PROSVJETLJENJA JOGIJA I OPASNOSTI NA DUHOVNOM PUTU

Zanimljivo predavanje, PROSVJETLJENJA JOGIJA I OPASNOSTI NA DUHOVNOM PUTU – INTERMEDIJALNA ZONA (31.10. Ashtanga Yoga Studio, RIJEKA)
Svim dragim prijateljima yoge
svim dragim prijateljima dobrog duha,

Pozivam vas na zajedničko druženje, satsang – predavanje i diskusiju na gore navedenu temu a koje će, nadam se, osvijetliti neka pitanja u vezi prosvjetljenja, duhovnih iskustava jogija, i oko toga što to znači biti jogi.

Vjerujem da su se mnogi od vas susreli u sebi s mnogim pitanjima i kontradikcijama pokušajući razumijeti gore navedeni fenomen prosvjetljenja jogija, mnogih gurua, svamija, kao i njihovih djelovanja, te posljedica djelovanja istih, kako pozitivnih tako i negativnih.

Budući je u prirodi ljudskog bića da gleda na stvari pozitivno, prirodno je da želimo na sve stvari i iskustva gledati pozitivno, i kao božansko, što je načelno dobar i ispravan stav.

No kako smo svi na zemlji ovdje zbog rasta i napretka i, između ostalog, i (duhovne) osobne i kolektivne evolucije, taj načelni postulat nije nam od potpune koristi. Nedovoljan je.

Uključivanje razuma, razlučivanja, i intuicije ne znači upadanje u zamku moraliziranja i postavljanja ljudskih mjerila božanskoj prirodi, djelovanjima, i manifestacijama.

Međutim, ono što često nedostaje je dinamička-razvojna dimenzija i dublji uvid, direktno iskustvo koja će nam otvarati vrata, korak po korak, prema sve većoj spoznaji, duhovnom „razumijevanju“, božanskom samo-ostvarenju, pa tako, na tom putu, i razumijevanju vlastitih iskustava prilikom raznoraznih susreta s jogijima, guruima, svamijima.

Često zbog nedostatka direktnog iskustva i znanja, nedostatka duhovnog uvida, kako bi pomirili suprotnosti koje ne razumijemo, prihvaćamo nižu istinu kao višu ili jedinu odnosno konačnu istinu; percipiramo i prihvaćamo događanja i stvari prelinearno, relativizirano, bez stvarnog duhovnog smjera-vizije koja nam može otvoriti prostor za istinski duhovni napredak i rast.

Danas mnogi gurui i swamiji govore o predanosti i o ljubavi dok njihova djela nisu u skladu s onim što podučavaju.

Mnogi, štoviše, negiraju, zataškavaju, ili u najboljem slučaju opravdavaju svoje postupke i djelovanja, te savjetuju svoje učenike predavanju uma i otvaranje srca, zapostavljajući aspekt razuma, logike, intelekta, intuicije – jednako važne za sigurno koračanje duhovnom stazom.

Logika, razum, intelekt, emocije, ljubav predanost, intuicija – također uključeni su u duhovna stanja koja još nismo dostigli, i imaju svoju božansku svrhu, bez obzira koju duhovnu školu ili učenje slijedimo.

Sve funkcije emotivnog pa tako i mentalnog svijeta i nadalje imaju svoju ulogu i kada dostignemo više razine bića.

To je jako važno za razumjeti za sadhaku – duhovnog tragatelja.

Zatvoriti vrata tome znači ne napredovati, te svaka uputa koja zanemaruje sve navedeno vodi u duhovnu stagnaciju, fanatizam, dogmu, neslobodu, manipulaciju, i duhovnu propast.

Stoga vas pozivam, otvorenog srca i uma, u dobroj volji i duhu, na ovaj satsang-predavanje, te otvorenu diskusiju i dijeljenje vlastitih iskustava.

Sarva mangalam
Om
Suyam