SAVJETOVALIŠTE ZA ŽRTVE OBITELJSKOG, PARTNERSKOG I SEKSUALNOG NASILJA

Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava već je duži niz godina važan dionik civilne scene u Rijeci, ali i šire te od svojih početaka u fokusu ima pružanje podrške osobama koje su preživjele nasilje i druge krizne situacije.
Kroz godine, Udruga se transformirala i profesionalizirala te usmjerila na rad sa punoljetnim žrtvama obiteljskog nasilja. U 2020. 68 osoba je u našem Savjetovalištu dobilo besplatnu psihološku pomoć i podršku te njih čak 296 besplatno primarno pravno savjetovanje. U samo prva dva mjeseca 2021. psihološku pomoć dobilo je najmanje 38 osoba, a pravno savjetovanje je omogućeno za najmanje 58 osoba. U većem su broju to bile upravo žene žrtve, najčešće, partnerskog nasilja.

Ipak, tijekom našeg rada primijetile smo da postoji jedna skupina osoba koje su preživjele nasilje, a za koje u Rijeci ne postoji specijalizirana usluga te smo zbog toga odlučile naš rad intenzivnije usmjeriti upravo prema njima – osobama koje su proživjele seksualno nasilje.
Seksualno nasilje jedan je od najtežih oblika nasilja i kršenja ljudskih prava koji ostavlja ozbiljne psihičke i fizičke posljedice. U 2020. godini na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske sveukupno je zabilježeno 31 Kazneno djelo protiv spolne slobode, a riječ je o kaznenim djelima „Silovanje“, „Bludne radnje“ i „Spolno uznemiravanje“. Ovaj broj treba uzeti s rezervom jer istraživanja govore da na jedan prijavljeni slučaj seksualnog nasilja dolazi još najmanje 10 neprijavljenih.
U 2021. godini Udruga slavi 30 godina djelovanja, a mi ćemo tih 30 godina obilježiti promjenom imena našeg savjetovališta u Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja.

Za proširivanje socijalnih usluga koje pružamo dugo smo se i intenzivno pripremale jer smo svjesne koliko je navedena problematika bitna, ali i iznimno osjetljiva te zahtijeva dodatno educiranje. Naravno, važno je naglasiti da je seksualno nasilje vrlo često sastavni dio partnerskog nasilja, ali ovom promjenom imena želimo svoja vrata otvoriti i široj skupini hrabrih ljudi, žena i muškaraca, koji su proživjeli i preživjeli seksualno nasilje.

Osim psihološke, osobama koje su proživjele (seksualno) nasilje vrlo je često potrebna i pravna podrška. Stoga je u udruzi SOS Rijeka, uz psihološko, dostupno i pravno savjetovanje kroz koje je moguće dobiti sve informacije koje bi osobu koja je proživjela nasilje moglo zanimati. Sudski postupci mogu biti dugotrajni, iscrpljujući, zbunjujući – a nažalost često mogu i sami po sebi biti viktimizirajući. Stoga je jedan od naših ciljeva osigurati da žrtva tijekom cijelog trajanja postupka, koliko god dugo on trajao, ima na raspolaganju

stručne osobe od povjerenja kojima se može javiti sa svim pitanjima i nedoumicama, a od kojih će dobiti potrebnu podršku, usmjerenje i tumačenje.

 

Trenutni izvršni tim udruge SOS Rijeka čine:

  • Tina Kovačić, Koordinatorica programa i voditeljica ureda
  • Mirela Pašić, Koordinatorica za edukacijske i preventivne programe
  • Iva Čatipović, Koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja
  • Lorena Zec, Koordinatorica za razvojne aktivnosti i psihologinja

U našem radu surađujemo s mnogim udrugama, ali voljele bi posebno istaknuti U.Z.O.R. i Žensku sobu čije nam je znanje i iskustvo neprocjenjivo i ovim putem im se zahvaljujemo što nam omogućuju da učimo od njih. Rad našeg Savjetovališta već dugi niz godina podupiru i Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo pravosuđa i uprave, nadamo se da će i dalje prepoznati važnost našeg rada i usluga koje pružamo u zajednici.

Kontakti na koje nam se osobe mogu obratiti za savjet ili potražiti podršku su:

telefon: 051 211 888 (svakim radnim danom)

e-mail: pomoc@sos-rijeka.org

Facebook stranica: SOSRijeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.