Poboljšajte memoriju u nekoliko jednostavnih koraka

Često vam se događa da ne znate gdje ste ostavili ključeve stana ili se pak ne možete prisjetiti vlastitog pina za karticu?

Dogodi vam se i da uđete u trgovinu i već idućeg trenutka ne znate što ste zapravo došli kupiti?

Dobro pamćenje nema toliko veze s godinama koliko s vašim općim zdravstvenim stanjem, na koje uvelike utječu prehrana, san i ostale životne navike.

Mnogo je načina na koje možete unaprijediti svoju memoriju te i u poznijim godinama sačuvati mentalnu jasnoću i oštroumnost.

Zahvaljujući neuroplastičnosti vašeg mozga, s pravom stimulacijom možete stvoriti nove živčane putove i sinapse u mozgu te ga regenerirati i pomladiti.

Donosimo vam savjete koji će vam pomoći ne samo da bolje pamtite nego i da se bolje osjećate u vlastitom tijelu.

Prvi i najvažniji korak je da što manje vremena provodite pasivno uz tehnologiju jer to uvelike slabi memoriju.

Umjesto gledanja u ekran, pišite olovkom, crtajte, šivajte, pletite ili kukičajte, odvažite se i rezbariti u drvu ili čak, ako ste u mogućnosti, izrađivati namještaj.

Sve to dat će dobar poticaj radu vašeg mozga i pamćenju. Vratite se starim vještinama naših predaka.

 

Savjeti koji će vam pomoći da bolje pamtite

 

1. Budite tjelesno što aktivniji

Ako nešto učite ili pokušavate zapamtiti, nemojte sjediti, nego budite u pokretu. Krećite se i šećite po sobi ili, još bolje, vani u prirodi. Budite tjelesno aktivni veći dio dana.

Tjelesna aktivnost, naime, poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu, pa tako i protok krvi prema mozgu, kao i njegovu opskrbu kisikom.

Također, sve ono što je dobro za vaše srce, poput aerobne aktivnosti, dobro je i za vaš mozak.

Zadajte si za cilj da tijekom tjedna dosegnete brojku od 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti, poput brzog hodanja, ili pak 75 minuta žustrije i intenzivnije aerobne aktivnosti, poput trčanja.

 

2. Razvijajte nove vještine i učite nešto novo

Kako biste dobro pamtili, važno je da pojačate i svoju mentalnu aktivnost. Jer, mozak, baš kao i mišići, zahtijeva stalno vježbanje.

To znači da biste u slobodno vrijeme trebali čitati uvijek neko novo zanimljivo štivo, rješavati križaljke ili pak sudoku.

Učite nove riječi i jezike. Ako želite zapamtiti neke nove riječi ili gradivo, izgovarajte riječi glasno i razgovijetno te ih ponovite nekoliko puta, najbolje prije spavanja.

Možete se čak okušati i u sviranju nekog instrumenta, poput gitare, ili počnite igrati šah, izrađivati lončariju i sl.

Isto tako, ako ste se dosad uvijek vozili istom rutom ili cestom, krenite u istraživanje pa se odvozite nekim novim putem. I to obogaćuje vaš mozak.

Za dobro pamćenje vrlo je važno da izađete iz zone ugode, a to znači da budete otvoreni za neka nova iskustva.

 

3. Priuštite si dovoljno sati sna

Više od 95 posto odraslih treba 7-9 sati sna dnevno kako bi izbjegli deprivaciju sna.

Za dobro pamćenje ključni su upravo sati dubokog sna.

Imate li problema sa snom, počnite s vježbama disanja ili pak s meditacijom u večernjim satima kako biste doskočili ovome problemu koji ugrožava i vašu memoriju i druge aktivnosti mozga.

Barem sat vremena prije odlaska na počinak nemojte gledati u zaslone mobitela ili računala jer oni odašilju plavo svjetlo koje sprečava lučenje melatonina, hormona ključnog za dobar san.

 

4. Smanjite razine stresa

Znate li da je stres jedan od najvećih neprijatelja vašeg mozga?

Kronični stres, naime, uništava stanice mozga te oštećuje hipokampus, dio mozga koji je zadužen za stvaranje novih uspomena i pronalaženje starih.

Kako biste doskočili stresu, nemojte raditi više stvari odjednom, nego obavljajte jedan po jedan zadatak. Ne postavljajte si previsoka očekivanja.

Budite spremni povremeno reći i „ne“, bez grižnje savjesti! Također, isprobajte meditaciju, masažu i neki drugi oblik relaksacije.

 

5. „Zarazite“ sebe i druge smijehom

Smijeh je zaista lijek za sve, pa tako i za mozak. Možda to niste znali, ali smijeh aktivira više različitih područja u mozgu.

Zato, smijte se, najviše sebi, uključite i druge u svoj smijeh, pričajte viceve, zbijajte šale…

Ljudi koji se puno smiju imaju ne samo bolje pamćenje nego i šire vidike.

Družite se s djecom jer vas i ona potiču na smijeh te aktiviraju vašu djetinju razdraganost, koja pozitivno utječe i na mozak.

 

6. Jedite zdravu hranu i zdrave masnoće

Baš kao i za cijeli organizam, i za pamćenje ključna je hrana koju jedete.

Povećajte unos svježeg voća i povrća, mahunarki, orašastog voća, sjemenki i zdravih masnoća, poput omega-3 masnih kiselina, koje su odlična hrana za mozak.

No, kao što je važno znati koja je hrana dobra za mozak, bitno je znati i koja šteti vašem mozgu i pamćenju.

Procesirana i pržena hrana, crveno meso, industrijsko mlijeko i sir, sladoled i ostali slatkiši sadrže zasićene, nezdrave masnoće koje povećavaju rizik od demencije i gubitka pamćenja, stoga što više izbjegavajte takvu hranu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.