Determinizam i/ili slobodna volja

Naše misli kreiraju našu budućnost i vanjske okolnosti, one nisu ništa drugo nego naše unutarnje ogledalo.

Vrlo često postoji fatalistički pogled u predviđanjima na budućnost, odnosno postavljanje sebe u ulogu žrtve i nemogućnost ikakvog izbora, jer ‘nam je Saturn ušao ovdje i izašao od tamo, te nam radi ovo i ono’, i mi smo pod utjecajem ‘više sile’ s kojom se ne možemo boriti.
Takav fatalistički pogled jedan je od načina na koji ograničavamo sebe. Pripremajući se da će nam biti grozno dvije, tri godine, ili dugoročno promatrajući – npr. da ćemo se rastaviti barem jednom ili da ćemo biti bolesni u toj i toj godini -donosi strah i stavlja nas u poziciju nemoci. Takvo razmišljanje najmanje koristi pozitivnoj energiji, dapače, oduzima nam energiju za život.
Lošiji periodi se doživljavaju kao periodi nesreće i loše sreće u stilu ‘ništa mi ne ide od ruke’. Odmaknemo li se makar malo od crno- bijelog pogleda, shvatiti ćemo da mi sami bojimo svijet svojim razmišljanjima, i da objektivna stvarnost ili situacija koja nam zadaje glavobolje nije ništa drugo nego poziv da se suočimo sa svojim slabostima.
Naše misli kreiraju našu budućnost i vanjske okolnosti, one nisu ništa drugo nego naše unutarnje ogledalo. Ako gledamo na astrološku kartu kao na priliku za rast i razvoj, primjetiti ćemo da nas određeni negativni i teški periodi zatrpavaju našim nedostacima i propustima iz prošlosti. To je poziv da se suočimo s problemima, slabostima, rasčistimo s lošim navikama, te osvijestimo potrebe, i iznova redefiniramo ciljeve.
Ovi periodi postaju nesnosni samo u situacijama ako se opiremo promjeni, kada želimo zadržati postojeću situaciju i stanje.
Primjer: dvije osobe su u vezi, sve je odlično, no postoje neke nesuglasice koje se naslućuju, izlaze svako malo na vidjelo, ali se ignoriraju radi radosti i zadovoljstva. One dolaze na red u težim periodima; naime, potisnuta ljutnja koja bi donijela razriješenje razgovorom i postavljanjem granica u dobrim vremenima, u vrijeme teških tranzita raste na kvadrat. Ne zbog planeta, nego zbog unutarnje slabosti, straha suočavanja sa samim sobom, s odnosom, ciljevima, željama, potrebama. Također iz neke djetinjaste želje da se problemi riješe sami od sebe, da ih netko drugi riješi za nas, pa se ‘stavljaju pod tepih’ kada je lijepo, radi želje da na ništa ne mislimo, da samo uživamo, jer smo prije toga imali period loših iskustava, pa sada imamo potrebu za odmorom od boli.
Nekada ni u periodima teških aspekata ne želimo riješiti problem, nego samo čekamo da takav nepovoljan period prođe.
Zatvaranje očiju pred iskustvom na način da mislimo da mi nismo odgovorni za ono sto nam se događa u životu, dovodi do suludih situacija vidljivih npr. na televiziji gdje mnogi misle i nadaju se da će nekakvo kapanje voska u zdjelu vode i oblici koji kapi tvore, ili pisanje nekakvih čekova za vrijeme mladog mjeseca pomoći u izlasku iz situacije u kojoj se nalaze.
Bilo bi super da je tako, ali nije 🙂
Lako je pokušati čekati da nepovoljno vrijeme Saturna ili neke druge planete prestane djelovati, no lekcije su svaki put sve teže, a u odlaganju za kasnije mogu proći godine u kojima frustracija i nezadovoljstvo rastu.
Naša odgovornost prema sebi i emocionalna zrelost omogućava lakše ili teze suočavanje s iskustvima. U tumačenju određenih perioda s astrološkim tumačenjem možemo jednostavnije razumieti određene faze i promjene u životu, i kvalitetnije ići u susret njima. Tek tada nema dobrih i loših perioda, već izazova, procesa promjene, i novih odabira rasta i razvoja. Tada nismo determinirani izborom, dapače, tek tada nam se otvara mogućnost odabira izbora i ono što je možda još važnije mogućnost spir(iritu)alnog uzdizanja. Također je važno – evidentno je potreban drugi pogled na astrologiju. Potrebno je izaći iz pozicije žrtve, i iz pozicije objašnjavanja života kroz astrologiju na razini usuda. Kada shvatimo da smo programirani vidjeti stvarnost na osnovu dosadašnjih iskustava i uvjerenja koje smo pri tom stvorili otvaramo si mogućnost svjesnog izbora. Od svih ponuđenih mogućnosti u ovom svijetu koje su tu, ovdje, na dohvat ruke, samo naša svijest određuje što ćemo izabrati.
Dunja Turina, 2015.