Čudotvorni lijek za sve ljudske bolesti

Ako bismo među najmoćnijim lijekovima svijeta morali izabrati jedan, najdjelotvorniji, taj status bi bez sumnje pripao ulju crnog kima. Crni kim pripada među najljekovitije biljke svijeta!

Crni kumin (hrvatski) i Kalinji (sanskrit) neka su od imena Nigelle Sative, biljke koja pripada porodici cvijeća ljutića.

Od puno oblika Nigelle samo Nigella Sativa i to samo ona koja raste u vrućim zemljama poput Indije, Sirije i Egipta, pokazuje taj osobito dobar karakter.

Da bi se razlikovao ovaj snažan oblik Nigella Sative od ostalih oblika Nigelle, mi ga zovemo kalinji, najstarije zabilježeno ime, koje je korišteno u 5000 godina staroj ayurvedskoj tradiciji drevne Indije.

Kalinji ulje dobiveno iz zrelih sjemenki Crnog kumina, glavni je proizvod ove biljke.

Dugogodišnja tradicija crnog kumina

Ova važna biljka uživa povjerenje ljudi još od egipatskog doba. Faraoni su koristili crne sjemenke kao snažnu pomast. Boca ulja crnog kumina pronađena je u grobnici egipatskog faraona Tutankamona.

U Bibliji, sjemenke Nigella Sative spomenute su kao “cumin” (Kuemmel) i korištene su pri izradi kruha. Danas populacije zemalja koje graniče s Mediteranom još uvijek koriste i čuvaju ulje.

Dobro poznato Kalinji ulje ispitivano je na Univerzitetima diljem svijeta, uključujući Aleksandrijski Univerzitet koji izvještava da ono posjeduje važna ljekovita svojstva. Upotreba ulja u drevnom Egiptu i riječi velikog proroka Istoka ( “Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti”) jamče njegovu veliku vrijednost.

Kim i crni kumin

Različita od Nigella Sative druga je biljka poznata kao “Crni kumin”. To je sjemenka kima koja je zapravo crni kumin jer je blizak član porodice kumina za razliku od Nigelle koja pripada porodici ljutića. Kim (Carum carvi), član Umbelliferae (Carrot family), jednogodišnja je ili dvogodišnja začinska biljka.

Sjemenke kima korištene su kao brašno za kruh ili sir. Ulje je korišteno kao dodatak povrću, pranju zubi i likerima. Nigella pripada porodici cvijeća ljutića. Postoji 20 različitih vrsta s plavkastim ili žutim cvjetovima koje rastu na Mediteranu. Rođak Nigella Sative imenom Nigella Damascens raste ponekad kao cvjetno grmlje u našim vrtovima.

Pravi crni kumin (Nigella Sativa) je pak kultiviran u zemljama vruće klime kao što su Indija, Sirija i Egipat. Karlo Veliki preporučio ga je u svom “Capitulare de villis” kao poljoprivrednu kulturu, a Ludw der Fromme uzgajao ga je u svom vrtu.

U 16. stoljeću Nigella Sativa bila je uobičajena i u privatnim vrtovima. Danas se ova biljka na takvim mjestima rijetko viđa. Francuski kuhari stavljaju sjemenke ove biljke u mješavinu začina quatre epices (četiri začina) ili toute epice, koju koriste kao zamjenu za papar.

Ulje crnog kumina dobiva se hladnim prešanjem. Ne smije se podvrgnuti temperaturi višoj od 60–80°C jer tada gubi svoja ljekovita svojstva. Crni kumin je prirodni antibiotik, koji nema štetnih posljedica.

Kalinji osnažuje i stabilizira imunitet i pomaže kod prehlada i infekcija. Blagotvoran je za održavanje zdrave mikroflore želuca i crijeva, stimulira rad bubrega i jetre.

Zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju anti-tumorna svojstva, crni kumin je odličan način prevencije svih vrsta raka. Kalinji štiti zdrave stanice i potiče stvaranje u tijelu prirodnog interferona. Također je dobar i za djecu.

Ljekovita svojstva:

 • osnažuje imunitet
 • osigurava bolju cirkulaciju
 • obnavlja koštanu srž
 • štiti stanice
 • štiti organizam od virusa i bakterija
 • sprječava infekcije mokraćnih putova
 • regulira probavu i rad crijeva
 • liječi jetru i bubrege
 • pomaže kod menstruacije
 • potiče stvaranje mlijeka kod dojilja
 • donosi olakšanje kod nesanice
 • oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima
 • otklanja umor, depresiju i pospanost
 • odgađa nastanak menopauze

NABAVITE OVDJE