JANTRA JUPITERA (Guru yantra)

JUPITER je peta planeta gledano sa stanovišta vedske filozofije. Donosi mušku energiju širenja i rasta u najvećim razmjerima. Planeta obilja koja donosi božanski blagoslov.

JUPITER u ĐOTIŠU i VASTU predstavlja znanje, sreću, obrazovanje, mudrost, dharmu, bogatstvo, djecu, životnog partnera za ženu, učitelje, blagoslov, budućnost, lakoću, radost, optimizam, obilje, vrline, vjeru, ispravnost, podučavanje, religiju, filozofiju, zakonodavne poslove, inteligenciju, širenje.

Dobro položen u ĐOTIŠ natalnoj karti, te u prostoru gdje boravimo SJEVEROISTOK uređen u skladu sa prirodnim značajkama donosi rast i prosperitet u području kojim vlada JUPITER.

U VASTU JUPITER vlada SJEVEROISTOKOM (gledano sa središnje pozicije stana ili parcele) i JANTRA JUPITERA se stavlja na SJEVEROISTOK ako je oštećen-bez otvora, tu je wc, mračne prostorije, smeće, kuhinja, prljava radiona, garaža, septička jama, nedostaje dio stana ili parcele, malo je prostora na tom dijelu pogotovo u odnosu na JUGOZAPAD, tu su uzvišenja ili drveće.

SJEVEROISTOK je najbitnija strana svijeta koja bi trebala biti uređena prema prirodnim vastu principima te da smo povezani sa tom energijom. Ako je to u ravnoteži želje nam se ostvaruju lako, imamo sreće, širinu, djeca nam lako dolaze u živote, povezani smo sa duhovnim i drugim znanjima, imamo razumijevanje samog života, dobivamo obilje i mudrost. Zato jer JUPITER je božanska milost koja može ispuniti sve naše potrebe bez da to tražimo. U tom dijelu je i područje elementa VODE (koji je ponajbitniji element u našim životima) te elementa ETERA koji nas spaja sa izvorom postojanja. Evo u samo nekoliko navedenih rečenica možemo razumjeti koliko su JUPITER i SJEVEROISTOK bitni u našim životima. JANTRA na suptilnoj razini nadomješta nedostajuće energije i povezuje nas sa ovim principima.

U ĐOTIŠU JANTRU JUPITERA koristimo kod mantranja i meditacije, a pogotovo u naglašenim periodima JUPITERA. Time budimo i osvještavamo ove principe te dajemo zahvalnost ovoj energiji.

U meditaciji sa JANTROM nakon pripreme i opuštanja promatramo JANTRU. Fokusiramo se u središnju bindu točku. Samo promatranje JANTRE smiruje um i uravnotežuje obje poloutke mozga. Nakon nekog vremena zatvorimo oči i zadržimo sliku JANTRE u umu. Dakle, ona nas privuče svojim oblicima, geometrijom, bojom te nas onda uvuče u svoju inteligenciju. Ako je to JUPITER JANTRA mi sa ovime ulazimo u duboku spoznaju kvaliteta i inteligencije JUPITERA kao sreća, širenje, znanje, duhovnost itd. Spoznaja tih kvaliteta je i prvi korak da ih iznesemo van, u stvarni život te da ih materijaliziramo. JANTRA u ovom slučaju djeluje kroz proces dinamike van-unutra-van. Meditacija i jest proces iz grubljeg ka finijem dok je akcija proces iz finijeg ka grubljem. Koliko dobro zategnemo strijelu na luku unazad, toliko ta strijela daleko može letjeti. Tu dolazimo i do dualnosti svijeta kakvog mi percipiramo-apsolutno i relativno ili duhovno i materijalno. Još davno veliki mudrac Mahariši Maheš Yogi je govorio: „živite sto posto apsolutno i sto posto relativno“. Dakle, JANTRA nam u ovom slučaju koristi kao nacrt ili plan kako kvalitete određene inteligencije ostvariti u praksi.

Više na http://www.maliganes.hr/category/vastu-postojeci-objekti-zanimljivosti/

Margito Jušić, ing. građ., đotiš i vastu savjetnik i projektant (06.03.2017.)