love? Misliš li da više nikad nećeš morati raditi ako imaš brdo nekretnina?! Budalo! Tek onda ćeš morati raditi još i više!

Sjećam se jedino Badalone jer me to ime jako podsjećalo na Barcelonu, ali se nigdje nisam zaustavljao niti sam tamo zamijetio išta što bi okupiralo moju pažnju ili me navelo da se zaustavim. Jedino zanimljivo što sam tamo ugledao bio je neki brod na pučini, jedini te vrste. S kopna je djelovao kao stari jedrenjak, sličan onome s kojim je Columbo plovio prema Americi i iz čega se rodio lažni povijesni događa prema kojem se tvrdi i vjeruje da je Columbo „otkrio“ Ameriku. Zašto pišem „lažni“? Zato jer su Vikinzi već davno prije Columba bili u Sjevernoj Americi! I za to postoje znanstveni dokazi! Jedina razlika je u tome što su Vikinzi svoja geografska otkrića čuvali u tajnosti jer već su onda znali kolika je vrijednost takve informacije!

Zasigurno su već tada znali da je tajna uspjeha – zadržati uspjeh u tajnosti!

Također postoje nagađanja da su Feničani još davnije oplovili čitav svijet! Naime, pronađeni su jedrenjaci u Sahari 2 do 3 puta veći od tog malog Columbovog brodića! Za njih su dokazali da su bili građeni i korišteni od Feničana. Također, Kinezi su imali čitave flote ogromnih jedrenjaka koji su prevozili ljude i robu po azijskim i afričkim obalama puno prije Europljana!

Samo ljudski egoizam može toliko preuveličavati vlastite pothvate i uspjehe i toliko pretjerati u uzdizanju istih da se često događalo u povijesti da su upravo ti egoistični narodi uništavali druge narode i njihove kulture jer su naoružani, nadmoćni osvajači sebe i svoje kulture smatrali civilizacijama, a sve ostale su smatrali divljacima, samo zato jer su drugačije izgledali, drugačije govorili i prakticirali drugačije običaje. Iz takvog pretjeranog samouzdizanja nekih naroda često se rađalo ono što danas poznajemo kao nacionalizam (ili nacizam, fašizam, militarizam, cionizam…) tj. mržnja i potčinjavanje svega onoga što nije „naše“ ili što je drugačije od onoga na što smo navikli. I to je baš tužno. A kad se svemu tomu pridruži i katolička crkva – svi znamo već kakvo zlo i tama se bila nadvila na Europom tijekom nekoliko stoljeća vladavine kršćana, a u pozadini posebno katoličke crkve. Na istom tom principu radili su malo ranije muslimani, Arapi i Turci, nekoliko stoljeća prije Columba pokušavajući osvajati krajnji zapad i krajnji istok Europe i u tome djelomično uspjevali. Taj isti ili vrlo sličan model koriste i današne „velike“ sile promovirajući lažne ideale sa skrivenim namjerama ostvarivanja vlastitih interesa „pod svaku cijenu“…

…odjednom skužim kako sam Twingom upravo uletio u Barcelonu. Ulice su postale šire i življe, promet gušći, građevine starije i raskošnije, nekako antiktne, ali naseljene. Naravno da francuka SIM kartica nije radila u tzv. „razvijenoj“ Europi, tj. nisam mogao koristiti GPS, a hrvatsku SIM karticu nisam nadoplatio pa s njom nisam ni pokušavao. Ali naravno da za postizanje istog cilja, postoji više različitih puteva i metoda pa sam zaustavio Twinga u nekoj sporednoj ulici i prošetao se do prvih prolaznika da ih upitam za smjer do mog hostela. Sreo sam neko simpatično, mlado, mješovito društvance i zamolio ih za pomoć. Naravno da nisu napamet znali gdje je ulica koju sam tražio no ubrzo su upalili svoje GPS-ove pa su me s lakoćom uputili. Takvi su prijazni susreti bili svi moji susreti s ljudima u Barceloni i to mi se jako sviđalo iako mi se grad i način na koji se život tu odvijao nisu baš pretjerano sviđali, no o tome ću kasnije…

