Vježbe protiv umora

Evo kako ćete letargiju pretvoriti u energiju

Spavate dovoljno sati, sa zdravljem nemate nikakvih ozbiljnijih problema pa ipak se osjećate iscrpljeno? Niste usamljeni – premorenost je jedan od najčešći razloga zbog kojih se odlazi liječniku. Evo kako letargiju pretvoriti u energiju.

Zabrinutost, napetost i stres često izazivaju brzo, površno disanje koje tijelu uskraćuje kisik i čini nas umornima. Polagano, duboko disanje može vam vratiti toliko potrebnu snagu. Evo što preporučuju stručnjaci:

Zatvorite oči i dišite polako i duboko tako da se gornji dio vašeg trbuha ravnomjerno izdiže. Zamislite da je to što udišete nova snaga za vaše tijelo. Dok udišete, osjećat ćete da vam cijelo tijelo postaje sve opuštenije. Zamislite da je ono poput svjetla iz kojega zrači energija.

Joga vježbe

1. Pritisnite prstom desnu nosnicu i izdahnite snažno kroz lijevu i zatim kroz nju ponovo udahnite. Zadržite dah jednu sekundu i zatim vježbu ponovite s drugom nosnicom. Počnite polako, a zatim ubrzajte disanje oštro udišući i izdišući naizmjence kroz lijevu i desnu nosnicu. S vremenom možete postići da vježba traje i do tri minute.

2. Savijte koljena i laktove i udahnite. Izdahnite. Kada ponovo udišete s rukom blago savijenom iznad glave spustite se polako pregibajući se u struku na lijevu stranu. Polako se ispravite i izdahnite. Isto to napravite i na desnu stranu. Vježbu ponovite 10 do 15 puta.

3. Udišući sagnite se glavom prema stopalima. Kada izdišete ponovo se ispravite – tako ćete potpuno ispustiti zrak. Ponovite vježbu 10 do 15 puta.

Preuzeto u suradnji sa ATMA.hr