Slušati rukama

Wing Chun je u svijetu borilačkih vještina najpoznatiji po jednoj specifičnoj vježbi – CHI SAO. Razne škole Wing Chuna drugačije će opisati ovu vježbu. U našoj školi Chi Sao je vježba koja razvija sposobnost reagiranja na pokrete partnera dok su nam ruke u kontaktu.

Kada su nam ruke u kontaktu sa partnerom znači da smo mu veoma blizu. Na takvoj blizini ne možemo si priuštiti reakciju temeljenu isključivo na onome što vidimo svojim očima. Dok mi opazimo pokret i mozak pošalje informaciju da tijelo mora reagirati mi smo vjerojatno već primili barem jedan udarac. Stoga su kreatori Wing Chuna osmislili vježbu koja će Wing Chun praktičara uvježbati da koristi čula koja su kod većine ljudi zanemarena a to je čulo osjeta (dodira). Dobro izvježban Wing Chun borac naučen je „slušati“ rukama te onda tu sposobnost koristiti kako bi spontano i istovremeno reagirao na protivnikove pokrete rukom s kojima je u kontaktu i zauzeo bolju poziciju iz koje može zadati udarce prema nebranjenom dijelu protivnikova tijela.

Oni koji su se malo zainteresirali za Wing Chun i potražili neke video clipove na Youtube-u mogli su primijetiti da veliki dio treninga učenici posvećuju ovoj vježbi. Razlog tome je što smo tijekom našeg odrastanja navikli svijet doživljavati prvenstveno kroz čulo vida a tek zatim sluhom i njuhom (ako izuzmemo profesije kao što su muzičari ili kuhari kojima su čula sluha i njuha bolje razvijena). Kako osjet dodira i reakcije temeljene na njemu znatno zaostaju za reakcijama temeljenim na čulu vida tada se na treningu njima mora posvetiti puno više pažnje kako bi s vremenom postala jednaka reakcijama temeljenim na vidu.

Tek kada učenik počne sa učenjem ove vježbe shvati kolika je važnost mekoće, fokusa, ravnoteže, pokretljivosti i mobilnosti zglobova te sposobnosti da se bude miran pod pritiskom. Koliko god mislimo da smo mekani i opušteni iskusniji učenik će nam vrlo brzo pokazati kako osoban dojam koji kreiramo u svome umu može biti varljiv ukoliko se ne testira na stvarnom fizičkom nivou.

Jedan od fantastičnih benefita ove vježbe je sposobnost da se ostane miran pod pritiskom te značajno poboljšanje naših refleksa. Naime, tijekom ove vježbe smo sa obje ruke u kontaktu sa partnerom što znači da mu stojimo vrlo blizu. Već sama ta činjenica, stajati tako blizu nekome sa rukama u kontaktu, može ispočetka izazivati nemir i bujicu misli i reakcija u tijelu. Dodajte tu još i akcije partnera koji iz te pozicije počinje izvoditi udarce, gurati i povlačiti u različitim smjerovima i dobivate recept za nemalu konfuziju u glavi novajlije u ovoj vježbi. No ubrzo, s ponavljanjem ove vježbe iz treninga u trening,  učenik se navikava na ovu poziciju i situacije u koje ga njegov partner dovodi tijekom vježbanja te se počinje opuštati što omogučava tijelu da reagira spontano i brzo a rezultat toga su brže reakcije i bolja procjena situacije usprkos pritisku.

Kroz vježbanje ove vježbe mi također uvježbavamo svoj mozak da svijet doživljava putem još jednog čula, čula dodira što dodatno obogaćuje naš doživljaj svijeta te omogućava da postanemo svjesniji okoline i da sa njom komuniciramo na jedan novi i potpuniji način.

Sifu Zoran Pap