Bila je subota ili nedjelja i našao sam uskoro svoj smještaj, obavio check-in, platio i uselio se. Twinga sam pustio odmah preko puta, u trećoj traci jer sam primjetio da su i drugi automobili tamo parkirani, a poslije sam saznao da se subotom i nedjeljom parking uopće ne naplaćuje, ali ostale dane da! Isto tako, saznao sam da pauk ne radi vikendom i da ne pišu kazne, ali sve to oni jako dobro nadoknade radnim danima jer parking košta od 2,30 € na više, ovisno o zoni. Ista firma upravlja svom parking infrastrukturom u Barceloni. Zamislite kakve sve gadarije ta firma servira – i to tako slatkorječivo zovu – „društvenim dogovorom“. Naime, što se ovdje podrazumijeva pod „društvenim dogovorom“? To je nekakav sporazumni ugovor koji sklapaju neki demokratski izabrani predstavnici naroda i vlasnik ili direktor neke firme. (Pre)Često se događa da su to dvoje u srodstvu – predstavnik naroda i firme – ili u istoj političkoj stranci i jedno drugome prave razne usluge za vlastitu korist i na račun tog istog naroda. I tako to dvoje ubiru šlag s torte dok „šišaju ovce“. To mi je već postalo presmješno! No naravno da sam Twinga ostavio nepropisno parkiranog sve dok sam mogao izbjeći plaćanje parkinga i dobivanje kazne.

I kako to obično biva, baš taj dan se u mom hostelu događao sajam rukotvorina, a ja kao kreativni putnik-namjernik, bijeli Cigan, s punom čergom kojekakvih proizvoda, nakon što sam kratko razmotrio situaciju, prišao sam glavnoj organizatorici i pitao je za pravila izlaganja na sajmu i da li bi se ja sad odmah mogao ubaciti, ali ona me sa čuđenjem u očima razočarala negativnim odgovorom jer u tobože „civiliziranoj“ Zapadnoj Europi postoji cijela procedura, čitavi proces na koji se način može izlagati i prodavati: moraš poslati službeni upit na službenu adresu, platiti participaciju, blablabla… Uglavnom, pilana! Radilo se o sajmu zvanom „8037 Fashion Market“ koji se događao vikendima u Generator hostelu u Barceloni. Tu sam se opet razočarao. Taj tzv. zapadnoeuropski „red“, iskapitalizirani, ugnjetavački, harački pokušavaju uvesti i na slobodnjački Balkan i u moju predivnu slobodnu Hrvatsku i djelomično u tome i uspijevaju. No dokle god ima onog divnog balkanskog građanskog neposluha, nikad u tome neće uspjeti! Mada i na Balkanu ima previše pognutih glava zabijenih u pijesak koji misle da ih njihova vlada voli i da radi sve za njihovu dobrobit. Moš’ mislit’!

8037 Fashion Market, Generator, Barcelona

Sajam je bio malen, ali bogat

I naravno da je na sajmu bilo preeezgodnih djevojaka koje su izlagale svoje rukotvotine i umjetnine…

Probudi se! Uzdigni glavu visoko i hodaj uspravno! Budi slobodan/a!

Taj Generator bio je onaj isti Generator u kojem sam boravio u Mestre-Veneciji. Tek sam tada shvatio koliko je to ogromna firma. I stvarno su jako dobro organizirani i pružaju odličnu uslugu za cijenu koju platiš! Ipak, onaj u Mestre je bio za nijansu bolji od ovog u Barceloni.

Generator hostel, Barcelona

Toliko za sada. U Barceloni se je zapravo tek zbilja počeo ostvarivati moj projekt – radi kojeg sam i čitav put poduzeo, ali to ćete saznati u slijedećim nastavcima…

Najiskrenije Vaš,

Nikica Karas

Srebrni sponzor – Gole Sport
https://www.facebook.com/golesport13/
https://gole-sport.business.site/
https://www.instagram.com/gole_sport
Brončani sponzor – Čisto Čišće d.o.o.
http://cistocisce.hr/
https://bit.ly/2wudH4r

Moji profili na društvenim mrežama:
Instagram: https://www.instagram.com/karasartravels/
Facebook: https://www.facebook.com/careassphoto/
SteemIt: https://steemit.com/@careassaktart
Hive: https://peakd.com/@careassaktart
YouTube: https://www.youtube.com/user/CareAssful

Donacije na:
LT21 3250 0577 0139 5732 (Revolut; BIC/SWIFT: REVOLT21)
HR4224020063101337107 / HR9524020063208285831 (Erste; BIC/SWIFT: ESBCHR22)
Ili putem fundraising kampanje:
https://fundition.io/#!/@careassaktart/kv6b04cv6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.