Srž učenja joge

Predavanje: Meditacija – srž učenja Joge
krneta
Geštalterija, Rijeka, Krešimirova 8/1. kat u 19:00 sati
srijeda, 23.11.2016
Ulaz je slobodan, uz rezervaciju mjesta mejlom.
Joga nas uči kako uskladiti svijest, tijelo i okolinu u jedinstvenu i uravnoteženu cjelinu. Joga je najstariji i najpoznatiji sustav znanja samorazvoja, te zbirka praktičnih tehnika koje pojedincu pružaju mogućnost razvoja svih vidova života.
Srž i osnova Joge je meditacija.Meditacija je jednostavna mentalna tehnika koja nas bez napora vodi kroz iskustvo sve smirenijih ali budnijih stanja svijesti, u stanje duboke psiho-fizičke relaksacije u kojem se oslobađaju umor i nagomilani mentalni dojmovi svakodnevnih iskustava.
Tako dubok odmor obnavlja i jača naše tijelo, a um se rasterećuje nepotrebnih sadržaja. Meditacija daje više energije i vitalnosti tijelu, a umu više budnosti i širine percepcije.Ljudski mozak sastoji se od 100 milijardi neurona od kojih je svaki povezan sinaptičkim vezama s oko 18.000 drugih neurona. Broj sinaptičkih veza u direktnoj je vezi s inteligencijom.
Nakon druge godine života mozak reducira 60% svojih veza, jer ih ne upotrebljava ili mu ne trebaju. Kasnije odgoj, obrazovanje i loše životne navike dodatno reduciraju sinaptičke veze i to je razlog zašto današnji čovjek koristi svega 10% od svog ukupnog mentalnog potencijala.
Smanjeni mentalni potencijal znači neučinkovitost u mišljenju i djelovanju, a time i manje zadovoljstva i ispunjenosti u životu. Meditacija je najučinkovitiji način oživljavanja i vraćanja u funkciju atrofiranog mentalnog potencijala.
Oživljavajući cjelokupan živčani sustav meditacija razvija mentalni potencijal: veću sposobnost usvajanja novih znanja i vještina, bolje prosuđivanje, bolju koordinaciju duha i tijela, intelekta i emocija, te općenito veći stvaralački potencijal koji nam je prijeko potreban u svakidašnjem djelovanju, profesiji, školovanju, društvenim odnosima, postizanju dobrog psiho-fizičkog zdravlja i vlastitom pozitivnom doprinosu u sve stresnijoj sredini u kojoj živimo.
Nakon samo dvadeset minuta prakse meditacije izlazimo u aktivnost potpuno osvježeni, budni, opušteni i osnaženi, kako u duhu, tako i u tijelu, lakše se noseći sa svim dnevnim izazovima.
Meditacija također u nama razvija mir, toleranciju i zadovoljstvo okolnostima, bez obzira kakve one bile, jer sve na koncu ovisi o našoj perspektivi kroz koju odabiremo gledati na životne okolnosti. Meditacijom ulazimo u onaj duboki mir koji se postupno počinje trajno održavati unutar nas i očitovati u situacijama sklada i odsustva problema.

info:

Zoran Krneta
Jhankar Sharan Devacharya
učitelj Joge i Vedante
Tel: 098 970 9474
krneta.zoran@gmail.com
https://www.facebook.com/Jhankar-Sharan-Devacharya-340380636217/