Da biste zaista promijenili svoj život…(dr B.Lipton)

Istraživanja su pokazala da svjesni um procesuira oko 40 bitova informacija u sekundi. Nasuprot tome, procesorska snaga podsvjesnog uma je nevjerojatnih 40 milijuna bitova informacija u sekundi! Podsvjesni um je milijun puta jači u obradi podataka od svjesnog uma. I tu dolazimo do pravog šoka: koliki je postotak naših svakodnevnih misli, osjećaja i akcija koje dolaze svjesnim izborom u odnosu na one koje dolaze iz programa i ponašanja iz našeg podsvjesnog uma?

Uvjerenja nisu samo apstraktne stvari koje imaju psihički utjecaj na nas. Ona postoje u obliku misaonih obrazaca u našem fizičkom biću. Ali ona nisu naše misli.

Ona oblikuju sadržaj i strukturu naših misli. Uvjerenja i misli su vrlo stvarni elektrokemijski signali koji se emitiraju u našem cijelom tijelu. Oni utječu na svaki aspekt našeg bića, od faktora sreće do snage našeg imunološkog sustava, od našeg pogleda na život do slapova neurokemikalija, hormona, enzima i ukupne tjelesne kemije.

Tako uvjerenja kao misli utječu ne samo na našu psihologiju već i fiziologiju. Dr. Bruce Lipton ističe da uvjerenja koja držimo u našem umu kreiraju biologiju i ponašanje našeg života.

Da biste zaista promijenili vaš život, morate promijeniti svoj duboko podsvjesni sustav vjerovanja!

Upravo u duboko podsvjesnom leži ključ zašto je učinak dobre volje i pozitivnog razmišljanja kratkog vijeka i neučinkovit kad je u pitanju životna promjena i ostvarivanje ciljeva. Kada postoji sukob između misli, najjače uvjerenje koje stvara te misli dugoročno će uvijek pobijediti. Zato pozitivne afirmacije i zakon privlačnosti često ne funkcioniraju. Međutim, jednom kada vaš podsvjesni um integrirate sa svojim svjesnim namjerama, sve se može promijeniti!

Podsvjesni um ima drugačiju funkciju nego naš svjesni um. Razmišljanje koje je povezano s našim osobnim identitetom je naš svjesni um. On je uključen u logiku, rasuđivanje, pozitivno razmišljanje, donošenje odluka, te je mjesto s kojeg možemo izraziti svoju slobodnu volju. On je povezan s našim egom koji je kao izraz opisan na razne načine u psihologiji, ali općenito možemo reći da sam to ja koja mislim da jesam i koju pokazujem svijetu iz dana u dan na dosljednoj osnovi.

Podsvjesni um je također različito opisan u psihologiji, ali je općenito poznato da je to baza naših programa – isprogramiranih akcija, reakcija i ponašanja. Dok svjesno možda osjećamo i mislimo da upravljamo kvalitetom, stanjem i smjerom našeg života, istina je da na podsvjesnoj razini jednostavno živimo obrasce i programe koje smo naučili od drugih tijekom djetinjstva i tijekom svog života. Većina nas se voli našaliti izrekom da što se stvari više mijenjaju, to više ostaju iste. No, generalno to je istina u vezi podsvijesti.

Vi možete promijeniti vaš svjesni um, ali dok također ne uvjerite i ne promijenite svoju podsvijest, ona će dominirati. Iz tog razloga svi poznajemo ljude koji čine iste pogreške, biraju iste emocionalne partnere ili stalno ulaze u konflikte s autoritetima. Uvjerenje je program koji vodi naš podsvjesni um. I kao i kod računala, dok ga ne reprogramiramo s novim operativnim sustavom, stalno će izlaziti isti podaci na isti način, bez obzira koliko su se vanjske okolnosti promijenile.

 

U biti, računalo je dobra analogija za većinu stvari o svjesnom i podsvjesnom umu, naročito u prikazivanju zašto podsvjesni um dominira. Na primjer, svjesni i podsvjesni um može se usporediti s podatkovnim procesorima, od kojih je svaki u mogućnosti obraditi određenu količinu energije i informacija. Zamislite da svaki ima određenu propusnost procesorske snage koja se može mjeriti u bitovima u sekundi. Istraživanja su pokazala da svjesni um procesuira oko 40 bitova informacija u sekundi. Nasuprot tome, procesorska snaga podsvjesnog uma je nevjerojatnih 40 milijuna bitova informacija u sekundi! Podsvjesni um je milijun puta jači u obradi podataka od svjesnog uma.

I tu dolazimo do pravog šoka: koliki je postotak naših svakodnevnih misli, osjećaja i akcija koje dolaze svjesnim izborom u odnosu na one koje dolaze iz programa i ponašanja iz našeg podsvjesnog uma? Zapanjujuće, samo oko 5% naših akcija, misli i osjećaja proizlazi iz našeg svjesnog, logičnog, analitičkog uma. Drugih 95% određeno je programima u našem podsvjesnom umu. Gotovo sve ono što mislimo i radimo u životu pokreće se s razine uma kojeg nismo svjesni!

