R -evolucija

U nedjelju, 5. 2. 2017. u 18:00 sati u prostorijama udruge Balans, Milutina Baraća održat će se projekcija dokumentarnog filma “R -evolucija” autora Mirte Mataija i Gorana Zaborca. Film portretira hrvatsku stvarnost kreiranu tako da većina ljudi ne živi dobro. Traži uzroke situacije koja prelazi okvire samo ekonomske krize, ali istovremeno traži i rješenja, odnosno izlaz.
Film je sudjelovao na filmskim festivalima u SAD-u, Rumunjskoj i Srbiji, a osvojio je nagrade za najbolji dokumentarni film na 12 Month Film Festivalu, te nagradu za iznimnu vrijednost na Doc Without Borders Film Festivalu. U Hrvatskoj nije uvršten u program niti jednog filmskog festivala.
“Odgledala sam film u jednom dahu, širom otvorenih očiju. Film je pregenijalan. U današnje šizofreno vrijeme kad je bijelo postalo crno, a crno bijelo, prikazati stvari istinito kakve stvarno jesu i nazvati ih pravim imenom je stvarno rijetkost i za mene najveća vrlina. Koliko god je tema depresivna film nije izazvao u meni osjećaj nemoći i beznađa, već me tjera na jedinu moguću akciju, a to je pogledati u sebe, rješavati se svojih bjesova i biti bolji čovjek.
R evolucija. Svaka čast. Stvarno ste nevjerojatni. Film bi se trebao prikazati na HRT-u u prime time-u”