Kako i zašto reći NE

Ako nije kroz pakao, dali  je to neuspjeh? Znati izgovoriti ne je bitno za naše zdravlje. Živimo život brzo i s puno uloga, a često i s puno laži.  Po principu znaj-sve, predvidi-sve, budi- svugdje, budi- uslužan, budi – dostupan svima, na pravom mjestu u pravo vrijeme i bez svog  stresa naravno, negative, straha, propusta,  svega što može promjeniti život na lošije. Naravno savršeno uspješan i svake (svakog) hvale vrijedan.

Nova istraživanja dokazuju da hiperstimulacija i prekomjerno ometanje naših kognitivnih sposobnosti dovodi do promjena  na našem tijelu – zdravlju.

Mnogim osobama je izuzetno teško izreći ne drugima, ali i bezbrojnim okolnostima koje se doslovno natječu za naše vrijeme, pažnju.  Uostalom, bit ćemo priznatiji i uspješniji ako preuzmemo inicijativu ili neki dodatni projekt, zar ne? A i ne bi trebali/htjeli/smjeli propustiti one rođendanske zabave koje se događaju ovaj (svaki) vikend! A i kakav bi prijatelj bili kad ne biste pomogli svom dragom prijatelju da se napokon preseli iz njenog stana na dvanaestom katu ili dok  odbijate prijateljičin poziv na kavu (jer treba savjet) a po stoti put će se samo žaliti i ništa promijeniti?  Velika je lista i onih koji se oslanjaju na nas s očekivanjima, uzimaju nas zdravo za gotovo.

Pokušavamo sve to zabilježiti u svoje kalendare, a prije nego što to i uradimo, iscrpljeni smo, toliko iscrpljeni i umorni – možda čak i bolesni.

Osjećamo  pritisak,  koji stvara stres.  Naš nas sustav upozorava, no nastavljamo jer  vjerujemo da smo loše osobe ako ne pomažemo i ispunjvamo tuđe želje, mislimo na sve tuđe potrebe.  U dopuštanju tome, zanemarijemo sebe.

 pucamo po šavovima, pristajemo na sve i odrađujemo u nadi da će i nas neko  ipak primjetiti, a po stoti put na vlastitoj  koži spoznamo onu: “Put do pakla popločen je dobrim namjerama”.

Uzmite u obzir ovo: kada djelujete iz stanja uma iz kojeg se neodgovorno odnosite prema sebi ili  izgovarate na svaki zahtjev koji dolazi prema vama, nemoguće se potpuno dosljedno i vjerodostojno prikazati na poslu ili bilo gdje. Biti ono što jeste, imati ljubav, poštovanje, sklad i ono najvažnije vlastito zdravlje.

Naravno, ne možete pristojno namazati  svih 10 kriški kruha sa jednom žlicom pekmeza. Jednostavno pekmeza nema dovoljno!

Vaša nastojanja da svima udovoljite drugi ne vide.  Eventualno primjete posljedice. Ta spoznaja vam teško pada. Dobivate i kritike.  Loše  im izgledate, niste fokusirani,  negativni ste, ali sami ste si krivi.  S vašom boli i naporima ne suosjećaju, vaše račune ne plaćaju (ali vole zaviriti i komentirati).

Djelomično su u pravu. To da drugi trebaju isto biti ili jesu  znaj -svebudi- svugdje, predvidi-sve… samo su vaša i pretjerana očekivanja.  Tako  nastaje kaos (pakao) a uzrok su mu vaša uvjerenja o životu u skladu s kojima se ponašate. Oslabljeni tako, i možda nesvjesni kakvu poruku odašiljete  podlegnete svemu lošem iz tog iskustva.

Kako i zašto reći NE

Vas nema dovoljno (kao ni onog pekmeza) da idete okolo, radite duplo više ili neplaćeno, usrećite svakog ili objašnjavate / opravdavate se,  ali vas ima dovoljno da se izrazite s jasnoćom  prema drugima.

