Udruga_Lodrica

Udruga Lodrica osnovana je s ciljem promocije prirodnih, kulturnih i gospodarskih prednosti našeg primorskog kraja i u okviru toga želi dati svoj doprinos, prvenstveno turističkoj ponudi regije. Udruga je prisutna već šest godina na etno i drugim manifestacijama u mjestima Sjevernog Primorja, Istre i Gorskog Kotara.

Osnovna ideja poveznica, odnosno zajednička aktivnost svih članova Udruge je promicanje tradicijskih vrijednosti Vinodolskog zakona kao velike kulturne baštine našega kraja, što se ostvaruje kroz tri programa:

– Promocija starih zanata i običaja (proizvodi od filcane vune, predmeti od drva, izrada tradicijskog nakita)

– Izrada originalnog suvenira – kamen, keramika, drvo, vuna

– Promocija prirodnih bogatstava kraja (izrada slatkih i slanih jela sa ljekovitim primorskim biljem, promoviranje korištenja prirodnog ljekovitog bilja u kuhinji, izrada prirodnih sapuna).

Za izradu slatkih i slanih jela sa ljekovitim primorskim biljem dobili smo dva puta prvu nagradu na Bundevijadi u Vrbovskom u konkurenciji od oko 60-tak izlagača, te smo s originalnim receptima ušli u jednu od hrvatskih kuharica. Kao što je i  Vinodolski zakon nastao pretakanjem društvenih aktivnosti i običaja u formu propisa, želimo dati svoj skromni doprinos izradom kuharice s našim originalnim recepturama u kojoj želimo opisali stare običaje i nekadašnji život u Vinodolu.

Kirica va kikljici – projekt Udruge Lodrica, sadrži originalnu recepturu za kolač, suvenir za taj kolač i knjigu (u izradi) sa originalnim receptima koja se radi s intencijom očuvanja običaja u vinodolskom kraju. Stoga je knjiga koncipirana na način da svaki originalni recept bude popraćen kratkom pričom – slikicom iz staroga života u Vinodolu, kako je i ovaj za Kiricu va kikljici.

U okviru starih zanata gaji se izrada proizvoda od filcane vune, posebno linija proizvoda sa simbolima iz teksta Vinodolskog zakona. Na taj način se i u okviru ove aktivnosti razvija proizvod suvenir. Filcanje je inače zanat star oko 8.000 godina i potječe sa dalekog Istoka, a dana doživljava svoju renesansu na polju ručnog rada.