Seminar pjevanja u Rijeci (18.-19.02.2022)

Valborg Werbeck-Svärdström  (1879-1972)
Valborg Svärdström bila je poznata švedska sopranistica, koja je zbog primjene pogrešne tehnike pjevanja izgubila glas. Njezina nastojanja da povrati glas, ne pomoću tradicionalnih učenja pjevanja njezina doba već pomoću novih shvaćanja koja bi omogućila dublje razumijevanje ljudskog glasa, dovela su je do vlastitog pristupa fenomenu glasa.
Pažljivo skladanim vježbama povratila je glas i postepeno razvila metodu “za otkrivanje glasa”.

Tijekom rada u centrima za osobe s poteškoćama u razvoju postavila je osnove za terapijsku primjenu “Škole za otkrivanje glasa”.
Ovo pionirsko djelo nosila je predano do kraja svog života.

Škola za otkrivanje glasa

Danas kad je cijeli čovjekov unutrašnji razvoj pod jakim utjecajem materijalističkog svjetonazora, glazbena umjetnost omogućuje čovjeku ponovni susret s duhovnim. Pjevanjem se čovjek može uzdići iznad granica tjelesnosti, pronaći vezu sa svojim duhovnim bićem i svojim bližnjim, koristeći vlastito tijelo kao instrument.
Jedna od osnovnih pogreški koje prevladavaju u mnogim tehnikama za školovanje glasa je poimanje glasa kao proizvoda visoko organizirane materije, tj. kao stvari.
Međutim visoko organizirana materija nije ona koja stvara glas, već se glas (po svojoj prirodi nematerijalan) manifestira preko nje.

U “Školi za otkrivanje glasa” pjevanje se ne promatra kao rezultat  pojedinih organa ili dijelova tijela, već kao izraz cjelokupnog
čovjekova bića.
Glas, međutim, može biti “zatočen” zbog fizioloških i drugih prepreka.
Kod ove metode pjevanja takve se prepreke nastoje otkloniti da bi se ono sto je nazočno u svakom čovjeku otkrilo.
Prema tome ljudski glas ne treba trenirati, školovati. Ono na što glas čeka jest oslobođenje, odstranjivanje prepreka koje ne dopuštaju da glas zazvuči u svojoj punini. Umjesto o školovanju glasa trebamo govoriti o njegovu oslobađanju ili, još točnije, o otkrivanju glasa.

Iako je “Škola za otkrivanje glasa” uglavnom orijentirana prema umjetničkom i pedagoškom radu, potpunija slika o njoj stječe se uzimanjem u obzir i perspektive koju pruža terapijskom primjenom.

 

Baldo Mikulić, prof.

OBRAZOVANJE
– Studij psihologije (Hrvatska)
– Studij pjevanja (“Škola za
otkrivanje glasa”, Finska)
– Studij iz Terapije pjevanja
(Njemačka)

RADNO ISKUSTVO
– Radio u Centru za osobe s
poteškoćama u razvoju
“Association La Branche”
(Švicarska)
– Seminare održava u Češkoj,
Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj,
Njemačkoj, Srbiji i Kini
– Radi kao terapeut i učitelj
pjevanja

Od 03. do 04. srpnja u ulici E. Barčića 11, održat će se seminar pjevanja, pod vodstvom prof. Balda Mikulića. Tečaj pjevanja obuhvatit će vježbe pjevanja koje se temelje na metodi pjevanja “Škola za otkrivanje glasa” te jednoglasno i višeglasno pjevanje.

Trajanje seminara:
Petak (18. 02.)   18’00 – 20’45
Subota (19. 02.) 10’00 – 12’45
14’15 – 17’30

Cijena seminara je 600 kuna.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na broj telefona:
091-1714-322 Baldo Mikulić
092-374-6564 Mara Rikato

Informacije:
Baldo Mikulić
Horvatovac 92
10 000 Zagreb
tel: 091-1714-322
e-mail:
info@orpheus.hr
www.orpheus.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.