Što bi se dogodilo ako biste počeli smanjivati ​​svoje obvezeZamislite svijet u kojemu ste izabrali samo ono što je stvarno važno, zasnovano na vašim prioritetima. Tajna izlaska iz ovog kaosa je u vašoj sposobnosti i izboru  da izgovorite –  ne.

Da, upoznavanje drugih s vašom istinom, željama i prioritetima je lijepa i zahtjevna umjetnost. Ona se temelji se na jasnoći i istini (koja hrani svaku ljubav).

Sada (možda i povrijeđeni i u boli) razmišljajte o tome kako izreći to ne a kao istinsku ljubav prema sebi?

Samozaštita

Samozaštita nije egoizam. O njoj često ne razmišljamo, jer živimo na automatu, pod utjecajem okoline i dok ne puknemo od razočarenja i tuge, uvrijedimo se, postanemo anksiozni, depresivni, reaktivni, bolesni, ili ozljeđeni –  često ne naučimo.  Uglavnom radi očekivanja temeljenih na osobnim pretpostavkama a često  generacijski ukorijenjenih  vjerovanja i matrica ponašanja  kako nije u redu reći ne. Da bi uspjeli, proveli samozaštitu, potrebno je odrediti prioritete, znati što vi sebi želite i tek tada to početi ostvarivati.

U činu samozaštite koji je temeljen na svjesnim izborima i istini nema ništa loše! Različiti smo i to treba poštovati.  Svijest i istina nam proširuju vidike i omogućavaju  više životnih izbora. Izabrati samozavaravanje i iscrpljivanje znači raditi stvari koje vas možda mogu samo trenutno ispuniti dobrim osjećajima. Realno tako ste u prividu kojeg sebi  još i opravdavate po sistemu linije manjeg otora (“Tako mi je lakše”). Taj se privid na kraju obije o glavu. Postajete bez identiteta (na kraju neznate što vi sebi želite ili hoćete postići), rastezljiviji od gume, bolesni, bez volje, snage ili nemoćni u konačnici čak i brinuti o sebi jer ne vidite sve svoje izbore ni mogućnosti.

Izreći ponekad ne znači izabrati okolnosti i osjećaje vas hrane i energiziraju. Dugoročno je isplativija, posebno za vaše zdravlje (na svim razinama). Ako se ne prisjećte posljednje situacije kada ste  voljeći sebe, poduzeli nešto u svoju samozaštitu, koristili dan za zdravlje i odmor, razmislite o ponovnom preispitivanju vaših prioriteta i napravite novi raspored.

Možda je vrijeme da dubine duše izvučete to ne i počnete ga koristiti!?!

Sumnja i strah

Vjerujte, imate dozvolu da izvučete to ne iz bunara kao kompletnu i jedinu rečenicu, posebno kod nerazumnih pogodnosti, neplaćenog posla, aktivnosti koje ne želite, ucjena, prisile, u situacijama u kojima vam nije ugodno… i svima onima koje negativno utječu na vaše zdravlje i blagostanje.

Da, na posljetku možete otkazati plan i dogovor, predomisliti se, uzeti vremena za sebe i izbjegavati određene ljude bez osjećaja krivnje. Budite hrabar zaštitnik svog svjetla i zdravlja, unatoč tome što upotreba “ne” kao cjelovite rečenice nije nešto na što je većina nas navikla u svojoj okolini. Navikli smo na isprike, nemoć, bolest, neimaštinu, nepoštivanje, nerealna očekivanja od drugih, laži, ogovaranja, žaljenja i prigovaranja o teškom životu i manipulacije.

Reći ne također znači biti slobodan, svjestan i odgovoran prije svega prema sebi ali i drugima. Reći  dragoj osobi ne se može na mnogo načina, bitno je da ste iskreni i vrlo dosljedni u svojoj odluci, čak i kada vam vaš um i njihova očekivanja očekivanja to  bojkotiraju.

Zdravi i puni ljubavi na posljetku imate što i za dati.

Izvor: IZSVESNAGE