Upravljajte sobom, ne svojim stresom!

Kad sam prvi put došao u Sjedinjene Države prije nekoliko godina, kamo god sam otišao, svi su govorili o “upravljanju stresom”. Doista nisam to shvaćao, jer prema mom razmijevanju mi upravljamo stvarima koje su nam drage – našim poslom, našom obitelji, našim novcem, našim bogatstvom, našom djecom. Zašto bi netko htio upravljati stresom? Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da su ljudi zaključili da je stres dio života.

Upravljajte sobom, ne svojim stresom

Stres nije dio vašeg života. Stres je samo vaša nemogućnost upravljanja vlastitim sustavom. Stres se ne događa zbog prirode vašeg posla. Premijer se žali na stres, radnik se također žali na stres… U međuvremenu, svaka druga osoba kaže da je njen posao stresan. A oni koji su nezaposleni također smatraju da je njihova situacija stresna. Stoga ako patite zbog svog posla – ako vas otpustim, hoćete li biti radosni?

Ne. Stres očito nije zbog posla, zar ne? Stvar je da ne znate upravljati svojim tijelom, umom, emocijama, energijom, kemijom – ne znate upravljati ničim. Funkcionirate slučajno, stoga je sve stresno. Ako uđete u auto i kad okrenete upravljač na jednu stranu, a on ode u suprotnom smjeru, bit ćete stresni, zar ne?

Upravo sada, to je vrsta mehanizma kojeg vozite. Bez razumijevanja o njemu, samo slučajno, trošite život – i zato ste ‘pod stresom’. Stres nije stvar prirode aktivnosti koju izvodite ili životnih situacija. Stres dolazi jer jednostavno ne znate kako upravljati vlastitim sustavom. Što je stresno za jednu osobu, nekom drugom uopće nije problem, zar ne?

Promjena konteksta vašeg života

Dakle, stres je samo nemogućnost upravljanja unutarnjom situacijom, a ne vanjskom situacijom. U osnovi, kvaliteta našeg života se neće mijenjati promjenom sadržaja našeg života, već promjenom njegovog konteksta. Ako netko živi lijep život, to ne znači da on radi neke drugačije stvari od nas. Kad se ujutro probudi osoba koja živi lijep život, također odlazi u WC. Također pere svoje zube. Ona također radi iste stvari. Ali nekako, njen život je čaroban i lijep zbog konteksta.

To se događa ljudima kada se zaljube u nekoga. Kad se zaljube, sve što se promijenilo jest kontekst njihovog života. Ali onda, kada zaljubljenost nestane, opet se kontekst njihova života mijenja i postaje bijedan. Promjena sadržaja vašeg života onako kako biste htjeli možda nije moguća jer vam je potrebna dozvola situacija u kojima postojite, ali promjena konteksta je nešto što možete učiniti svojevoljno. Ne trebate ničije dopuštenje. Ne ovisi o situaciji.

Jednom su tri radnika radila na jednom mjestu. Došao je jedan čovjek i upitao prvog radnika: “Što radiš ovdje?” Radnik je podigao pogled i rekao: “Jesi li slijep? Zar ne vidiš da režem kamen?” Onda je čovjek došao do slijedećeg radnika: “Što ti radiš ovdje?” Taj radnik podigne pogled i reče: “Nešto čime se mogu prehraniti. Dolazim ovamo i učinim sve što od mene traže. Ja samo moram napuniti trbuh, to je sve.” Onda je otišao do trećeg radnika i upitao: “A što radiš ovdje?” Taj je radnik ustao s velikom radošću i rekao: “Ja ovdje gradim lijepi hram!” Svi su oni radili istu stvar, ali je njihovo iskustvo onoga što su radili bilo potpuno različito.

Svako bi ljudsko biće, svakog trenutka svog života moglo djelovati u bilo kojem od ova tri konteksta – i to je ono što će odrediti kvalitetu njihovog života, a ne sama djelatnost koju obavlja. Stupanj jednostavnosti ili složenosti radnje, ne mijenja kvalitetu vašeg života. U kojem kontekstu to činite mijenja kvalitetu vašeg života.

Ako pogledate svoju sposobnost da se nosite s različitim situacijama u svom životu, je li bolje kada se osjećate jako sretno ili nesretno? Kada ste radosni, spremni ste raditi bilo što. Kada ste pod stresom, ne želite učiniti ni najjednostavnije stvari – u vama je jedan potpuno drugačiji momentum.

Stoga je prva i najvažnija stvar raditi na tome da ljudsko biće bude mirno i radosno. Kako to postići? Moja je preporuka joga, jer joga je subjektivna znanost – ako je ispravno prenesena, napraviti će čudo.

Autor: Sadhguru
Prijevod: Dario Duišin Džunić za atma.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.