Vedske znanosti

Vede imaju 1130 grana znanja. Sada ćemo pokušati objasniti 3 od njih, koje su na neki način najpoznatije.

  1. Jyotish – ili vedska astrologija
  2. Vastu – ili vedska znanost o zdravom stanovanju
  3. Ayur–veda – vedska medicina

Naša udruga surađuje s vodećim hrvatskim stručnjacima u svakom od ovih polja pa ako nekoga nešto više zanima neka nas slobodno kontaktira.

Jyotish

Jyotish (jhoti – svijetlo, iśta – onaj dio Boga koji stvara), kratko rečeno, predstavlja božansko svjetlo. Indijski mudraci tzv. ršiji, prije 8000. g. posjedovali su znanje vedske astrologije (jyotisha) koja i danas postoji u tradiciji indijske civilizacije. Jyotish spada u Vede, točnije pripada vedangi koja je dio Veda i služi za njihovo pravilno izvođenje. U takvom prvotnom obliku jyotish je predstavljao znanje astronomskih gibanja koja služe pravilnom korištenju Veda.

 

Čemu nam danas služi jyotish?

Vedska astrologija ili jyotish služi nam za otkrivanje karakteristika našeg karaktera i unutarnjih konflikata, odnosno pokazuje našu karmu koju nosimo iz prošlih života te način na koji se manifestira u sadašnjosti i budućnosti Jyotish nam otkriva kompatibilnosti partnera, odnosno međusobno slaganje partnera koja u indijskoj tradiciji predstavlja praksu savjetovanja i vrši se prije svakog braka. Jyotish objedinjuje četrdeset grana Veda, a zbog velikog neznanja i krivog pristupa kroz povijest se često zaboravljalo njegovo duboko skriveno znanje koje je bilo nadovezano na Vede.

 

Od kuda vuče svoje korijene jyotish i postoji li utemeljitelj jyotisha?

Jyotish svoje korijene vuče iz drevnih sanskrtskih spisa Veda, a zapisao ih je Vyasadeva, drevni indijski mudrac i svetac. Vyasadeva je podijelio drevno indijsko znanje u četiri osnovne skupine i tako su nastale četiri Vede: Rig, Sama, Yajur i Atharva Veda. Također, ovoj se skupini pridodaju još Itihase (Ramayana, Mahabharata) i Purane. Inače, proučavanje jyotisha se temelji na autoritativnom spisu Hora Sastra, koju je sastavio Maharishi Parashara, mudrac za kojeg se pretpostavlja da je živio oko 2350. godine prije Krista. Brihat Parasara Hora Sastra (BPHS) u prijevodu znači “Veliki spis o astrologiji mudraca Parasare”, koji je do tada prenošen usmenim putem. Zato se ovaj tekst smatra biblijom jyotisha. Parashara je znanje o jyotishu dobio od svojeg učitelja Saunake. Saunaka od Narada Munija, a on od svojeg oca Gospodina Brahme. U BPHS Parasara navodi da je jyotish bog Vishnu prenio Brahmi, Brahma ga je na početku kozmičkog ciklusa prenio svetim mudracima, koji su ga nadalje prenosili svojim učenicima. Hora Sastra jest dijalog koji se vodi između Parashare i njegova učenika Maitreye, zapisan u stihovima.

 

Koja je razlika između vedske i zapadne astrologije?

Vedska astrologija ili Jyotish temelji se na sideralnom zodijaku (nasuprot tropskom zodijaku kakav se koristi u zapadnoj astrologiji). Tropski (od grčkog tropos – okret) upućuje na to da se koristi pokretni zodijak dok sideralni (zvjezdani) koristi zvijezde stajačice tzv. nakšatre. Prije otprilike 2000 godina u vrijeme Ptolomeja, dva su zodijaka bila podudarna i vremenom tropski se zodijak održao, iako je astronomski neprecizan. Naime, nulti stupanj ovna počinje svake godine u vrijeme proljetne ravnodnevnice i uslijed kretanja Zemlje oko svoje osi točka ravnodnevice se uvijek pomiče. To znači da svake godine nulti stupanj Ovna bude pomaknut za oko 50 sekundi. Ova oscilacija do danas iznosi oko 23 stupnja. S druge strane, sideralni zodijak koristi zvijezde ili konstelacije i zbog toga je poznat i kao fiksni zodijak. Razlika između dvaju zodijaka zove se ayanamsa. Iznos ayanamse oduzima se od položaja planeta u tropskom zodijaku da bi se došlo do položaja u sideralnom zodijaku. Razlika je oko 23 stupnja. U većini se slučajeva položaj pomiče za jedan znak unatrag tj., ako se Sunce nalazi u Ribama u tropskom zodijaku, znači da će se u sideralnom zodijaku nalaziti u Vodenjaku. U Jyotishu položaj Sunca zauzima određeno mjesto, ali zapravo je naglasak stavljen i na položaj Mjeseca i akcident. To je zato što Mjesec predstavlja naš um, u kojem su pohranjena sva iskustva proživljena u ovom svijetu kao i sjećanja na prošle živote.

