Slanutak je blago za cijeli organizam!

Jedna šalica ove namirnice vam također osigurava 50 % dnevne potrebe organizma za kalijem, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za željezom, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijem. Pored svega toga slanutak sadrži i vitamin K, folate, fosfor, cink, bakar, mangan, kolin i selenij.

Slanutak (cicer arietinum) je vrsta biljke iz familije boba. To je mahunarka čije sjeme je najsličnije sjemenu soje ili sušenom grašku. Postoje dvije priznate vrste od kojih je najpoznatiji slanutak ili slani grah (slanac, cicerica).

Za koju god vrstu slanutka se odlučite nećete pogriješiti. Ova biljka kao i ostale mahunarke je prebogata proteinima i vlaknima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje znanost ima dokaze da su od krucijalne važnosti za naše zdravlje.

Svi koji ga koriste u kulinarstvu, praveći vrlo ukusna i pikantna jela su upoznati s vrlo važnom činjenicom, koju treba shvatiti “zdravo za gotovo”, da se mladi slanutak ne koristi! Mladi slanutak sadrži visok postotak jabučne i oksalne kiseline, koje mogu izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu. Zato koristimo plodove isključivo zrele biljke!

Sastav i hranljiva vrijednost slanutka

Kada je riječ o biokemijskom sastavu slanutka dolazimo do podatka da osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % bjelančevina, 53 % ugljikohidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.

Jedna šalica ove namirnice vam također osigurava 50 % dnevne potrebe organizma za kalijem, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za željezom, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijem. Pored svega toga slanutak sadrži i vitamin K, folate, fosfor, cink, bakar, mangan, kolin i selenijum.

Slanutak je zasigurno jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, željeza i magnezija za vegane i sve one koji su alergični na gluten. Slanutak je bogat i esencijalnim aminokiselinama koje tijelo nije u mogućnosti stvoriti samo, kakav je slučaj s neesencijalnim aminokiselinama. Većina namirnica koje nisu životinjskog porijekla imaju nedostatak aminokiseline metionina, dok cjelovitim žitaricama nedostaje lisina i zato da biste dobili cijeli paket aminokiselina kombinirajte slanutak s cjelovitim žitaricama.

Slanutak je vrlo dobar izvor željeza, čak i kuhani slanutak sadrži duplo više željeza od jednake količine mesa. Količina kalcija u slanutku je također visoka i udružena je s bjelančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Ako su u obroku zastupljene i žitarice, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Slanutak ima nizak glikemijski indeks.

Novija istraživanja, koja su obuhvatila 19 različitih kultiviranih sorti uzgajanih u stakleniku, pokazala su da je i lišće slanutka isto tako vrijedno pažnje, jer sadrži osim vitamina i značajnu količinu nekih minerala pa tako može parirati kupusu i špinatu. Sadržaj kalcij, magnezij i kalij u lišću slanutka veći je nego u špinatu i kupusu dok je sadržaj željeza, cinka i bakra približno jednak.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi imati veliku važnost za zemlje gdje se slanutak i uzgaja, a to su prije svega Indija, Srednji istok i Srednja Europa. U tim je zemljama često zabilježen i manjak određenih namirnica u prehrani pa bi lišće slanutka moglo biti odličan alternativni izvor.

Ljekovita svojstva slanutka

U borbi protiv dijabetesa

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju sniženu razinu glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati razina šećera u krvi, lipida i inzulina.

Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.

Čuva zdravlje kostiju

Željezo, fosfati, kalcij, magnezij, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u slanutku doprinose zdravlju i jačini kostiju.

Ipak treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali jer previše fosfora, a premalo kalcija može rezultirati slabljenjem kostiju.

Snižava krvni tlak

Jedna od najvažnijih promjena koje trebate usvojiti da biste snizili tlak – trebate jesti namirnice koje su siromašne natrijem, a upravo takav je slanutak.

Pored toga tu je kalij koji je jednako važan za normalizaciju krvnog tlaka.

Čuva naše srce

Kombinacija vlakana, kalija, vitamina C i B6, te manjak kolesterola je odlična za održavanje zdravlja srca.

Regulira probavu

Slanutak poboljšava probavu i odličan je prirodni lijek za liječenje zatvora i poboljšanje općeg zdravlja digestivnog trakta.

Drži kolesterol pod kontrolom

Redovnom konzumacijom slanutka prirodnim putem snižavate loš kolesterol, pokazala su brojna istraživanja.

Čisti organizam

Slanutak sadrži jedno vrlo korisno svojstvo, izbacuje sulfate, štetne tvari koje nalazimo u konzerviranoj i prerađenoj hrani.

Slanutak u prehrani

Slanutak je dostupan tijekom cijele godine, tako da ga u svim trgovinama zdrave hrane možete pronaći po pristupačnim cijenama. Pri tom ga možete koristiti na raznorazne načine.

Ako ne volite praviti neko jelo, možete ga grickati poput kokica. Okus slanutka je neutralan. Brzo će vas učiniti sitim. Zbog neutralnog ukusa možete ga kombinirati i sa slanim i sa slatkim namirnicama.

Recept sa slanutkom: Kruščići ili kolačići sa slanutkom

Ovaj recept je osmišljen tako da ga možete kombinirati s vama najdražim okusima. Preporučuje se, ukoliko ne želite dobiti na kilaži da ga ne kombinirate sa slatkim namirnicama.

Potrebno vam je: 200 g oraha (kikirikija, lješnjaka, badema, ili bilo kojeg orašastog voća koje volite), 200 g slanutka, 200 g suncokreta, 100 g golice, 50 g sezama, 1 žličica u vrh puna sode bikarbone, 1 žličica mljevene paprike (može i više ako volite ovaj začin), naprstak himalajske soli, 5 žlica zobenih mekinja (ako ne volite, ovu stavku možete izbaciti)

Od začina možete staviti što najviše volite, đumbir, origano, bosiljak, ružmarin… slobodno se igrajte.

Sve ove namirnice izblendajte ili isjeckajte, ne morate previše sitno, a potom lagano s mikserom izmješajte. Potom dodajte 3,5 dl kipuće vode i 5 žlica jabučnog octa. Vodu i jabučni ocat dodajte polako i miješajte mikserom, dok ne dobijete homogenu masu. Ako ispadne previše suho, dodajte još malo vode, a ako postane vodnjikavo dodajte još malo slanutka ili brašna.

Mada s ovim proporcijama postoji vrlo mala vjerojatnost da će vam se tako nešto dogoditi. Prije početka spremanja uključite rernu na 150 stupnjeva, da kolačići ili krušćići stignu u zagrijanu rernu.

Rukama oblikujte masu u željeni oblik, od običnog kružića do srca, zvijezde… Bitno je da debljina bude oko 1,5 cm. Ako ih napravite tanjim, lako moguće da će biti tvrdi. Pecite 1h i 30min, a ako želite malo hrskavije, pecite 1h i 45min.

Ispečene kruščiće ili kolačiće možete jesti same ili u kombinaciji s jogurtom ili povrćem koje volite.

S ovim kruščićima unijet ćete sve što je vašem organizmu potrebno, osjećat ćete se sito i što je najbitnije, ako ne jedete sa slatkim, imat ćete odličnu liniju.

Dobar tek!

stil.kurir/cajeviza.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.