WING CHUN OD ŽENE I ZA ŽENE

Wing Chun je vjerojatno jedina borilačka vještina koju je izmislila žena. Tako barem kaže legenda. Bilo to istina ili ne jedno je sigurno a to je da je Wing Chun po svojim principima, tehnikama i strategiji jako prilagođen ženama.

Gledajući iz perspektive današnjeg čovjeka (čitaj muškarca) to bi značilo da je to neka blaga, meditativna i pasivna vještina jer sve što ima prefiks “žensko” odmah se smatra slabim i inferiornim. Kinezi su često neke svoje ideje i spoznaje umatali u stihove ili simpatične izreke i nazive kako bi one bile skrivene od oka onih kojima nisu bile namijenjene.

Da ženama u današnjem svijetu nije lako i nije neka novost. One moraju tijekom dana žonglirati između uloga majke, domaćice, kućanice, poslovne žene, supruge i između svega toga pokušati naći djelić vremena za sebe. Poznavanje, odnosno vježbanje borilačke vještine osnažuje ženu, daje joj potrebno samopouzdanje, odmak od svih obaveza, vrača energiju, gipkost i pokretljivost tijelu te vraća vjeru u svoje mogućnosti.

Prava je istina da ženski princip ustvari označava snagu ali ne onu vrstu snage baziranoj na sili i mišićima.

Uzevši u obzir sve navedeno Wing Chun je idealna vještina za žene.

Sifu Zoran Pap