*  * *

Vastu

Vastu je filozofija i praksa zdravog stanovanja. Dolazi iz Indije. Kaže se da je stan ili kuća također naše tijelo. Ako energije u stanu nisu uravnotežene stanari će biti bolesni i oskudnog blagostanja. Mogu se pojaviti i najteže bolesti i veliki gubici u imovini i duhovnom napretku.

Vastu (izgovara se s kratkim “a”) na sanskrtu znači “Priroda i okoliš”. Riječ Vaastu (s dugim “a”) odnosi se na sve vrste građevina.

Primjena Vastua na stambene i radne strukture štiti od suptilnih negativnih utjecaja, ali privlači i pozitivne energije kako bi se očuvalo i uvećalo zdravlje, prosperitet i mudrost. Dobre i loše energije iz prirode jednako su stvarne kao i njihovi učinci na vaše tijelo i um. Sva znanost Vastua jest umjetnost raspoređivanja doma i ureda na način da se privuku povoljni, a otklone nepovoljni utjecaji Prirode.

Vastu se temelji na znanstvenim energetskim načelima koja su razložena u najstarijim spisima na svijetu. Znanost o Vastuu dio je Sthapatye Vede koja je dio Atharve Vede. Potonja se smatra jednom od četiriju Veda koje zajedno tvore tisuće tomova. Četiri se Vede sastoje od filozofskih rasprava, Upanishada, te su obrazovni razgovori između vedskih mudraca (rishija) i njihovih učenika.

Provjerite energije prirode s kojima “vodite suživot”, otvorite svoj životni prostor njezinim povoljnim utjecajima, otklonite njezine negativne energije i iskusite značajno poboljšanje u samom vašem uredu ili domu. Ako fizički ne možete ili ne želite otkloniti negativne utjecaje prirode, postoje tzv. ALATI kojima to možete učiniti do 98%. Oni djeluju na suptilnijoj razini, jer su i sile prirode suptilne.

Pokazati ćemo Vam koji su to alati, kako ono djeluju, Oni koji budu željeli moći će i naručiti na našu adresu koja je u prilogu teksta.

Alati se sastoje od JANTRI, koje mogu biti na papiru, na metalu i u 3 dimenzije. Od onih u 3 dimenzije imamo: Meru chakru i Vastu piramidu. Za svaku stranu svijeta imamo odgovarajuće Jantre. Za sjever, sjeveroistok, istok i jugoistok imamo po dvije. Tako imamo komplet od 11 jantri.

Kako djeluju određeni alati, možete pročitati ovdje.

* * *

Ayurveda

Ayurveda je cjeloviti sustav liječenja. Ayu znači “život” a veda “znanje”. Stoga Ayurveda znači “znanost o životu”. Ayurveda je zabilježena sanskrtom u Vedama prije 5000 godina. Znanje sadržano u Ayurvedi je od trajne vrijednosti. Ayurvedska se znanost ne temelji na promjenljivim podacima. Ono nije podložno nesavršenstvima i netočnostima empirijske (zapadne) medicinske znanosti. Ayurveda je znanje koje nije ograničeno nekim vremenskim razdobljem i objašnjenja koja se ovdje navode poslužit će čitaocu tijekom cijelog života. Ayurveda sadrži osam osnovnih grana medicine: pedijatriju, ginekologiju, primaljstvo, oftalmologiju, gerijatriju, otorino-laringologiju, opću medicinu i kirurgiju.

Ayurveda ne obuhvaća samo znanost već i religiju (yogu) i filozofiju. Ayurveda je znanje o tome kako se istina izražava u životu. Ayurveda nije samo sustav medicine već znanost o zdravstvenom uzdizanju namijenjena da poveća našu dobrobit i sreću u svakom pogledu. Ona nam pokazuje ne samo kako da tretiramo bolest, već na koji način da živimo i dostignemo prirodno zdravlje, harmoniju i blaženstvo i maksimalno iskoristimo naše sposobnosti za dostizanje krajnjeg cilja, tj. savršenog zdravlja i sreće. Harmonija i blaženstvo je naše prirodno stanje. Da bi održali to stanje moramo poznavati našu prirodu i živjeti u skladu s njom, s našim realnim potrebama. To je ključ zdravlja.

To je znanost o SAMOBRIZI koja nas poučava da živimo zdravo i sretno do smrti i u idućem životu. Nitko osim nas samih ne može nam podariti savršeno zdravlje, tj. fizičko i umno zdravlje, blaženstvo i vječnost. Svatko može i dužan je naučiti praktična znanja samoozdravljenja koja su navedena u Ayurvedi. Svatko može potpuno ukloniti ili znatno smanjiti bolesti uravnoteženjem svih energija u tijelu. Ayurveda uči da je čovjek mikrosvemir, tj. svemir unutar svemira. Postojanje pojedinca neodvojivo je od sveukupnog svemirskog očitovanja. Ayurveda promatra zdravlje i bolest u cjelini, uzevši tijesnu povezanost osobnog i svemirskog duha, osobne i svemirske svijesti, energije i tvari. Ayurveda jasno osvjetljava osnovne zakone i principe koji upravljaju životom na Zemlji.

