KUĆNO KINO – Uhvati film 4

Pogledati na jednom mjestu veliku količinu odličnih kraćih filmova iz dvadesetak zemalja i to iz svog kauča osiguravala nam je udruga SPIRIT proteklih nekoliko tjedana. Gledali smo crtiće, dokumentarce, čak i akcione, redom dobre uratke manje poznatih autora, ali redom nagrađivanih na mnogih festivalima u svijetu, ujedno i na UHVATI FILM-u kojeg je partner za Hrvatsku udruga SPIRIT. Ovaj Fest paralelno se organizira u 4 države, a svojim angažmanom briše nametnute granice među državama ali i ljudima. Direktnim porukama, često hrabrim i inovativnim pristupom izaziva polemike, ali i potiče stvaranje nekih novih razmišljanja. Jedna od predrasuda je kako treba izgledati filmska zvijezda i tko to može biti. U ovim su filmovima zvijezde osobe sa invaliditetom, naoko nesavršene, fizički ili psihički po nekom uvriheženom kriteriju prosjeka koji u biti ne postoji jer svi smo zasebne individue, i lijepi smo ili ružni onoliko koliko poradimo na sebi i kako se prezentiramo. akteri ovih filmova stoje ravnopravno sa razvikanim produkcijama i imenima, štoviše često su prirodniji, uvjerljiviji, simpatičniji, pa su komentari i dojmovi na već punoljetni Fest (ovo je 18. godina) uvijek odlični.

Osim projekcije samih filmova SPIRIT je eksperimentirao sa animiranim najavama, skečevima i drugim detaljima, a tehnički je program uredno emitiran svake nedjelje uvečer na Spiritovom youtube kanalu Poriloox. Tako će biti i ove nedjelje kad ide završni četvrti dvosatni video stream. Filmovi su uvijek različiti a ako zakasnite na start u 19:30h dok traje program a to je do 24:00h možete snimku prevrtiti u nazad i pogledati otpočetka. Radi autorskih prava snimka ne može ostajati na netu poslije emitiranja. Link je  OVDJE  ili potražite na istoimenoj facebook stranici. Podsjetimo se da su Spiritovci proteklih tjedana ponudili i javno gledanje njihovog filmskog projekta Star wheels, ali i predstave skupine 5. ansambl, koju su pomogli ovjekovječiti snimkom u HNK Zajca prošle godine.
S obzirom da je ovo bio spontani neplanirani projekt streamanja zbog trenutne situacije, pa nije bio posebno reklamiran duže vremena, s obzirom na sve okolnosti zadovoljni smo odazivom, a pogotovo komentarima koji su odlični, gledani smo iz više zemalja, većinom iz naše regije, što je logično jer su nam partneri na ovom području, ali događaj su dijelili i naši prijatelji po drugim strana svijeta. Većih problema nije bilo, a isprobavanjem smo osmislili mnoge stvari koje ćemo koristiti u budućnosti tako da je ovaj eksperiment bio prilično koristan. Super je što je na ovaj način program došao do nekih ljudi koji nisu iz ovih ili onih razloga mogli  prisustvovati na uobičajenim projekcijama i radionicama, i ukoliko bude moguće zbog autorskih prava, zadržati ćemo stream uživo kao dio Festa, ovo je način da slabije pokretne osobe ili osobe izvan većih gradova dobiju kvalitetan filmski program.
Hoćemo li nastaviti nakon ove nedjelje? Ovisi o interesu i komentarima, imamo još mnogo raritetnih filmića koje možemo prikazati, no ako budemo išli dalje s programom možda to više neće biti nedjelja, mislim da je bolje da idemo neki drugi dan u tjednu. Vidjet ćemo ovih dana, sad je prioritet da ova nedjelja bude dobro odrađena kao i sve do sada.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.