TAJNI VRT – MJESTO HARMONIČNOG DJETINJSTVA

U tijeku je kampanja “Tajni vrt”, čiji je cilj prikupiti sredstva za otvaranje obrta Tajni vrt, čija je osnovna djelatnost čuvanje predškolske djece u obiteljskom okruženju po načelima waldorfske pedagogije. Uz dvije odgojiteljice, obrt će moći primiti do 12 djece i nalazit će se u Zagrebu.

Idejna začetnica ovog projekta je magistra ranog i predškolskog odgoja te diplomirana waldorfska odgojiteljica Antonija Krčelić. Waldorfska pedagogija pruža djeci potporu u ostvarenju svih svojih potencijala, a glavni cilj ove holističke pedagoške metode jest težnja za usklađivanjem uma, duše i tijela, razvija međusobno uvažavanje, slobodu izričaja te potiče samostalnost i kreativnost djeteta. U Tajnom vrtu djeci će se osigurati okruženje od ekoloških i prirodnih sirovina, zdrava i organska prehrana te individualan pristup svakom djetetu. Važno je naglasiti da je u Zagrebu takvih vrtića i programa vrlo malo pa je potražnja za waldorfskim vrtićima nadmašila dosadašnje kapacitete.

Dosad je crowdfundingom prikupljeno više od 15000 kuna u prvih 24 sata od pokretanja kampanje, a za otvaranje obrta Tajni vrt potrebna su ostala financijska sredstva te je važno prikupiti ukupno 150.000 kuna. Ovaj projekt, osim odgojiteljske funkcije i holističkog programa, pridonosi zajednici u užem i širem smislu, plemenitog je karaktera te je na dobrobit cijelome društvu.

https://igg.me/at/tajni-vrt

 

TAJNI VRT – MJESTO HARMONIČNOG DJETINJSTVA
Ja sam Antonija Krčelić, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i diplomirana waldorfska odgojiteljica. Svojim radom sudjelovala sam u raznim projektima, izradi kurikuluma i radionicama, ali moj su rad najviše obilježili dječji zagrljaji, osmijesi i neizostavna igra. Kroz iskustvo primijetila sam da pod pritiskom „tehnološkog vremena“ dolazi do nedovoljne međugeneracijske interakcije, a odgoj djeteta počeo se nadoknađivati nepotrebnim igračkama i programima. Zajedno smo odgovorni za formiranje djece u ispunjenju njihovih potreba i želja, ali imamo li ispravan pristup? Pitala sam se: „Kakav bi pristup bio potreban za djecu 21. stoljeća?“, a odgovor mi je ponudio bezvremenski Waldorf.

SUSRET S WALDORFSKOM PEDAGOGIJOM
Već pri prvom susretu s waldorfskom pedagogijom 2012. shvatila sam da je ova društveno osnažujuća pedagogija smjer koji želim slijediti. Brojnu vrtićku grupu u kojoj sam tada radila pohađala su i djeca s nedostatkom pažnje i hiperaktivnosti. Ponukana novim saznanjima odlučila sam promijeniti svoj pristup. Dio sobe dnevnog boravka opremila sam tepihom, drvenim oblucima raznih dimenzija, štapovima, kamenčićima, tkaninama… Djeca su nekoliko dana samo prolazila pokraj tog kutića ne znajući što učiniti s predloženim materijalom. Peti dan dvoje je djece počelo graditi cestu i dvorac. Ubrzo se priključilo još dvoje noseći plavu tkaninu za rijeke i konje s lutkama za novonastalu „Zelenu kraljevinu“. Njihova je mašta bujala, kutić se mijenjao, a djeca su bila koncentriranija, mirnija i zainteresiranija. Shvatila sam da takva igra djeci pruža slobodu, podršku te potiče njihovu maštu, kritičko razmišljanje i napredak.
Dana 31. kolovoza 2015. postala sam majka blizanki Lote i Iskre, a ideja i želja za osnivanjem vlastitog waldorfskog obrta sve je više jačala. Zajedno s Lotom i Iskrom rodio se i Tajni vrt.

