Šut energijom

Živimo u svijetu u kojem caruju razne ovisnosti. Kad se spomene riječ ovisnost, najčešće se pomisli na ovisnost o kemijskim sredstvima- drogi, alkoholu, tabletama, međutim ako se odmaknemo i pogledamo širu sliku vidjet ćemo da je ovisnost raširena poput epidemije. Nalazi se u svim porama društva. Suptilno i neprimjetno postala je naša svakodnevnica. Ovisnost o drogi, alkoholu i tabletama su vidljive ovisnosti. Neopažena je ovisnost o seksu, adrenalinu, zaljubljenosti, ovisnost o romantici, kupovini, novcu, te ono što je meni najzanimljivije, ovisnost je sveprisutna i u polju raznih metoda i tehnika razvoja. Energija se podiže na razne načine, te je kao sve češća krajnost s kojom se susrećem, spoj meditacije i droge, postao ujedno jedan od popularnijih načina proširenja svijesti.
Svedenost na materijalizam unutar zapadnog pogleda na svijet, mnoga je autentična znanja prilagodio samopromociji i ponudio komadiće koje je upakirao u propagandnu veličinu i znanje. Savršene tehnike, savršeni putevi realizacije, idilični odnosi, visoka vibracija, zvjezdani život, mistična iskustva djeluju kao čarobni štapić koji briše obični način života, u kojem promatranje zalaska sunca ili ispijanje čaja djeluje neinspirativno. Ideja duhovnog prosvjetljenja, viših vibracija, izmijenjenih stanja, djeluje opijajuće i obećavajuće za tragaoce koji traže zaborav od svoje praznine, potisnutih emocija i nezadovoljstava.
Dobro je zapamtiti- postoji jako velika razlika u energiji zrele duhovne osobe i osobe tragaoca- lutalice bez vodstva na duhovno putu. Kada se energija naglo otvara osoba se može dezorijentirati ukoliko se ne osjeća sigurno i stabilno. Također, bježeći od suočavanja sa sobom, osoba si može ozbiljno ugroziti energetski sustav. Eksplozivna energija i njeno naglo otvaranje može dovesti do psihotičnih iskustava, zdravstvenih problema, a u ponekim krajnjim slučajevima do poremećenog kontakta sa stvarnošću.
Polaritet duhovnog probuđenja je probuđeni individualac. Polaritet duhovne razine je materijalna razina. Integracijom postajemo cjeloviti.
Ljudi na zapadu odvajaju duhovnost od psihološkog rada, no taj je spoj izuzetno i nužno potreban.Osobno sam za holistički pristup svim dijelovima naše osobnosti. Rastemo i razvijamo se tijekom života, to svi znamo, no malo tko se zapita rastu li istovremeno, osim vidljivog fizičkog tijela, i naše mentalno, emotivno i duhovno tijelo.
Ne, ne rastu svi zajedno, osoba može biti vrlo visoke vibracije, a emotivno nezrela. Ili može biti usmjerena samo na fizičko tijelo, zanemarujući duhovnost.Upravo zato, nužno je da osoba koja se otvori prema duhovnom rastu i razvoju u isto vrijeme radi i na ostalim aspektima osobnosti. Još je važnije da se suoči s potisnutim emocijama i otporima, upravo onima od kojih bježi u ovisnost. Probuđenost nema veze s idealizmom, podizanjem vibracija, egzaltacijom i duhovnim materijalizmom.U dubokom osvještavanju i prihvaćanju sebe raste razumijevanje, fleksibilnost, samilost i jednostavnost.
Zdrava samorealizacija i individuacija čine kompaktan i odličan temelj za sve moguće promjene na materijalnoj razini, kao i za napredak u duhovnoj praksi i osjećaju Jedinstva. Duhovnost odražava naš mir, unutarnju radost, blagost i životnost u svakodnevnom životu.
„Sazrijevati duhovno znači otpuštati i krute i idealističke načine bivanja i otkrivati fleksibilnost i radost u svojem životu. Duhovna zrelost u srcu donosi blagost. Lakoća i samilost postaju našim prirodnim kretanjem. … Kad smo ono što jesmo, bez pretenzije, glume ili varke, spokojni smo u Svemiru. U toj običnosti nema ničeg višeg ili nižeg, ničeg za fiksiranje, ničega za želju – jednostavno otvaranje u ljubavi i razumijevanju, radostima i patnjama svijeta.“ – Jack Kornfield, budistički redovnik, psihoterapeut.
Dunja Turina, 2017