U životu sam imao tisuće problema, od kojih se većina nikada nije dogodila

Nekako je u našim krajevima vrlo popularno kreirati najgore moguće scenarije u našim kreativnim glavama pa ako se i dogodi loše, barem se nije dogodio najgori mogući scenarij. Ali često je u životu potreban „skok“, ta vjera da će biti dobro, da je dobro i dok nam realnost ne pokazuje tako.


Čitala sam jednu super knjigu i upala mi je u oči jedna rečenica od poznatog pisca Mark Twaina, za koju sam već prije čula, ali ovaj puta sam ju i zapisala i osjetila sam da ju želim podijeliti i s vama predivnim dušama.

„U životu sam imao tisuće problema, od kojih se većina nikada nije dogodila!“

F a n t a s t i č n a   rečenica ! Preeedivno rečeno!

Toliko puta u svojoj glavi napravimo probleme kojih uopće niti nema.

Ovo ljeto sam pričala s prijateljicom, kojoj su se djeca od jeseni spremala krenuti u novu školu. Cijelo ljeto ju je bolio trbuh kako će im biti u školi, kako će se osjećati, hoće li se prilagoditi, hoće li im biti dobro. Na neki način, izjedala se u sebi.

Koliko god sam mogla sam ju tješila i govorila joj da je to strah od budućnosti i projekcija straha na budućnost, obzirom na loša prijašnja iskustva, jer su joj djeca imala dosta teška iskustva u školi koju su prije pohađali.

Ovo je vrlo uobičajeno stanje koje uočim i kod sebe, a i kod puno svojih klijenata – kada imamo neko loše iskustvo, kao da se dogodi neki zapis u našem sustavu i stvori se strah da ne proživimo isto u budućnosti i taj strah služi da bi nas zaštitio od buduće povrede. Međutim, dok ga proživljavamo naše tijelo i naš sustav pati.

I zato se stvarno nema smisla bojati budućnosti!!!

Treba rješavati stvari koje se događaju sada, a ne se unaprijed bojati.

Ukoliko se bojite da će se nešto dogoditi …imate strahove od budućnosti, probajte ovu fantastičnu vježbu:

Izrazite na glas čega se sve bojite!

Strah me je da …..

………

i izrecite sve strahove. Pri tome je vrlo vrlo vrlo važno da se ne vežete za njih i da ne vjerujete tim strahovima da će se stvarno i dogoditi jer ih sada izgovarate, nego samo vježbe radi sebi dozvolite da ih izrazite na glas.

Kada ih sve izrazite, kada ste ih sve iznijeli  – trenutak kada osjetite da više nemate niti jedan strah za izreći, tada par puta duboko udahnite i izdahnite, stavite ruku na srce i osjetite što vam srce govori.

Umirite se i slušajte svoje srce i svoje tijelo kada se potpuno smiri.

Može vas jako zadiviti odgovor koji ćete dobiti.

To je vježba koju sam naučila od Sonie Choquette, duhovne učiteljice i autorice. Uvijek me oduševi raditi tu vježbu i od srca ju sada dijelim i s vama.

Ujedno postoji i neka neobična ovisnost o negativnom razmišljanju, a i osjećaj da smo „odgovorne“ osobe i „odgovorni“ roditelji ako se tako jako brinemo. To je vrlo podsvjesno.

Čak ponekad i nemogućnost uopće ući u pozitivno razmišljanje i nemogućnost vjerovanja da će biti pozitivan ishod sve dok ne dobijemo realni dokaz drugačiji. Na taj način uvjetujemo, dok nam realnost ne dokaže suprotno, ne vjerujemo u svijetlu budućnost.

Moja prijateljica je imala tu predivnu sreću da su joj djeca sada sretna u novoj školi i imaju jedno lijepo novo iskustvo. Jako mi je drago za nju i za njenu divnu djecu.

Međutim, često je u životu potreban taj skok, ta vjera da će biti dobro, da je dobro i dok nam realnost ne pokazuje tako.

Nekako je u našim krajevima vrlo popularno kreirati najgore moguće scenarije u našim kreativnim glavama pa ako se i dogodi loše, barem se nije dogodio najgori mogući scenarij.

Sjetite se moje prijateljice … ona se je dugo vremena opterećivala, zbog straha od budućnosti i kreirala je u svojim mislima problem – koji se u principu nikada nije dogodio.

Često puno nas tako reagira …. A naše tijelo pamti i onda se začudimo kako smo se razboljeli?

Učite na svojim primjerima, na primjerima prijatelja, na ovom tekstu, na knjigama koje čitate i učinite ubuduće drugačije.

Jer točno je:

“Ludost: raditi istu stvar iznova x puta i očekivati drukčije rezultate.” – Albert Einstein

Učinite drugačije – Vjerujete da će biti pozitivno rješenje, da će biti pozitivna budućnost, pozitivan ishod.

Rješavate probleme (izazove) koji su sada tu, a pokušajte si smanjiti ili čak još bolje izbaciti si probleme kojih ustvari uopće niti nema.

Puno ljubavi šaljem ♥

Nikolina Balenović Knez

izvor ATMA.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.