Kako se riješiti mrava iz kuće na prirodan način

S toplim danima pojavljuje i sve više insekata, a posebno mrava. I kao da su posvuda – u kuhinji, na podu, po zidovima, u kutovima… Srećom, postoji mnogo prirodnih načina da ih se riješimo (a ne ubijemo), a najbolja stvar je što većinu stvari već imamo u svom domu.

Prije svega, održavajte sporna mjesta jako čistima, bez imalo mrvica i mrlja od voća ili soka, i nikako ne ostavljajte ostatke hrane na otvorenom.

Drugi korak je da mravcima date do znanja da nisu dobrodošli u vašoj kući već da imaju dovoljno prostora izvan nje 🙂

Donosimo vam par najučinkovitijih i najjednostavnijih načina kako da ih se protjerate van.

  • Sok od limuna: Pospite kritična mjesta svježe iscijeđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osjete, udaljavaju se od nje.
  • Kore od krastavca: Ostavite kore krastavca na područja u kojima se pojavljuju mravi: One su otrovne za mrave i odbiti će ih.
  • Lovor i Klinčić: Još jedan miris koji odbija mrave. Oni će ostati daleko od mirisa koje mrze!
  • Ocat: Možete ga koristiti na više načina. Ocat možete sipati direktno na žarište (ukoliko ga pronađete). Garantirano uništava sve mrave i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim, možete poprskati kutove i male rupe kombinacijom octa i deterdženta za suđe. I na kraju, neka vam uđe u svakodnevnu praksu da vaše podove brišete vodom u koju ste stavili ocat. Kuća će se blistati, a mravi će potpuno nestati.
  • Cimet: Esencijalno ulje cimeta nanesite po svim kutovima gdje se mravi pojavljuju (to možete uraditi pomoću štapića za uši). Također, možete napraviti tekućinu od pola litre vode, dvije žlice cimeta i par klinčića. Dobijenom mješavinom poprskajte mjesta gdje se mravi nalaze.
  • Dječji puder: Poprašite na svim mjestima za koje mislite da bi mogle biti tamo gdje ulaze.
  • Voda i deterdžent za suđe: Prokuhajte litru vode i dodajte par kapi deterdženta za suđe. Ovom tekućinom natopite kritična mjesta. Ovaj odlični  trik možete koristiti i za korov.
  • Kreda: U svim poljoprivrednim apotekama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi se neće odvažiti da je prijeđu.
  • Soda bikarbona i šećer u prahu: Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto gdje se nalazi najviše mrava. Za par dana ih više neće biti.
  • Mljevena kava: Običnu mljevenu kavu stavite na mjesta odakle mravi izlaze. Kava ih neće uništiti već samo natjerati da promijene stanište (izvan kuće, naravno).

Koliko god je to moguće, mrave nemojte ubijati. Pokušajte ih otjerati.

Javite nam i vaša praktična rješenja!

Preneseno u suradnji sa ATMA.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.