TAJNI VRT
Ostvarenje mog sna počinje s Tajnim vrtom – obrtom za obiteljsko čuvanje djece s programom waldorfske pedagogije. Uz dvije odgojiteljice, obrt će moći primiti do 12 djece kojoj želimo osigurati okruženje od ekoloških i prirodnih sirovina, zdravu i organsku prehranu iz lokalnog uzgoja te ono najvažnije – ispunjeno i sretno djetinjstvo. No da bi Tajni vrt postao stvaran i jednog dana iz obrta prerastao u vrtić povezan s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu, potrebna mi je vaša pomoć.

DAN U TAJNOM VRTU
U domaćem okruženju, kakvo će pružati Tajni vrt, jednostavne kućne aktivnosti kao što su vrtlarenje, kuhanje, čišćenje i šivanje potiču prirodno i slobodno oponašanje te podržavaju odvijanje života u dječjem vrtiću. Takve aktivnosti imaju snažnu društvenu, praktičnu, moralnu i obrazovnu osnovu i vrijednost.

Širok raspon umjetničkih aktivnosti, s naglaskom na kreativnu igru, omogućit će djeci da istražuju svim svojim osjetilima. Moći će istraživati boje kroz slikarsku tehniku ‘mokro-na-mokro’, a zvukove uz glazbene instrumente, slušanje i sudjelovanje u priči. Djeca će slobodno crtati i modelirati pčelinjim voskom te razvijati svoje tijelo tijekom finih i grubih motoričkih kretnji. Svi materijali u obrtu bit će pomno odabrani kako bi omogućili fleksibilnost u izričaju uz korištenje isključivo prirodnih materijala poput kamena, vune, svile, pamuka i drveta.

Waldorfski program temeljen je na organiziranom rasporedu. Postoje dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje rutine koje djetetu omogućuju da poistovjeti okolinu u kojoj boravi s onom koju ima u svome domu. Tijekom dnevnog programa djeca će slobodno i lako prelaziti iz samopotaknutih aktivnosti u one koje vode odgojitelji. Uloga odgojitelja jest da bude pomagač i podrška djetetu u učenju. Tako dijete postaje neovisno i odgovorno za upravljanje vlastitim aktivnostima.

Tajni vrt će djeci osigurati:
Radostan svakodnevni boravak i povratak u kolektiv
Razvoj individualnosti, kreativnosti i samopouzdanja
Zdrave, nutricionistički pripremljene vegetarijanske obroke od ekološki uzgojenih i cjelovitih namirnica
Toplinu obiteljskog zajedništva i doma
Usvajanje znanja kroz rad i oponašanjem inspirativne okoline
Ples, igru, istraživanje vanjskog svijeta u svrhu poticanja svih osjetila
Rast i razvoj u ljubavi

KAKO I ZAŠTO PODRŽATI TAJNI VRT
Poticanjem ovog projekta izravno potičete i kurikularnu reformu koja će se događati iz korijena holističkim pristupom djetetu u slikama društvenih promjena odgoja sutrašnjice.

Potražnja za waldorfskim vrtićima nadmašuje njihove kapacitete, a takvih je vrtića i obrta u Zagrebu vrlo malo. Poticanjem ovog projekta stvorit ćete nova radna mjesta i podržati širenje waldorskih vrtića, što će, korak po korak, graditi put prema smanjenju ekonomske cijene boravka u takvim vrtićima koje trenutačno roditelji gotovo u potpunosti moraju snositi sami.
I najmanjom donacijom korak smo bliže cilju, zato vas molimo da podržite Tajni vrt.
U suradnji s udrugom koja pomaže djeci i odraslima s teškoćama u razvoju „Ozana“, pripremili
smo nagrade za naše donatore na Indiegogo crowdfunding platformi.

https://igg.me/at/tajni-vrt