Kako promijeniti uvjerenja koja nam štete i onemogućavaju sreću i uspjeh?

Uvjerenja uvjetuju odnosno ograničavaju naš život. Živimo onu životnu realnost koja se nalazi unutar naših uvjerenja. Za nas je moguće sve što podržava naša podsvijest.


Puno puta nešto novo iskreno poželimo i odmah osjetimo negativnu emociju u pozadini, nešto poput sumnje, istovremeno ne vjerujemo u to što želimo. Najčešće ne vjerujemo da smo dovoljno dobri, snažni, konstruktivni; mislimo, ma nije to za nas – to je samo za odabrane. Zapravo, imamo uvjerenja koja onemogućavaju realizaciju cilja; to su ustaljene navike ili ponavljajuće misli. Danas itekako znamo da uvjerenja možemo promijeniti. Najlakše ih je mijenjati u meditaciji kada su moždani valovi ispod 14 Hz u takozvanom alfa stanju i niže (theta stanje). Tada smo podložni sugestijama i promjena uvjerenja je moguća. Bitno je da smo opušteni, nježni, strpljivi sami sa sobom i da si damo vremena kako bi se stvorile nove navike i kako bismo proširili svoju svjesnost.

Postoji bezbroj načina kako možete mijenjati svoja uvjerenja, evo jednog primjera:

  1. Najprije se opustite, dišite duboko i sporo, opustite cijelo svoje tijelo. Um ćete opustiti tako što ćete samo pasivno promatrati svoje misli. One će postati nevažne ili će ih sasvim nestati.
  2. Zatim dajte namjeru udahom kroz srce da vam vaša svijest pokaže skrivena uvjerenja koja je potrebno otpustiti. Odmah ćete primijetiti misli i osjećaje poput sumnji i strahova.
  3. Zamislite kako tu tešku, tamnu energiju ogrćete bijelom svjetlošću i s lakoćom ju izdišite van iz svojeg energetskog polja, iz svojeg tijela. Osjećat ćete se sve lakše i svjetlije.
  4. Zatim udasima kroz srce udišite nova uvjerenja ponavljajući ih u mislima zajedno sa svjetlošću i dozvolite da se širi cijelim vašim tijelom.

Iznenadit ćete se kada unutar sebe osjetite da ste postali nova osoba s promijenjenim uvjerenjima, dokaz će se odmah ukazati u vašem životu. Vidjet ćete određeni znak, neki vama prepoznatljiv oblik manifestacije vlastitih misli. Vi ste energija bez granica. Zapamtite da ste, nakon meditacije u kojoj ste otpustili stara uvjerenja koja vam više ne služe, nova izmijenjena osoba. Osoba sa sasvim novom energijom. Podržite tu novu vibraciju tijekom dana, primijetite stare ustaljene misli i ignorirajte ih ili zamjenite novima, ugodnijim i pozitivnim mislima.

Anita Žugec, Wellness duha