U nekom od prethodnih članaka spomenuli smo uobičajeno kršenje novogodišnjih odluka. Sada je lako vidjeti zašto se one ne ostvaruju. Ako imate svjesni cilj, primjerice izgubiti višak kila i unaprijediti fizičku kondiciju, a na podsvjesnoj razini imate uvjerenje da vježbanje zahtjeva puno muke i da je višak kila zaštita od emocionalne intimnosti, koji “ja” mislite da će pobijediti ovaj sukob – vaš svjesni um sa 40-bitnim procesorom koji utječe na 5% ponašanja ili vaš podsvjesni um sa 40-milijuna-bitnim procesorom koji drži kontrolu nad 95%?! Mislim da je odgovor više nego jasan 🙂

No, da ne biste krivo zaključili, podsvjesni um nije naš neprijatelj! Mnogo naših podsvjesnih uvjerenja i programa je bitno za naše blagostanje. Ne možemo svjesno razmišljati o nekoliko stvari u isto vrijeme, ali naš podsvjesni um neprestano prerađuje ogromne količine informacija koje nas čuvaju i čine nas zdravima.

Svakodnevni primjer je prelaženje ceste – ne razmišljamo previše o tome kako ćemo preći ulicu, a to je zato što naša podsvijest prati ogromne količine informacija koje će nam pomoći da to učinimo na siguran način.

U idealnom svijetu, svi bi bili svjesni svih svojih ponašanja, emocija i misli. Međutim u ovako turbulentnom modernom svijetu, to jednostavno nije moguće. Naša oba uma – svjesni i podsvjesni, sposobni su za obradu nevjerojatne količine informacija, a većinu ne trebamo u datom trenutku. Pa, trebamo se i zaštiti od nekih struja informacija kako nas ne bi zatrpale. Dakle, ono što nam je potrebno u sadašnjem trenutku ostaje nam svjesno, a što ne trebamo ovog trenutka uknjiženo je daleko u podsvijesti.

Iako naš svjesni um može biti nevjerojatno kreativan, on također može biti nevjerojatno zahtjevan i zaposlen i to je uz činjenicu da je svjesni um milijun puta slabiji u obradi podataka od podsvjesnog uma, još jedna poteškoća s kojom se suočavamo. On skače vrlo brzo s jedne misli na drugu, te može biti recept za neučinkovitost, odvraćanje pažnje i mnoge izgovore koji nas drži podalje od realizacije naših potencijala i ciljeva. Osim toga, navika u ovom slučaju može biti veliki problem. Većina od nas raste ugodno s ljudima koje vidimo i s kojima imamo iskustva na redovnoj osnovi i tako naše interakcije postanu automatizam.

Ponašanja i emocionalne reakcije ljudi oko nas postaju poznate i predvidljive, pa tako i naše. I oni i mi uglavnom vrtimo naše programe uvjerenja i tako djelujemo nesvjesno. Ta poznatost i navika može nam učiniti život udobnim bez previše iznenađenja. Ali to također može značiti da naš brak, prijateljstvo, posao i drugi odnosi pate od zanemarivanja i dosade. To može značiti da ponavljamo jednu te istu stvar, unatoč našim dobrim namjerama da napravimo drugačije. I to je razlog zašto je važno razumjeti da unatoč ogromnoj količini informacija koju podsvjesni um može procesuirati, naša podsvijest je poprilično jednostavna, funkcionira kao sustav poticaj-odgovor. Ono što je programirano to izlazi na vidjelo.

Vjerujem da ste nebrojeno puta imali iskustvo kada vas je netko zapalio poput šibice… kada je netko rekao nešto što je kod vas stvorilo automatsku emocionalnu reakciju. Okidač nije ono što je osoba stvarno rekla, to je samo informacija. Okidač je obično naš doživljaj načina na koji je osoba to rekla od tona glasa, govora tijela i izraza lica. Te neopipljivosti potiču podsvjesna sjećanja u nama, obično ona emocionalna, i automatski aktiviraju programe iz prošlosti.

Zapamtite, mi vrtimo naše podsvjesne programe najmanje 95% vremena! U stvari mi smo roboti, zarobljenici naših osobnih uvjerenja i stanja, a najveći dio mi ih čak ne ostvarimo. Slobodu možemo ostvariti tek kada se oslobodimo naših zastarjelih uvjerenja i zamijenimo ih onima koja će nam bolje služiti tko smo i kako želimo da naš život sada izgleda.

Kako napraviti takav pomak? Postoji mnogo načina, raznolikih tehnika, no koji god sustav znanja odaberete, budite sigurni da ono područje koje istražujete, vještine koje učite i uvidi koje stječete su oni koji će vam pomoći otkriti vaše podsvjesne sustave vjerovanja kako biste vidjeli koji su zastarjeli i samosabotirajući, reprogramirali ih s onima koji vas puno više podržavaju i koji će vam pomoći da u potpunosti integrirate vaše podsvjesne i svjesne programe. Ako to učinite, ne samo da ćete biti u mogućnosti održati svoje novogodišnje odluke, već ćete biti u mogućnosti slaviti ostvarenje svih vaših najvažnijih životnih odluka.

quantumzona.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.