Razumjeti Ayurvedu znači, razumjeti sile koje uzrokuju naše blagostanje kao i one koje leže u korijenu naše bolesti. “Sushruta i Charaka Samhita”, su glavni komentari Ayurvede koji su dostupni danas, daju smjernice za zdravlje. U djelu Sutra Sthan, Sushruta kaže da savršeno zdravlje postoji kada su prisutna tri faktora:

  1. sve doshe (energije) trebaju biti u odgovarajućoj ravnoteži
  2. sva osjetila trebaju skladno funkcionirati
  3. duša treba biti blažena

 

Što Ayurveda nudi – osnovni cilj i postulati Ayurvede

  1. Dostizanje prirodnog zdravlja
  2. Zaštita ili održavanje našeg zdravlja u cijelosti (grubog i suptilnog materijalnog tijela)
  3. Krajnje oslobođenje od patnje i blaženstvo u ovom životu

Posljednji cilj može biti dostignut potpunim slijeđenjem reguliranog dnevnog ponašanja i sezonskih propisa, uzimanjem tvari za dugovječnost i pomlađivanje i yoga vježbe. Ovo potpuno slijeđenje je uvjet za uspjeh, tj. neprestano zdravlje i harmoniju. Potpun pristup Ayurvede je osnova na temelju prirodnog poticaja u tijelu za zaštitu života. U Charaka samhiti stoji da svako živo biće posjeduje tri osnovna ili prirođena instinkta ili želje:

– instinkt za samozaštitom ili zaštitom života
– instinkt za blagostanjem i
– instinkt za samospoznajom.

Od početka života postoji instinkt za zaštitu od negativnih utjecaja i djelovanja. Osjećamo da bi trebali biti zdravi, vječni i blaženi. Zdravlje, harmonija, vječnost i blaženstvo je naše prirodno svojstvo. Ne znamo kako to dostići. Ayurveda daje praktično znanje kako to dostići. Ako to nećemo ili ne znamo moramo patiti: Harmonija znači da ovo grubo tijelo, fino tijelo (um, inteligencija i lažni ego) i duša djeluju zajednički – prirodno. Vječnost znači da se više ne rađamo i ne umiremo (to je život u duhovnom, a ne u ovom materijalnom svijetu). Blaženstvo znači da smo uvijek sretni. Ta sreća je iznad bilo koje materijalne sreće.

Ayurveda u dovoljnoj mjeri govori o savršenom zdravlju i kako ga dostići. Govori tko se smatra savršeno zdravom osobom. Onaj čije su tjelesne energije (vata, pitta, kapha) u ravnoteži sa izbalansiranom probavom i metabolizmom (agnijem), čije je djelovanje tjelesnih tkiva i izlučivanje otpadnih tvari normalno i tko pravilno djeluje u sretnom stanju postojanja, istinski je (savršeno) zdrava osoba.

 

Ayurvedski životni propisi za prirodno zdravlje

Svaki ozbiljni student Ayurvede trebao bi u skladu s ovim propisima načiniti program za svoj osobni život. Trebao bi to napisati i striktno slijediti. Takav ayurvedski prirodni način življenja trebao bi postati prirodna potreba i navika svakog ljudskog bića. Odgovorni smo i dužni brinuti se o sebi. Ako slijedimo ayurvedska propisana pravila života tijekom cijelog života možemo dostići dugovječnost, zdravlje i blaženstvo.

Ayurveda preporuča tri važna, u prvom redu, preventivna pravila ili propisa za tu svrhu:

1. Osobna higijena i navike – Ovdje su uključeni dnevni propisi, sezonski (tijekom godišnjih doba) propisi i etički ili moralni propisi. Sve ovo obuhvaća i pravilnu svakodnevnu ishranu, fizičku, psihičku i spiritualnu harmoniju.

2. Metoda dugovječnosti, pomlađivanja i okrijepljenja Ovdje se koriste pomlađivačke i okrijepljujuće tvari. To su specijalne biljke koje odgađaju starost, daju snagu i imunitet, poboljšavaju mentalnu sposobnost i povećavaju vitalnost. Ovdje su uključene i afrodizijske biljke koje povećavaju plodnost i seksualnu moć.

3. Yoga vježbe (asane) Ovo je posebna disciplina i kao oblik medicine smatra se dijelom pomlađivačke metode u Ayurvedi. Yoga vježbe drže grubo tijelo i um sposobnim i daju postojanost, te sprječavaju starenje i bolesti.
Proces liječenja

Za trajno ozdravljenje svatko treba prvo ukloniti uzroke bolesti, tj. odbaciti pogrešnu ishranu i način življenja, a zatim primijeniti proces pročišćenja i ozdravljenja. Ako ne uklonimo spomenute uzroke, bolesti će se ponovno vratiti.

avadhuta.hr

objavljeno u suradnji s ATMA.hr