Razgovor u krugu – Talking circle

U Rijeci, u prostoru Centra Ganesha (Korzo 2a/4), u ponedjeljak 9. rujna od 20:30 do 22:30 održat će se razgovor u krugu (“Talking circle”). Važno je doći na početak, no iz kruga možete izaći kada god poželite.

Molimo vas da sudjelujete u troškovima svojom donacijom od srca koja se stavlja u kutijicu. Procjenjujemo da bi to, za vas koji novaca imate koliko-toliko normalno, bilo minimalno 30 kn. Ostale molimo da bez ustručavanja ostave manje ili više. Hvala:)

———

Jedna od tema svakako će biti sami krug kao komunikacijski okvir, a njegov organizator, Nino Orepić, ima želju s vama podijeliti i neka osobna iskustva povezana s komunikacijom i odnosima. Željan je i čuti što vama znači komunikacija, kakva vam se sviđa, a kakva ne, kao i sve drugo što ćete željeti podijeliti. Molimo vas da proširite glas ljudima za koje mislite da bi ih to moglo zanimati. Hvala:)

———

Evo što nam je Nino rekao o razgovoru u krugu i o sebi: Ja zapravo ne mogu reći puno o tome što razgovor u krugu jest, pogotovo ne što je on za vas. Mogu reći što on znači meni, a volio bih da vi iskoristite priliku, dođete i vidite što krug donosi vama. Meni je on prvenstveno prilika da se, uz podršku kruga, povežem sa samim sobom i, govoreći o sebi, pročeprkam po više ili manje poznatim unutarnjim krajolicima. I sve to na prilično siguran i dostojanstven način.

No neke su stvari ipak zajedničke. Tako u krugovima koje organiziram, sa suprugom ili sam, poštujemo dva pravila.

Prvo glasi da ne prekidamo osobu koja govori (u tome nam pomaže simbol koji osoba koja ima riječ drži u ruci).

Drugo je pravilo povjerljivosti koje najkraće znači da iz kruga ne iznosimo ništa što bi moglo identificirati neku drugu osobu iz kruga. No slobodno iznosimo sva svoja iskustva o krugu i iz kruga.

Osim toga, tu je i treći stup, u obliku komunikacijske preporuke da se u krugu izražavamo što više o sebi i svojim iskustvima te da, kada to činimo, upotrebljavamo tzv. ja-poruke, izrečene u prvom licu jednine.

Inače, sviđa mi se teorija ličnosti kakvu predlaže transakcijska analiza, jako cijenim rad Marshalla Rosenberga i njegovu “Nenasilnu komunikaciju”. A i pedagogiju Jespera Juula. I “Formule ljubavi” Zorana Milivojevića. Volim i Echarta Tollea i sadašnji trenutak, ali i, recimo, Fromma i još mnoge autore kod kojih prepoznajem uključiv i odgovoran pristup, okrenut najviše samome sebi i istraživanju vlastite istine.

Biolog sam i muzičar koji se posljednjih 15 godina bavi (prvenstveno svojom) psihologijom i sociologijom, na što je i mene i suprugu “natjerala” velika kriza nakon prvih 14 godina braka (hvala joj). Iz tog je “rada na sebi” prije nekih 5-6 godina došla i potreba i temelj za pokretanje razgovora u krugu u malim grupama. U svim svojim programima, a radim i neke muzičke, trudim se stvoriti siguran, nadahnjujući i podržavajući okvir za svačiji odgovoran izraz – riječima, glasom, instrumentom, tijelom, svime skupa; izraz o onome što joj/mu je važno, onoliko odgovoran koliko su sami inače spremni, no svakako svjedočim da ova tri jednostavna uporišta kruga uglavnom to i olakšavaju i potiču. Veselim se vidjeti što će nam donijeti ovaj krug u Rijeci. Želim nam svima puno zdravlja i napretka:))

Molimo vas da sudjelujete u troškovima svojom donacijom od srca koja se stavlja u kutijicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *